Life

Fenomenul ciudat care a apărut în Marea Neagră în zona Portului Tomis din Constanța. ”Nu îmi vine să cred”

Fenomen neobișnuit în Marea Neagră, în Portul Tomis din Constanța. Oamenilor nu le-a venit să creadă când au văzut asta.
12.05.2024 | 14:34
Fenomenul ciudat care a aparut in Marea Neagra in zona Portului Tomis din Constanta Nu imi vine sa cred
Fenomen neobișnuit în Marea Neagră, în Portul Tomis din Constanța. Oamenilor nu le-a venit să creadă când au văzut asta. Sursa foto: Facebook.com
ADVERTISEMENT

Fenomenul ciudat care a apărut în Marea Neagră în zona Portului Tomis din Constanța. Biologii români au explicat cum a fost posibilă această situație inedită, dar și ce se întâmplă în perioada imediat următoare.

Fenomen neobișnuit în Marea Neagră, în Portul Tomis din Constanța. Oamenilor nu le-a venit să creadă când au văzut asta

Fenomen neobișnuit în Marea Neagră, în Portul Tomis din Constanța. Oamenilor nu le-a venit să creadă când au văzut asta. O anumită specie de pește de apă dulce a ajuns în apa sărată de pe litoralul românesc.

ADVERTISEMENT

Mai exact, este vorba de bancuri de carași care pot fi observați perioada aceasta, după ce au plecat din lacurile Tăbăcăriei şi Siutghiol, care sunt conectate între ele. Evenimentul s-a petrecut din cauza ploilor abundente.

Concret, peștii au trecut prin stăvilar, pe sub bulevardul Mamaia şi au ajuns direct în mare. Din păcate, pot trăi în apă sărată o perioadă scurtă, mulți având deja probleme pentru că nu sunt în mediul lor de viață.

ADVERTISEMENT

„Sunt foarte mulţi peşti în portul Tomis. Sunt cărăşei, nu îmi vine să cred”, a declarat o persoană care a văzut fenomenul rar din Marea Neagră, din zona Portului Tomis din Constanța, notează observatornews.ro.

Ce se întâmplă cu carașii din Marea Neagră

„Un motiv este că în portul Tomis este o zonă adăpostită, liniştită convenabilă biologiei lor şi un alt motiv este că portul Tomis are la rândul lui surse de apă dulce, generată din descărcările fluviale din zona Constanţa.

ADVERTISEMENT

Acolo este o apă mai dulce şi au şanse să supravieţuiască o perioadă. Deja se vede pe peştii din filmare că au o cantitate mai mare de mucus pe corp, au înotătoarele un pic albite, deci deja ei suferă”, a spus biologul Adrian Bîlbă, pentru aceeași sursă.

ADVERTISEMENT

Carașii sunt atrași de curenții din Marea Neagră în fiecare primăvară, însă specialiștii spun că există metode pentru a nu se mai ajunge în această situație. Aceștia transmit că se pot monta anumite plase speciale.

Acestea au rolul de a opri migrația peștilor din apă dulce în apă sărată, mai ales că primăvara este perioada lor de reproducere. Carașii sunt cei mai răspândiți pești din România, fiind extrem de savuroși cu mămăligă caldă și mujdei de usturoi.