News

“Fenomenul” Halep şi PASUL care o va face LIDER mondial

Simona Halep continuă să fie port-drapelul sportului românesc în lume şi are în plan să rămînă în această postură pentru mulţi ani. Tocmai de aceea, sportiva de 22 de ani îşi...
04.08.2014 | 10:01

Simona Halep continuă să fie port-drapelul sportului românesc în lume şi are în plan să rămînă în această postură pentru mulţi ani. Tocmai de aceea, sportiva de 22 de ani îşi calculează paşii foarte atent. Paşii unei cariere care a început la Constanţa, a bifat o bornă importantă la Paris, în urmă cu 5 ani, iar apoi, uşor-uşor, a adus-o în postura de a putea deveni primul lider mondial „made in Romania” în tenisul feminin peste doar o lună.

Ţinta e US Open

Săptămîna trecută, Simona Help a petrecut o vacanţă de cîteva zile alături de familie, în Turcia. A doua de cînd a intrat în circuitul profesionist şi una binemeritată dacă ne gîndim că în clasamentul pe 2014 este la doar 11 puncte în spatele liderului Maria Şarapova. Ierarhia mondială ia, însă, în calcul rezultatele de pe ultimele 52 de săptămîni, iar acolo, Simona stă excelent. Practic, dacă eliminăm punctele pe care fiecare jucătoare le mai are de apărat pînă la finalul US Open, Halep este lider. Cum se traduce asta? Dacă va avea rezultate sensibil egale cu ale Serenei Williams în următoarea lună, românca ar putea deveni numărul 1 mondial! Cea mai bună din lume!

halep3

 S-a „blindat” alături de staff-ul ei

Tocmai de aceea, Halep şi-a schiţat atentă programul. A renunţat la turneul Premier 5 din Canada, acolo unde nu participase anul trecut, deci nu avea puncte de apărat, pentru o săptămînă în plus de pauză competiţională şi antrenamente. Antrenamente desfăşurate în România şi pe care Simona le tratează extrem de serios. Tocmai de aceea, solicitarea FANATIK de a face un interviu s-a lovit de un refuz-scuză al sportivei: „Ştiţi că am răspuns mereu solicitărilor voastre, dar acum vreau să mă concentrez cît mai bine. Orice fac în afara programului îmi poate afecta pregătirea şi nu vreau să risc. Mă aşteaptă o perioadă grea. Vă rog, înţelegeţi-mă”. De înţeles, de altfel, mai ales că e o rugăminte care vine de la o sportivă plecată din zgura Constanţei, unde nimeni nu-i prevedea acest traseu şi care, iată!, se poate termina peste doar o lună în fruntea tuturor jucătoarelor de tenis din întreaga lume. Dar cînd, cum şi unde a început traseul acesta? FANATIK l-a refăcut, pas cu pas, şi te invită acum să retrăieşti alături de Simona Halep parcursul său maiestuos spre înălţimileperformanţei supreme în tenis.

halep si badescu

 Totul a început la Galaţi

Pe 26 iulie 2006, pe cînd avea doar 15 ani, Halep debuta în tenisul profesionist la un turneu ITF de la Galaţi, atunci cînd obţinea şi primul punct. Cîştiga în faţa unei anonime din Brazilia, Vivian Segnini, cu 6-2, 6-0. Pierdea în turul următor, iar apoi, în restul anului, mai reuşea alte două victorii la un ITF din Bucureşti şi atît. În 2007 au venit primele succese: termina neînvinsă cele două turnee ITF jucate, ambele în Capitală. Primul salt. După alte şase competiţii ITF în 2008, în Belarus, Spania, Turcia şi România, două dintre ele cîştigate, Halep dădea prima mare lovitură: cucerea în mai trofeul junioarelor la Roland Garros, într-o finală 100% românească, 6-4, 6-7 (3), 6-2 cu Elena Bogdan.

„Sînt foarte fericită şi, cine ştie?, poate cîndva voi reuşi această performanţă şi la senioare” (Simona Halep, iunie 2008)

 18 ani: prima finală!

În ciuda succesului din capitala Franţei, următorul an şi jumătate a fost menit să facă tranziţia de la nivelul junioarelor la senioare pentru Halep. În 2009, Simona a jucat calificări atît în februarie, la WTA-ul de la Paris, cît şi la „perla” aceluiaşi Paris, Roland Garros, dar fără să reuşească o calificare în premieră pe tabloul principal al unei competiţii WTA. Punctele obţinute în turneele ITF o ajutau totuşi să urce în clasament, iar pe 6 aprilie 2010 venea şi debutul în „lumea bună”, la Marbella, acolo unde, după ce a trecut de calificări, a ajuns pînă în sferturi. Pe parcurs o eliminase şi pe Sorana Cîrstea, iar la final se putea mîndri cu primele puncte obţinute într-un turneu WTA: 86. La nici o lună distanţă, la Fes, în Maroc, Halep venea iar din calificări pentru a bifa şi prima finală pe prima scenă a tenisului mondial, pierdută cu Iveta Benesova.

halep1

Perioada bună traversată de Simona, care avea doar 18 ani, a fost încununată cu o calificare pe tabloul principal al unui Grand Slam. Evident, la Roland Garros, locul de unde pare să-şi tragă toate energiile pozitive. Insuficiente, încă, atunci, cînd a fost eliminată în primul tur de o mare favorită, Jelena Jankovic.

Dar, în ciuda faptului că ulterior s-a piardut în morişca tururilor de calificare la turneele mai mici, apărea în premieră şi în primele 128 de jucătoare la US Open.

 19 ani: gustul Grand Slamurilor

2011 o găsea pe Simona mai matură, în ciuda celor 19 ani abia împliniţi, iar performanţele ulterioare au confirmat trecerea într-o nouă etapă. Terminase anul precedent pe locul 81, iar statutul de jucătoare de top 100 nu părea să-i pună mai multă presiune pe umeri. La Australian Open, a reuşit să cîştige primele două meciuri pe tabloul principal al unui Mare Şlem, cu Kremer şi Kleibanova, iar mai tîrziu în acel an, după o serie de rezultate neconcludente, reedita performanţa de la Fes, unde bifa o nouă finală. Pierdută în faţa italiencei Alberta Brianti.

Inconsistenţa a trimis-o din nou şerpuind printre înfrîngeri, dar chiar şi aşa, anul l-a terminat cu victorii în toate cele 4 Grand Slamuri. În Franţa, la Roland Garros, era eliminată de Stosur, la Wimbledon de Serena Williams, căreia i-a luat un set şi i-a smuls un compliment preţios, iar la US Open pierdea tot în al doilea tur, dar după ce anterior o eliminase pe Na Li.

 „Serveşte atît de bine pentru înălţimea ei. Are atîta putere! Este chiar extraordinar. Este mereu greu să joci pe iarbă împotriva unei forţe aşa mari” (Serena Williams, iulie 2011)

halep2

 Hrana morală a unui campion

Pornită de pe poziţia 53 în lume, pentru Simona anul 2012 a fost, cum a spus chiar ea, anul care i-a betonat încrederea şi fundamentul pentru ceea ce a reuşit să clădească ulterior. Început prost, cu o înfrîngere în primul tur la Australian Open, 2012 a continuat cu accederi în tururile 3 la Indian Wells şi Miami, unde a fost eliminată de Şarapova, respectiv de Bartoli. Dar un sfert la Barcelona, o semifinală la Fes şi a treia finală, la Bruxelles, toate într-un interval de o lună, i-au adus puncte, dar mai ales victorii importante, „beton” pentru moral. Culmea, cea mai importantă amintire a Simonei a fost chiar înfrîngerea din ultimul act în Belgia, cu Radwanska…

„Am pierdut cu ea în finală, 6-7, 0-6. Eram obosită şi accidentată, dar în primul set am fost aproape şi asta mi-a dat încredere pe viitor” (Simona Halep, în FANATIK, iulie 2013)

Pînă la finalul anului, însă, Halep nu mai reuşea să treacă de turul doi la nici un turneu, iar la Roland Garros şi Wimbledon ieşea după primele partide. O povară destul de mare pentru psihic, dar, ca de obicei, după ce s-a „aclimatizat” cu situaţia, Simona a găsit din nou resurse. Urma „anul cel mare”.

 Înfrîngerea care-ţi dă aripi

Cu un progres de 6 poziţii faţă de anul precedent, Halep a început 2013 de pe locul 47. Dar l-a început, la fel ca şi 2012, prost. Înfrîngeri după înfrîngeri în primele luni, doar la Miami reuşind să lege două victorii. Tocmai de la un eşec, însă, şi-a tras seva romînca: cel de la Madrid, din primul tur, cu Dominguez-Lino, 2-6, 6-4, 4-6.

„Chiar dacă am pierdut, venea după o accidentare şi mi-am dat seama că dacă joc relaxat, pot să joc un tenis mult mai frumos. Atunci am scăpat de emoţii” (Simona Halep, mai 2013)

Iar rezultatul şocului psihologic pe care Halep l-a avut s-a văzut instantaneu, chiar de săptămîna umătoare. Înscrisă pe tabloul de calificări al turneului de la Roma, Halep a trecut de Balducci şi Hantuchova, pentru ca apoi să le înşire pe favoritele Kuzneţova, Radwanska, Vinci şi Jankovic pentru ca, epuizată psihic, să se oprească în semifinale, împotriva „monstrului” Serena Williams. A fost, cu siguranţă, declicul pe care îl aştepta Simona.

„Voi munci mai mult şi nu mă voi opri aici, vă promit. Am doar 21 de ani, voi acumula experienţă şi voi creşte” (Simona Halep, mai 2013)

simona-halep

 Performanţe mari, nu trofee mici

Iar anul abia începea pentru Halep, care, chiar dacă a fost eliminată în primul tur la Roland Garros, s-a revanşat cu primele două titluri din carieră, în săptămîni consecutive şi pe suprafeţe diferite: Nurnberg (zgură) şi ’s-Hertogenbosch (iarbă). La Wimbledon, însă, a pierdut din nou devreme, cu Na Li, în turul doi: 2-6, 6-1, 0-6. Deja, cariera la nivel înalt a Simonei prindea contur, iar planurile ei la vîrf se simţeau din declaraţii.

„Aş pune pe primul loc succesul de la Roma, chiar dacă în alte turnee am cîştigat primele două trofee din carieră. Dar Roma e un turneu mare, m-a ajutat enorm, am bătut jucătoare bine clasate” (Simona Halep, în FANATIK, iulie 2013)

Nici bine nu s-a odihnit după Wimbledon că a început iar să cravaşeze aerul cu racheta şi să-şi sperie adversarele. Un nou titlu, la Budapesta, sfert de finală cu Serena la Cincinnati, unde, cu înfrîngerea pe care i-a administrat-o, a făcut-o pe campioana en titre de la Wimbledon, Marion Bartoli, să se retragă, iar apoi un alt titlu, la New Heaven, au pregătit-o pentru US Open. Acolo, le-a înşirat pe Watson, Vekic şi Kirilenko (ultimele două cîştigînd împreună doar patru game-uri!) şi a reuşit să ajungă în premiră în a doua săptămînă a unui Mare Şlem. A pierdut cu Flavia Pennetta în turul 4, dar o nouă bornă fusese atinsă. Pînă la finalul anului, a mai reuşit să cucerească două trofee, la Moscova şi Sofia, asta şi pentru a-şi asigura premiul de Most Improved Player din partea WTA, pentru cel mai important progres al anului în circuit.

Simona+Halep+French+Open+Day+9+yFDkYfdK3g4x

 Trofeul e aproape. Cel mare!

În 2014, legenda a început să se ţeasă cu dantelării scumpe. Sfert de finală la Australian Open, un titlu la Doha, semifinală la Indian Wells şi finală la Madrid, toate turnee de prima mînă, au dopat-o moral şi mai tare pe Halep. Simona a concretizat urcuşul cu o altă performanţă de pus la butonieră: finala de la Roland Garros, pierdută cu Şarapova, 4-6, 7-6, 4-6. Dar deja aerul rarefiat al înălţimilor nu o mai speria pe Simona.

La Wimbledon, s-a oprit o treaptă mai jos, în semifinala cu Eugenie Bouchard, dar şi din pricina unei accidentări, iar apoi doar faptul că la Bucureşti s-a organizat primul turneu WTA din istorie a obligat-o să forţeze participarea. Şi nu putea veni degeaba, aşa că a cîştigat trofeul. A urmat vacanţa şi, acum, are în faţă trei turnee care îi pot defini cariera într-un mod unic: o pot transforma în noul lider al tenisului feminin mondial. „Dacă aş avea de ales între a fi locul unu în lume şi un turneu de Grand Slam, aş alege turneul”, spunea Simona Halep, în FANATIK,  în iulie 2013. Dar dacă nu va mai trebui să aleagă?

 Clasament WTA în prezent:

1. Serena Williams – 9.231 puncte

2. Na Li – 6.960

3. Simona Halep – 6.785

4. Petra Kvitova – 6.070

5. Agneska Radwanska – 5.130

Clasament fără punctele din următoarea lună:

1. Simona Halep – 5.810

2. Serena Williams – 5.711

3. Na Li – 5.270

4. Petra Kvitova – 5.120

5.292.922 de dolari a cîştigat Halep pînă acum în carieră

3.253.277 de dolari a cîştigat Halep din tenis doar anul acesta, mai bine de jumătate din totalul carierei

36 de victorii şi doar zece înfrîngeri a contabilizat Simona în acest an

P: Pariaza cu cei mai buni! BONUS de 150 RON la înregistrare!