News

Fenomenul îngrijorător care va afecta România de Paște. Anunțul oficial al ANM

29.04.2021 | 14:52
Fenomenul ingrijorator care va afecta Romania de Paste Anuntul oficial al ANM
ADVERTISEMENT

În finalul lunii aprilie și în debutul lui mai, chiar de Paște, pe fondul circulației de aer cald din zona Africii, un fenomen îngrijorător va afecta România, anunță specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie.

Potrivit ANM, un nor de praf saharian ajunge în următoarele zile în țara noastră. Depunerile de praf vor putea fi observate la început în regiunile sud-vestice, apoi și în restul țării.

ADVERTISEMENT

Partea pozitivă a informării specialiștilor este că aceste concentrații ale particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mult mai reduse, în comparație cu cele din zona Peninsulei Italice și sudul Peninsulei Balcanice.

Fenomenul îngrijorător care va afecta România. ANM: Nor de praf saharian de Paște

Din datele oferite joi, 29 aprilie, de ANM, aflăm că un val de praf saharian va ajunge în România, în acest weekend dar şi la începutul săptămânii viitoare, odată cu pătrunderea masei de aer cald din zona Africii.

ADVERTISEMENT

Acesta transport al maselor de praf saharian va afecta nu doar țara noastră, ci și țările din vestul, sudul, centrul şi estul Europei.

La fel ca în trecut, fenomenul ar putea avea și depuneri pe suprafețele joase. Specialiștii spun că, dacă va ploua, este posibil ca particulele de praf să se depună la sol.

ADVERTISEMENT

”În perioada 30 aprilie – 3 mai, circulația aerului, preponderent din sector sud-vestic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sud-estul Europei, inclusiv deasupra României.

Concentrațiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mult mai reduse, în comparație cu cele din zona Peninsulei Italice și sudul Peninsulei Balcanice.

ADVERTISEMENT

Depunerile de praf în România vor putea fi observate la finalul săptămânii (1 și 2 mai), în zonele și intervalele cu ploaie, la început în special în regiunile sud-vestice, apoi și în restul țării”, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

România, lovită de praf saharian și în urmă cu trei luni

Nu este pentru prima oară când România se confruntă cu un asemenea fenomen în 2021. În februarie, în debut de lună, un nor similar de praf saharian s-a abătut asupra țării noastre, dar și țările din vestul, sudul, centrul şi estul Europei.

Medicii ne recomandă ca în timpul acestui fenomen neplăcut să evităm să ieşim din casă şi să nu deschidem ferestrele. Mai ales cei cu afecţiuni respiratorii trebuie să fie foarte atenţi, pentru că praful le agravează suferința.

ADVERTISEMENT
Tags: