News

Fenomenul meteo extrem care a devastat România. Cum se formează un ciclon și câte tipuri există

România este îngenuncheată de ciclonul de la Marea Neagră. Particularitățile acestui fenomen meteo sunt foarte interesante.
19.06.2021 | 20:12
Fenomenul meteo extrem care a devastat Romania Cum se formeaza un ciclon si cate tipuri exista
Fenomenul meteo extrem care a devastat România. Cum se formează un ciclon și câte tipuri există. Foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

România este sub influența unui ciclon de la Marea Neagră, care deja a provocat inundații severe în toată țara. Acest fenomen meteo extrem are mai multe particularități și provoacă unele dintre cele mai dramatice și mai violente schimbări de vreme de pe planetă. Acest lucru se întâmplă mai ales când vorbim de ciclonii tropicali cunoscuți ca uragane și tifoane.

Ciclonul este o masă de aer la scară largă care se rotește în jurul unui centru puternic de presiune atmosferică scăzută, în sens invers acelor de ceasornic în emisfera nordică și în sensul acelor de ceasornic în emisfera sudică.

ADVERTISEMENT

Centrul unui ciclon este adesea cunoscut drept „ochi”. Aceasta este zona cu cea mai mică presiune atmosferică din regiune. Traseul unui ciclon este ghidat pe parcursul ciclului său de viață de 2 până la 6 zile de fluxul de direcție al aerului subtropical, conform Libertatea.

Cum se caracterizează ciclonii tropicali și extratropicali

Ciclonul un vânt puternic cu deplasarea aerului în spirală, însoțit de ploi torențiale și de descărcări electrice, specifice regiunilor tropicale, din bazinul Oceanului Indian, el fiind numit în aceste regiuni și ciclon tropical sau taifun.

ADVERTISEMENT

Se manifestă mai intens la sud de ecuator în regiunile Golfului Bengal, Mauritius, La Réunion, Madagascar, coasta Africii de Est și Australia.

Ciclonul este de 2 feluri: tropical sau extratropical. Ciclonii tropicali se formează atunci când energia eliberată de condensarea umezelii din aer determină o buclă peste apele calde ale oceanului.

ADVERTISEMENT

În schimb, cei extratropicali încep ca valuri în regiuni mari de contraste îmbunătățite ale temperaturii la latitudine medie, numite zone baroclinice. Pe măsură ce circulația ciclonică se închide și se intensifică, aceste zone se contractă și formează fronturi meteorologice

În cele din urmă, ciclonii extratropicali se închid, pentru că masele de aer rece scad aerul mai cald și devin sisteme cu interiorul rece.

ADVERTISEMENT

Denumiri diferite în toate colțurile lumii

Terminologia asociată cu ciclonii tropicali este diferită. În Atlanticul de Nord și Caraibe, precum și în nord-estul Pacificului, este folosit mai des termenul uragan.

În Pacificul de Nord-Vest (cel mai activ bazin de cicloni tropicali din lume), ciclonii sun cunoscuți drept „tifoane”. În Oceanul Indian  sunt denumiți cicloni tropicali sau cicloni.

România va scăpă de condițiile meteo extreme la începutul săptămânii viitoare. Directorul ANM, Elena Mateescude marți, 22 iunie, valorile de temperatură vor crește. Este posibil să avem și primele zile de caniculă, cu temperaturi de 35 și izolat 36 de grade Celsius, în special în zonele de vest și sud-vest.

ADVERTISEMENT