Un fenomen meteo periculos poate afecta România, deși valorile termice au crescut considerabil în ultimele zile. Ce avertisment lansează reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM)?
Directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu, a precizat într-un interviu pentru dcnews.ro că agricultura ar putea avea de suferit daca vremea se va schimba drastic spre finalul lunii mai. Livezile ar putea fi afectate dacă temperaturile vor scădea din nou.
Reprezentanta ANM a explicat că valorile negative din februarie au dus la o stagnare a vegetație, însă acest fenomen a fost benefic. Riscul pentru agricultură l-ar reprezenta alte oscilații de temperaturi înregistrate pe parcursul acestei luni.
Mai exact, dacă după acest val de căldură ar urma un alt îngheț, livezile ar putea fi afectate. Totuși, Florinela Georgescu punctează că momentan nu ne confruntăm cu astfel de riscuri.
„Într-adevăr, poate fi un pericol scăderea temperaturii pe durată mai lungă, mai ales înspre sfârșitul lunii martie când deja vegetația este pornită. Deocamdată nu avem și sperăm să nu avem un astfel de episod.
Poate a fost mai bine că acum în februarie am avut această răcire care a mai stagnat puțin vegetația, a mai stagnat puțin și livezile. Am văzut cu toții ghioceii în luna ianuarie, erau aproape de înflorire.
Vom vedea ce s-a întâmplat cu ei când se va topi zăpada. Bine că vorbim doar despre ghiocei și nu despre livezi”, a transmis directorul ANM, potrivit dcnews.ro.
Chiar dacă luna februarie a fost caracterizată de temperaturi negative, Florinela Georgescu spune că România nu s-a confruntat cu valori termice extreme în acest an. Cea mai scăzută temperatură a fost înregistrată Întorsura Buzăului (-22,5).
Potrivit meteorologilor, prognoza pentru prima parte a lunii martie arată că prima săptămână de primăvară aduce o vreme deosebit de caldă. Din 11-12 martie, temperaturile vor mai scădea.