News

Fenomenul periculos de pe plaja din Mamaia. Turiștii, avertizați să nu se îndepărteze de mal

Fenomenul de pe plaja din Mamaia care este un pericol pentru turiști. Sunt avertizați să nu se îndepărteze de mal. Riscă să fie luați de curenții mării.
04.06.2024 | 23:49
Fenomenul periculos de pe plaja din Mamaia Turistii avertizati sa nu se indeparteze de mal
Ce se întâmplă pe plaja din Mamaia. Sursa foto: G4media
ADVERTISEMENT

Mare atenție dacă mergeți zilele acestea pe plaja din Mamaia. În stațiune a apărut un fenomen periculos pentru turiști. Din cauza lui, riscați să fiți luați de curenții Mării Negri. Nu vă îndepărtați de mal.

Ce fenomen periculos a apărut pe plaja din Mamaia

Cu câteva săptămâni înainte de startul oficial al sezonului estival, plaja din Mamaia se confruntă cu probleme. Deși autoritățile locale promiteau că le vor rezolva până pe data de 1 mai, nu s-a mai întâmplat, însă.

ADVERTISEMENT

Într-una dintre cele mai vizitate stațiuni, de către români, și nu numai, s-a format fenomenul numit cliffing, ca un efect al lărgirii plajelor. Plaja nu este nivelată, ci cu dune de câțiva metri. Pentru această situație, responsabilii se apără, motivând că s-a stricat utilajul de nivelare a nisipului.

Fenomenul este și un efect al faptul că nivelul apei rămâne constant pe timpul verii, dar iarna, din cauza furtunilor și vijeliilor, valurile și vântul ”mușcă” din plajă și trag tone de nisip înapoi în larg.

ADVERTISEMENT

”Aşteaptă ca marea să-şsi recupereze o parte din nisip şi să-şi reformeze singura plaja submersă, adică practic să facă o pantă descendentă, o pantă care să nu aibă o diferenţă aşa mare de nivel şi să nu mai apare fenomenul de trasare.

E o poveste neterminată sau care se va termina cumva într-un timp foarte îndepărtat”, a declarat pentru Observator Adrian Bîlbă, cercetător științific.

ADVERTISEMENT

Diferența mare de nivel agită Marea Neagră. Când începe oficial sezonul estival

Curenții Mării Negre sunt mai puternici decât de obicei, din cauza diferenței mari de nivel. Dacă vă aventurați departe de mal, riscați să fiți luați și purtați cât mai în larg de către aceștia.

”Foarte important este să nu intrăm în panică. Am intrat în panică, se poate întâmpla o nenorocire. Să stăm cât mai calmi, strigăm după ajutor, să fie observat de salvamar şi se intervine foarte uşor”, potrivit lui Gabriel Culea, șef salvamari Mamaia.

ADVERTISEMENT

Directorul Administrației Bazinale Apele Române Dobrogea-Litoral nu s-a pronunțat asupra situației, dar a promis în spațiul public faptul că plajele se vor nivela până în weekend. Pe data de 22 iunie va începe oficial sezonul estival.

ADVERTISEMENT