Un fenomen unic apărut la malul Mării Negre a furat privirile tuturor. În timp ce turiștii au rămas plăcut surprinși, pescarii au fost destul de deranjați. Ce spun specialiștii despre astfel de evenimente.
În ultima vreme, România a fost scena unor fenomene unice și spectaculoase, în același timp. După răsărituri și apusuri care i-au cucerit pe privitori, spectacolul s-a mutat la mare.
În Portul Agigea, un fenomen unic i-a lăsat pe mulți fără cuvinte, mai ales că era pentru prima dată când au avut ocazia să vadă așa ceva. Atât locuitorii, cât și turiștii au fost curioși să afle ce se întâmplă la mal, dar și în larg.
În ultimele zile, apa Mării Negre s-a umplut de meduze. Aceste creaturi aparent inofensive au creat un adevărat spectacol în larg. În timp ce unii l-au admirat, pescarii au fost foarte supărați.
De obicei, meduzele se strâng lângă plasele de pești pe care pescarii le aruncă în apă. Astfel, captura lor este pusă în pericol și riscă să nu prindă nimic după o zi de stat pe malul apei.
Meduzele nu sunt periculoase pentru oameni, însă, contactul cu ele ar trebui evitat. Specialiștii susțin că meduzele pot provoca iritații în cazul în care există un contact direct cu ele.
Meduzele și-au făcut apariția la malul Mării Negre, dar și în larg datorită temperaturilor ridicate. În ultima vreme, termometrele arată mai multe grade decât normalul perioadei, iar asta înseamnă că și apa este mai caldă.
”Temperatura mai ridicată le-a făcut să reziste până acum. În mod normal, sezonul lor de încheiere a ciclului de viaţă este undeva la a doua jumătate a lunii septembrie până la sfârşitul lunii octombrie.”, a explicar biologul marin Răzvan Popescu Mirceni pentru observatornews.ro.
Potrivit cercetătorilor, astfel de fenomene nu ar trebui să îi îngrijoreze pe localnici și nici pe turiști. Datorită faptului că apa Mării Neagre este curată, este normal ca astfel de vietăți să își facă apariția.
”Este un fenomen natural, un fenomen firesc. Marea Neagră este vie, Marea Neagră este curată şi permite multor vietăţi să îşi desfăşoare tot mai bine ciclul biologic.”, a completat cercetătorul Adrian Bîlbă, potrivit sursei menționate.