Life

Ferma din România care e ruptă din filmele SF. Are aer condiționat instalat pentru animale

Ferma din România care pare desprinsă din filmele SF. Animalele de aici dispun de aer condiționat. Echipamentele sunt de ultimă generație.
20.06.2024 | 08:54
Ferma din Romania care e rupta din filmele SF Are aer conditionat instalat pentru animale
Ferma din România care pare desprinsă din filmele SF. Sursa foto: colaj Fanatik/ Dairy Max
ADVERTISEMENT

Ventilatoarele pentru adăposturi de animale sunt tot mai căutate la noi în țară. O nouă fermă a instalat astfel de dispozitive pentru animale, în județul Hunedoara. Sistemele își amortizează rapid costurile.

Ferma din România care pare desprinsă din filmele SF

Asemenea angajaților, care pe timp de caniculă au nevoie de tratament special, și animalele trebuie să aibă parte de o altfel de îngrijire. De aceea, ventilatoarele pentru adăposturi sunt o investiție de luat în seamă.

ADVERTISEMENT

După ce recent astfel de dispoztive au fost instalate la Arad, acum o fermă din Peșteana, Hunedoara, dispune de dispozitive VES-Artex, de la Dairy MAX, care aduc o oază de răcoare în fermele de animale.

Mihai Roșca, directorul adjunct al companiei, a explicat că sistemele își amortizează rapid costurile, deoarece odată cu instalarea lor în ferma din România, și nu numai, crește producția de lapte și a ratei de gestație în perioadele cu temperaturi ridicate.

ADVERTISEMENT

„Pentru cele două grajduri din ferma din județul Hunedoara, am aplasat câte 11 ventilatoare pe fiecare parte a grajdului, un total de 44 de ventilatoare care să ofere un volum mare de aer și o temperatură constantă undeva la 28 de grade”, a explicat Mihai Roșca pentru agrointel.ro. 

Ferma dispune de două rânduri de ventilatoare

La ferma Denis din România au fost amplasate două rânduri de ventilatoare. Acestea se vor concentra pe o zonă mică și vor putea răcori animalele, care suferă din cauza caniculei.

ADVERTISEMENT

„Pentru ferma Denis am ales să folosim modelul de ventilatoare BLAST este un ventilator puternic care rulează la 1.440 rotații/minut și generează 40.000 metri cubi de aer/oră. Acoperă eficient 12 metri liniari în fața lui.

BLAST face parte din categoria ventilatoarelor de “recirculare a aerului” și este cel mai puternic și mai eficient ventilator de pe piață din această categorie oferind cel mai bun raport calitate preț”, a mai spus Mihai Roșca..

ADVERTISEMENT

Ventilatoarele au mai multe avantaje. Furnizează un schimb forțat între fluxul de aer care circulă cu viteză și temperatura exterioară a animalelor. Ajută la bunăstarea acestora. Creează o temperatură constantă și reduc umiditatea. Cresc timpul de odihnă al animalelor și reduc problema muștelor.

ADVERTISEMENT