News

Fermier, acuze dure la adresa zilierilor. „Nu vin la lucru dacă nu îi plătești cu 200 de lei, două prânzuri, cafea, suc și bere din partea casei”

Legumicultorii din Matca se plâng de scumpirile care le-au afectat serios afacerile, inclusiv de pretențiile în creștere ale muncitorilor zilieri.
30.07.2022 | 09:53
Fermier acuze dure la adresa zilierilor Nu vin la lucru daca nu ii platesti cu 200 de lei doua pranzuri cafea suc si bere din partea casei
Valul de scumpiri afectează afacerile legumicultorilor din Matca Foto: agroteca.ro
ADVERTISEMENT

Cultivatorii de legume din cel mai mare bazin legumicol al României estimează că anul acesta nu va fi unul bun pentru afacerea lor din cauza valului de scumpiri.

Fermier, acuze dure la adresa zilierilor

Fremierii spun că, pentru ei, toate aceste scumpiri înseamnă o majorare a costurilor de producție.

ADVERTISEMENT

„Una peste alta, nu a fost un an OK din punctul de vedere al prețurilor, dacă ținem cont de creșterile de prețuri din toate domeniile. Motorina este 9 lei. Inputurile s-au scumpit cu 20 – 30 %. Toate s-au scumpit”, a declarat pentru publicația Puterea, Valentin Nare, legumicultor din Matca.

Nu doar creșterile de prețuri la carburanți, la combustibilii pentru încălzirea solariilor, folie, semințe și tratamente fitosanitare sau îngrășăminte îi nemulțumesc pe mulți dintre legumicultori.

ADVERTISEMENT

Aceștia au probleme și cu forța de muncă, a căror remunerații au fost nevoiți să le crească pentru a nu pierde oamenii.

„S-a scumpit și forța de muncă. Un zilier nu vine la lucru dacă nu îl plătești cu 200 de lei de la cinci dimineața la cinci după-amiază și dacă nu îi dai două prânzuri, la ora zece și la două după-amiază.

ADVERTISEMENT

Altele, o cafea, un suc, o bere sunt din partea casei. Este un val de scumpiri care înseamnă costuri de producție mai mari”, a mai spune Valentin Nare.

Matca este cel mai mare bazin legumicol din ţară, cu peste 4.000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp.

ADVERTISEMENT

1 august vine cu noi scumpiri

Fermierii anunță că produsele de bază se vor scumpi începând din toamnă, ceea ce va duce la o nouă scumpire a alimentelor.

Și asta în contextul unui nou val de scumpiri care va include țigările, băuturile alcoolice, băuturile cu zahăr sau cu îndulcitor, creșterea TVA-ului de la 5% la 9% pentru serviciile oferite de restaurante sau scumpirea materialelor de construcții, care va duce la creșterea prețurilor în sectorul imobiliar.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece...
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece bărbați, în medie, opt eșuează”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu. Mărturia vecinului care le-a bătut la uşă cu câteva ore înainte
Vedeta căreia Ion Ţiriac i-a luat un inel cu diamante! Ce a putut...
Vedeta căreia Ion Ţiriac i-a luat un inel cu diamante! Ce a putut spune miliardarul a lăsat mască o altă femeie celebră
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Traiul românilor, tot mai dificil. Ce scumpiri vor urma
Traiul românilor, tot mai dificil. Ce scumpiri vor urma
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut...
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut acești în trecut. El critică și emisiunea MasterChef. ''Este un concurs pentru bucătari amatori''
O tânără de 21 de ani a fost ucisă de iubitul ei, la...
O tânără de 21 de ani a fost ucisă de iubitul ei, la Sibiu. Bărbatul a fost prins la Păltiniș
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce...
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1