News

Fermier român despre legumele din piață și supermarketuri: ”Toate sunt stropite și tratate”

04.06.2020 | 11:30
Fermier roman despre legumele din piata si supermarketuri Toate sunt stropite si tratate
Legumele din solar sunt în cele mai multe cazuri tratate, spune un fermier român. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un fermier român rupe tăcerea și a acceptat să vorbească despre legumele care sunt comercializate în piețe și supermarketuri! Astfel, conform bărbatului, în acest moment nu se poate discuta despre o producție sănătoasă în procent de sută la sută și toată lumea trebuie să cunoască acest detaliu.

Fermier român despre legumele din piață și supermarketuri!

Dinu Raicu a trăit de când se știe în județul Ialomița, dar câțiva zeci de ani a făcut naveta spre cel mai mare oraș al României. În București a muncit atât timp cât CFR-ul a însemnat un motor al economiei, după care mastodontul s-a lepădat de câteva mii de angajați fără să-i pese de soarta acestora. Printre ei s-a aflat și el.

ADVERTISEMENT

Dezamăgit de cele întâmplate, bărbatul s-a retras la țară, în satul în care s-a născut. Cu fata la facultate în Capitală, acesta a înțeles destul de repede că trebuie să se reorienteze din mers ca să-i ofere copilei un viitor și să-i poată susține planurile. Așa că s-a apucat de ceea ce știa să facă cel mai bine – să muncească pământul.

Cum sunt stropite și tratate legumele

A început inițial cu grădinăritul pentru uzul personal și al familiei, dar în ultimii ani a trecut „într-o altă eră a vieții”, după cum spune chiar el. Adică vinde legume chiar la poartă pentru toți cei care opresc. Doar că drumul către siguranța financiară este unul destul de anevoios.

ADVERTISEMENT

„Dacă vorbim de grădinărit în câmp, atunci e cu dus și întors. Dacă așa vrea Dumnezeu în câteva clipe totul e la pământ. O ploaie cu piatră și aia e. La solar, lucrurile stau într-adevăr diferit. În primul rând că aici scoți recolta cam cu o lună mai devreme ca la grădină. 

Am mai multe tipuri de roșii plantate, unele sunt soi turcesc, altele bulgăresc cu o frunză mai lată care absorb soarele mult mai bine. E nevoie de lumină cel puțin 10 ore pe zi ca să ai producție la roșii. După ce termini cu seria 1, ari repede, pui din nou răsaduri și reușești în felul acesta să ai roșii de primăvara devreme până toamna târziu”, spune bărbatul pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Fermierul recunoaște că roșiile plantate afară vor avea întotdeauna un alt gust față de cele care cresc în solare. „Recolta de afară nu se compară ca volum cu cea din solar. E mult mai mică, indiferent de cât de mult o ajuți. Dar, în mod categoric roșiile sunt mai bune. 

Dacă vrei să faci producție ca să ieși cu ea la piață trebuie să ajuți planta. Toate legumele au nevoie de îngrășăminte. Doar că trebuie să știi cum se face treaba asta ca să nu bagi omul în spital. Eu folosesc numai gunoi de grajd, pe care îl schimb la fiecare doi ani de zile. N-am pus de când mă știu eu azotați sau alte drăcovenii în pământ. Risc să-l stric pentru că asta se întâmplă în timp cu chimicalele astea. Asta îți fac”, continuă fermierul.

ADVERTISEMENT

Culmea, la ora actuală, în România este mai ieftin să stropești legumele cu chimicale. De aici un prim factor al felului în care acestea se prezintă.

„Să știți că îngrășămintele chimice sunt mai ieftine și mai ușor de găsit. În România nu mai avem ferme de animale, nu mai avem nimic. De unde atâta gunoi de grajd pentru toți fermierii? Înțelegeți ce vă spun? Atât de simplu și de logic este. România nu are cum să susțină natural producția aceasta.

Plus că dacă ai apucat să-i dai o singură dată plantei, aia e. Adio. O să vrea mereu ca să reziste. Planta atât știe, atât face, dar rolul tău care mai e?  Cum reușesc cei care vând în supermarketuri, mă întrebați? În primul rând, fermierul ăla trebuie să treacă de anumite teste. După care încep livrările. Aha! Și ce se întâmplă dacă după controale în solarul ăluia intră un dăunător?

Trebuie să stropească cu un insecticid, dacă vrea să mai salveze ceva, apoi să aștepte câteva săptâmâni. Doar că supermarketul nu are răbdare, că are un contract semnat, așa că începe să pună presiuni.

Drept pentru care, fermierul alege calea ușoară și începe să livreze fără să mai anunțe că a stropit. Plus că în curtea omului, acum, planta abia are frunze. În solare vorbim de producție, nu? Păi cum e posibil lucrul acesta? Nu cumva toate legumele sunt stropite și tratate? ”, a mai spus bărbatul.

 

 

 

ADVERTISEMENT