News

Fermierii, acuze dure pentru autorități! Scumpirile i-au adus în pragul falimentului. „La anul o să mâncați carne și legume numai de import”

Fermierii, acuze dure la adresa autorităților! Scumpirile i-au dus în pragul falimentului. De ce se plâng oamenii care au afaceri în domeniu și ce soluții văd pentru viitorul apropiat
31.01.2022 | 13:08
Fermierii acuze dure pentru autoritati Scumpirile iau adus in pragul falimentului La anul o sa mancati carne si legume numai de import
Fermierii, acuze dure la adresa autorităților din România. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Agricultura românească pare să aibă probleme serioase în debutul anului 2022. Fermierii se plâng că vor fi nevoiți să investească și mai mulți bani, în condițiile în care recolta de anul trecut a ajuns nu o dată pe câmp. Oamenii au refuzat să vândă intermediarilor și au postat zeci de filmulețe pe rețelele de socializare în timp ce își aruncau marfa.

Culmea, mulți dintre ei nici măcar n-au putut să doneze fructele sau legumele pe care le-au produs din cauza unor reguli destul de stricte. Deși suntem abia la finalul lunii ianuarie, fermierii trag un semnal de alarmă și anunță că prețurile s-ar putea să escaladeze serios.

ADVERTISEMENT

Fermierii, acuze dure la adresa autorităților române!

Agricultorii spun că perioada aceasta este una scumpă pentru ei, una în care pământul are nevoie de îngrășăminte, de ajutor, în timp ce plantele pot îngheța într-o clipă de neatenție. Drept pentru care solarele sunt încălzite și primele rezultate încep să apară.

Salata de primăvară, ceapa și usturoiul verde, dar și pătrunjelul sau mărarul îndelung căutate de gospodine după o iarnă lungă pot ajunge în piețe la prețuri destul de mari.

ADVERTISEMENT

„Ajutoarele acestea depinde cum le înțelegeți. Dacă citim presa atunci ele par să vină, dacă ne uităm prin portofele ioc, mai deloc. Eu am tot spus că un fermier are nevoie de ajutor pe întreaga durată a anului pentru că, deocamdată, agricultorul mic și mediu nu pot să reziste pe piață din ce vând. 

Nu pot, acesta este adevărul oricât de supărați vor fi mulți pe mine. Am mai avut eu controale, nu e bai, nu ne supărăm din atâta.

ADVERTISEMENT

În stilul acesta, eu vă spun cât se poate de sincer, jucătorul neimportant riscă să dispară. Dar, atenție mare, fermele mari nu pot să întrețină toată cererea de pe piață. La anul o să mâncați numai carne și legume de import dacă ceva nu se schimbă.

Sunt probleme uriașe și în zootehnie, subvențiile vin pentru cine trebuie, se trag semnale mari de alarmă, dar nimeni nu le bagă în seamă. Prețurile vor crește, prețurile vor fi mai mari față de anul trecut pentru că țăranul nu poate să mai scoată la 15 bani legătura”, a zis pentru FANATIK Dinu Raicu, fermier din zona Ialomiței.

ADVERTISEMENT

Ce spun fermierii despre pericolul falimentului

La fel se întâmplă și în privința creșterii animalelor. Mai mulți fermieri importanți au transmis în ultima perioadă că falimentul bate la ușă. Aceștia dau in corpore vina pe scumpirile provocate de neglijențele autorităților.

„Scumpirile la energie, carburanți si gaze vor pune capac răbdării multor fermieri, țărani sau cum îi numim din sectorul creșterii vacilor. După 30 de ani de capitalism tip Iliescu,  de la aproape 7 milioane de vaci am ajuns la 700.000 vaci din rasa de lapte și rase mixte plus aproape un milion vaci din rase de carne.

Eu cred că suntem niște marionete bune de manipulare la votări sau sursă de venituri pentru abatoarele din România, abatoare care practică prețuri derizorii, dar au și politica de achiziții prin samsari, bișnițari. Dacă nu ar mai exista fermele de export animale vii chiar că am renunța cu toții la animale. Poate am avea o văcuță în curte pe post de animal de companie.

Dacă Iliescu și compania înainte acordau cupoane, credite doar asociațiilor, societăților constituite pe structura fostelor CAP, micii proprietari sau medii au fost la început neglijați total. În aceste condiții cu greu s-au ridicat câțiva fermieri cu adevărat dotați tehnologic în sectorul vacilor la nivelul fiecărui judet.

S-a ajuns ca în județele din sud să fie creșterea vacilor ceva aventură. La toate acestea a contribuit si privatizarea fabricilor de lapte multinaționalelor străine care nu sunt interesate să producem ceva ce au și ei în țară sau să le facem concurență în viitor”, a explicat pentru FANATIK Mihai Ionel Ambruș, fermier din zona Bihorului.

Culmea, spun fermierii, ar fi a doua serie de falimente. Prima a fost provocată de pandemia de coronavirus, una care i-a făcut pe mulți jucători mici de pe piață să tragă obloanele.

„A venit și pandemia cu provocările ei. S-au închis școli, magazine, restaurante, hoteluri. Toate erau piață de desfacere, de la produse lactate la produse din carne. Micile fabrici care depindeau de ele au trebuit să pună lacăt pe porți. În acest fel multe ferme au trebuit să găsească alte surse de venit din moment ce nu mai aveau cui vinde laptele”, a continuat bărbatul care nu a ezitat să trimită câteva săgeți și spre fermierii de catifea, adică cei interesați mai degrabă de subvenții.

„Au spus mulți, dar nu vor renunța. Sunt unii fermieri care vor să tragă un semnal, alții renunță pentru că au fost fermieri de catifea, vânători de fantome, nu au fost niciodată interesați decât ca vaca să fie o sursă de venit pe termen scurt. Cine bagă miliarde în animale, în zootehnie, nu renunță așa ușor”, a mai spus Mihai Ambruș

ADVERTISEMENT
Tags: