Fermierii cer ca România să interzică importul de ouă și carne de pasăre din Ucraina. Ei spun că se află într-o situație critică, activitatea lor având de suferit din cauza importurilor.
În acest context, crescătorii de păsări din România spun că autoritățile ar trebui să urmeze exemplul celorlalte țări vecine cu Ucraina. Mai exact, fermierii cer interzicerea unilaterală a importurilor de produse avicole ucrainene.
„Importurile din ce în ce mai mari de ouă şi carne de pasăre din Ucraina pun fermierii într-o situaţie dificilă, creând tensiuni, diminuând competitivitatea lor, precum şi viabilitatea fermelor.
Menţionăm că fermele joacă un rol important în lanţul alimentar garantând aprovizionarea populaţiei cu produse sigure şi de calitate superioară”, se arată într-un comunicat al Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), potrivit Agerpres.
Fermierii români spun că este necesară o astfel de schimbare pentru a stabiliza piața. În acest fel se va evita producerea unor „șocuri economice și mai grave”. Mai mult, acest sector ar putea genera noi locuri de muncă.
UCPR atrage atenția că Ucraina nu a implementat legislația europeană în acest domeniu, așa cum a promis, având în vedere situația socio-economică de aici. Prin urmare, sănătatea păsărilor din această țară ar putea fi în pericol.
Astfel, consumatorii din România pot fi și ei afectați din punct de vedere al sănătății. Fermierii punctează că anumite produse avicole, dar și ouă de incubație și păsări vii, „ridică suspiciuni”.
„Importurile din Ucraina trebuie să respecte pe deplin toată legislaţia relevantă a UE pentru a nu concura neloial producţia internă care are costuri superioare rezultate din aplicarea acestei legislaţii.
În lumina celor menţionate mai sus, pentru stabilizarea pieţei ouălor şi a cărnii de pasăre şi prevenirea unor şocuri economice şi mai grave, cu efect pe termen lung, solicităm autorităţilor statului să propună Comisiei măsuri de protecţie, conform Art. 4, paragraful 1, al Reglementării (UE) 2024/1392 a Parlamentului şi Consiliului European şi, mai concret, să interzică importul de ouă şi carne de pasăre din Ucraina. Până la o decizie la nivelul Comisiei UE, solicităm autorităţilor statului interzicerea unilaterală a importurilor de produse avicole din Ucraina, pe modelul altor state membre din vecinătatea Ucrainei”, se precizează în comunicat.
Deși UCPR spune că înțelege politicile UE și ale țării noastre, implementate cu scopul de a ajuta Ucraina, liberalizarea comerțului în acest sector poate due la destabilizarea pieței din România.
Fermierii mai spun că ouăle de import din Ucraina sunt la prețuri scăzute, însă calitatea este slabă. „Vânzarea în afara ţării a ouălor produse în România este, de asemenea dificilă, deoarece importul de ouă ucrainene în UE înlătură, în general, ouăle provenite din România pe pieţele tradiţionale. (…)
Menţionăm că fermierii avicoli din Ucraina folosesc doar tehnologiile standard de creştere, fără implementarea tehnologiilor europene. Ucraina creşte găini ouătoare doar în cuşti vechi neîmbunătăţite cu costuri de investiţie şi operaţionale mai mici cu cel puţin 30% faţă de producătorii români”, mai spun fermierii.