News

Fermierii din Vrancea au atacat cu bolovani și lemne un punct de lansare a rachetelor antigrindină

După ce au protestat pașnic în urmă cu o lună, fermierii din Vrancea au trecut la atac și au atacat cu bolovani și lemne un punct de lansare a rachetelor antigrindină.
10.05.2024 | 13:48
Fermierii din Vrancea au atacat cu bolovani si lemne un punct de lansare a rachetelor antigrindina
Fermierii din Vrancea au atacat cu bolovani și lemne un punct de lansare a rachetelor antigrindină. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Conflictul dintre fermieri și autorități a început în urmă cu o lună. Atunci, zeci de fermieri se adunau și protestau, pașnic ce-i drept, împotriva folosii rachetelor antigrindină. Fermierii erau convinși că rachetele antigrindină sunt folosite cu un scop malefic, care alungă norii și aduce seceta, totul pentru a-i face pe oameni să își piardă recoltele.

Fermierii din Vrancea au atacat cu bolovani și lemne un punct de lansare a rachetelor antigrindină

Autoritățile au încercat și atunci să le explice că nu au motive reale să protesteze, însă fermierii au ținut-o tot pe a lor. “De câţiva ani funcţionează acest sistem în detrimentul fermierilor. Noi chiar am ajuns la limita suportabilităţii. Ne confruntăm cu seceta pedologică instalată de mulţi ani, pe care o recunoaştem cu toţii, şi asta este trendul din păcate, iar ploile de vară sunt condamnate la pieire din cauza acestui sistem.

ADVERTISEMENT

Nu mai beneficiem de mulţi ani de zile de ploi de vară, pentru că aceşti nori care precipită sunt imediat atacaţi cu aceste rachete cu iodură de argint şi, bineînţeles, există posibilitatea descărcărilor lor doar acolo unde se trage în ei. Norii sunt practic la poalele munţilor, la poalele dealului, acolo sunt lansate azimuturile şi acolo descarcă, acolo precipită, şi noi la câmp, unde este chiar necesară apa, nu mai beneficiem de absolut nimic, decât de acele ploi mărunte de doi-trei litri, care sunt superficiale”, declara fermierul Vasilică Pamfil.

Acum, fermierii au dus lucrurile la nivelul următor, arătând că nu se joacă. Astfel, conform TVR Info, oamenii au atacat un punct lansare a rachetelor. Au folosit bolovani și lemne, iar mașinile angajaților au fost avariate. La fața locului a fost chemată Poliția și Jandarmeria, care i-a identificat pe fermierii agresivi și le-a transmis că vor fi cercetați penal pentru distrugere.

ADVERTISEMENT

Nemulțumiri ar exista în rândul fermierilor din mai multe județe. Autoritățile din Vrancea folosesc sistemul antigrindină atunci când este cod galben sau portocaliu de ploi, vijelii și grindină, tocmai pentru a ”sparge” norii și pentru a proteja recoltele fragile. Punctul de lansare din Bordeasca Veche a fost atacat chiar în momentul în care angajații de acolo erau pregătiți să lanseze trei rachete.

Fermierii din mai multe județe nu acceptă ca autoritățile să folosească rachete antigrindină

Fermierii au avariat inclusiv mașinile angajaților, care erau parcate regulamentar în curtea instituției. ”Persoane necunoscute ar fi avariat 2 autoturisme aflate în zonă, cauzând un prejudiciu de 1000 lei”, a declarat comisarul-șef Paula Enache, purtător de cuvânt al IPJ Vrancea. Interesant, de acest incident s-a delimitat momentan Teofil Dascălu, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Vrancea.

ADVERTISEMENT

”Cred că această situație este oarecum exagerată. Noi, ca organizație, am încurajat să nu protesteze într-un mod violent, ci doar pașnic”, a explicat Dascălu. La rândul său, Ionuț Lazăr, directorul Centrului de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, a încercat din nou să-i facă pe fermieri să înțeleagă că nu au motive să se teamă.

”Rachetele nu zboară deasupra punctului de lansare, ci zboară la o distanță de 8-10 km pe direcția de lansare. Deci efectul nu este deasupra punctului sau în apropierea punctului. Drept urmare, în Vulturu au căzut cantități însemnate de precipitații, în Bordeasca nu”, a explicat Lazăr. Femierii au transmis de mai multe ori că ar accepta ca rachetele antigrindină să fie folosite, în situații excepționale, doar când există cod roșu de furtuni.

ADVERTISEMENT

Mai mult, fermierii din Vrancea au cerut un studiu de impact care să arate dacă rachetele influențează cantitatea de precipitații și dacă nu cumva produc secetă, însă acest studiu nu există, momentan. În Prahova, alt județ unde sunt folosite astfel de rachete, grindina a distrus grădini, culturi agricole și livezi, cu toate că autoritățile au folosit rachetele din dotare. Această situație i-a făcut, din nou, pe fermieri să fie suspicioși.

ADVERTISEMENT