News

Fermierii primesc despăgubiri pentru seceta din 2022. Comisia Europeană oferă 75 de milioane de euro

Fermierii din România au primit o veste bună din partea Comisiei Europene, care oferă 75 de milioane de euro pentru despăgubiri.
07.12.2022 | 07:47
Fermierii primesc despagubiri pentru seceta din 2022 Comisia Europeana ofera 75 de milioane de euro
Secetă în această vară în România. Foto: Flickr
ADVERTISEMENT

Schema de compensare a producătorilor agricoli din România e menită să acopere o parte a daunelor suferite ca urmare a secetei din 2022, dar și din 2021.

Despăgubiri de 75 de milioane de euro pentru fermieri, de la UE

Bugetul pus la dispoziție e de 75 de milioane de euro (peste 365 de milioane de lei) și se adresează producătorilor agricoli de grâu, secară, triticală, orz, ovăz și rapiță.

ADVERTISEMENT

Pentru a putea de acest ajutor, conform Stiripesurse, fermierii trebuie să își fi pierdut peste 30% din culturi ca urmare a secetei.

Ajutorul va fi plătit sub forma unor subvenții direct proporționale cu daunele suferite, potrivit unor rapoarte care arată care sunt daunele reale aduse culturilor.

ADVERTISEMENT

Mai mult, fermierii care și-au pierdut întreaga cultură au dreptul la un ajutor de aproximativ 305 euro pe hectar, adică 1500 de lei pe hectar, cu condiția ca această sumă să nu depășească 40% din costurile eligibile.

Potrivit Ministerului Agriculturii, schema de ajutoare ar trebui să se încheie la 31 decembrie 2022. Schema a fost evaluată de către Comisia Europeană în temeiul articolului 107, alineatul 3c, din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Acesta le permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activități economice. Comisia Europeană a considerat că seceta a provocat mari daune agriculturilor din România. Totodată, această schemă e considerată a fi proporțională, așadar se limitează la minimul necesar și nu are efecte negative nejustificate asupra concurenței și a schimburilor comerciale din Uniunea Europeană.

În această vară mulți fermieri spuneau că se tem că în această iarnă nu vom mai avea cartofi pe tarabe, din cauza secetei.

ADVERTISEMENT

”Anii trecuți am avut la un hectar trei vagoane, trei vagoane jumătate, dar acum nici un sfert nu e. Dacă ieșim la zero e foarte bine, dar nu cred”, explica Alexandru Deneș, un agricultor din Covasna.

Românii sunt mari consumatori de cartofi. Potrivit statisticilor oficiale, un român mănâncă în medie 92 de kilograme de cartofi într-un singur an, adică aproximativ 250 de grame de cartofi pe zi.

ADVERTISEMENT