News

Fermierii români blochează vămile cu Ucraina. Scandalul cerealelor a scos mii de agricultori în stradă, cu tot cu tractoare. Update

Fermierii români protestează vineri în mai multe județe, în scandalul cerealelor. Ei amenință că blochează vămile cu Ucraina.
07.04.2023 | 13:40
Fermierii romani blocheaza vamile cu Ucraina Scandalul cerealelor a scos mii de agricultori in strada cu tot cu tractoare Update
Fermierii români organizează vineri proteste în mai multe județe din țară și în București. Sursa foto: capturi Facebook
ADVERTISEMENT
07-04-2023
10:44

Fermierii au blocat circulaţia la Târgu Mureş

Peste 200 de tractoare şi utilaje agricole au blocat, vineri, circulaţia în municipiul Târgu Mureş. Deşi protestul a fost autorizat să se desfăşoare pedestru în faţa Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, iar tractoarele şi utilajele agricole să fie staţionate în două zone bine delimitate, în urma presiunii exercitate de fermieri prin blocarea unor artere principale de circulaţie din Târgu Mureş, s-a permis desfăşurarea protestului motorizat în centrul municipiului.

“În autorizaţia care a fost emisă se preciza că trebuie să parcheze în zona Sălii Polivalente, un grup destul de mare de conducători ai tractoarelor au refuzat să intre în locul destinat, cu toate că la şedinţa de organizare au achiesat la aceste condiţii şi acum suntem puşi în faţa faptului împlinit, din cauza faptului că este blocat tot oraşul, să găsim o soluţie de compromis. Vor suporta prevederile legii pentru nerespectarea condiţiilor în care a fost emisă autorizaţie”, a declarat adjunctul comandatului Grupării de Jandarmi de Mobilă din Târgu Mureş, colonel Marcel Semcu.

Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Taurine, Iacob Boca, cel care a obţinut autorizaţia pentru protest, susţine că nu ştia despre intenţia fermierilor de a forţa pătrunderea cu tractoare în centrul municipiului Târgu Mureş, dar că îşi va asuma orice consecinţă, mai ales că fermierii sunt disperaţi şi riscă să intre în faliment.

El a arătat că permiterea importurilor de grâu din Ucraina a fost “o joacă urâtă” şi “a băgat în faliment toată ţară”, întrucât România trebuia să fie ţară de tranzit pentru produsele din Ucraina, nu piaţă de desfacere.

Vineri, 7 aprilie, fermierii români protestează în majoritatea județelor și în Capitală. Aceștia spun că vor bloca vămile cu Ucraina, portul Constanța, dar și marile orașe din țară.

Fermierii români organizează vineri proteste în mai multe județe din țară și în București

În ultimele luni, fermierii din Polonia, Bulgaria și România s-au plâns că afacerile lor sunt puse în pericol din cauza cerealelor din Ucraina. Rând pe rând, în aceste țări au fost organizate proteste de amploare.

ADVERTISEMENT

Între timp, a venit rândul producătorilor din țara noastră să iasă în stradă. În cursul acestei zile, fermierii organizează proteste în mai multe judeţe din ţară şi în Capitală. În continuare, ei sunt nemulţumiţi de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar românesc.

Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, formate din Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România – Forumul APPR transmit un nou apel la solidaritatea şi spiritul european al tuturor fermierilor români, pe care îi încurajează să se alăture protestului nostru, pentru demnitate şi respect, organizat în 7 aprilie, în diferite puncte ale ţării”, se arată într-un comunicat comun al celor patru federaţii.

ADVERTISEMENT

Fermierii blochează vămile și portul Constanța

Protestul a debutat încă de la orele dimineții. Fermierii au ieşit cu tractoarele pe străzi. Ei s-au deplasat către locurile în care vor protesta. Sunt decişi să blocheze vămile şi marile oraşe.


Mai exact, agricultorii vor paraliza patru vămi şi portul Constanţa. În Capitală, ei vor protesta în faţa sediului Comisiei Europene (CE). Din această locație vor pleca în marş către sediul ministerului agriculturii.

ADVERTISEMENT


La mijlocul săptămânii, agricultorii din nordul țării au spus că vor bloca vama Halmeu cu sute de tractoare. De notat că prefectul din Satu Mare, Radu Roca, și-a arătat susținerea față de acest demers. El a convocat miercuri dimineață o întâlnire cu reprezentanții fermierilor din județ, legată de protestul anunțat pentru vineri, 7 aprilie.

Vă sprijinim activitatea de protest și vă înțelegem nemulțumirile dar dorim ca totul să se desfășoare în condiții legale”, le-a transmis fermierilor, prefectul Radu Roca. La protestul din zonă sunt așteptate 200 de persoane însoțite de tractoare agricole. S-a plecat din localitatea Turulung, cu destinația finală Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu.

ADVERTISEMENT

Oficial, vineri s-au anunțat proteste la București și în județele Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Covasna, Galați, Iași, Mureș, Olt, Satu Mare, Timiș, Tulcea și Vrancea.

Fermierii români: ”Ieșim în stradă și dăm glas tuturor, căci vocile noastre vor fi auzite dacă strigăm la unison”

Organizația non-guvernamentală FAPPR a emis un comunicat în legătură cu acest protest. ”Vinerea aceasta nu suntem în fermă! Vinerea aceasta suntem toți la protest, acolo unde ne expunem toate nemulțumirile. Strigătele noastre au fost poate prea timide și suferințele cu care ne-am confruntat în ultima perioadă nu au reușit să motiveze autoritățile spre luarea unor măsuri”, spun fermierii.


Reprezentanții organizației spun că sunt în stradă pentru a da ”glas tuturor fermierilor, căci vocile noastre vor fi auzite dacă strigam la unison”.

”Este rușinos ca într-un stat în care agricultura reprezintă atât de mult din PIB, suntem nevoiți să reamintim autorităților că fără un mecanism just agricultura derapează destabilizând atât de multe alte domenii conexe.

La fel de rușinos și faptul că trebuie să ieșim în stradă pentru a reaminti că suntem cetățeni europeni fruntași la norme, reguli si obligații…pe care le îndeplinim, dar codași atunci când drepturile se împart. Nu vrem să fim victime colaterale într-un război în care am îngrijit răniți. Nu cerem ce nu merităm, nu luăm ce nu ni se cuvine!”, mai spun cei de la FAPPR.

Principalele revendicări ale fermierilor români

Organizațiile de fermieri din țară, membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare, au convenit să iasă în stradă cu următoarele solicitări adresate autorităților naționale și Comisiei Europene. Acestea sunt:

  • Separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență, respectând culoarele de tranzit destinate Ucrainei.
  • Asigurarea trasabilității importurilor printr-un control strict al calității și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole.
  • Reintroducerea taxelor vamale de bază. Reprezentanții fermierilor acuză faptul că, deși suspendarea tarifelor și cotelor de import în comerțul cu Ucraina a fost un angajament comun al UE, efectele sunt suportate mai mult de statele din jurul Ucrainei.
  • Calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români și identificarea unor surse alternative de finanțare europeană
  • Suspendarea concesiilor vamale pentru produsele din Ucraina.
ADVERTISEMENT
Tags: