Sport

Fernando Santos, noul selecționer al Poloniei: ”Ne-am dorit un antrenor de succes”. Update

Fernando Santos a părăsit postul de selecționer al Portugaliei la finalul anuilui trecut, iar la o lună distanță a preluat reprezentativa Poloniei.
24.01.2023 | 17:11
Fernando Santos noul selectioner al Poloniei Neam dorit un antrenor de succes Update
Fernando Santos nu mai este antrenorul Portugaliei. Sursă foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT
24-01-2023
15:19

Fernando Santos a preluat naționala Poloniei

Fernando Santos, care s-a despărțit de reprezentativa Portugaliei după Cupa Mondială din Qatar, a fost numit în funcția de selecționer al naționalei Poloniei.

”Alegerea a fost dificilă, dar l-am ales pe cel mai bun. Ne-am dorit un antrenor care să aibă deja experiență în conducerea unei echipe naționale, care să nu fie nevoit să învețe la serviciu.

Dar mai presus de toate, ne-am dorit un antrenor de succes. Un astfel de antrenor a fost numit astăzi”, a declarat Cezary Kulesza, președintele Federației Poloneze de Fotbal, conform Reuters.

”De astăzi, sunt polonez, sunt unul dintre voi, este o onoare să-mi continui munca de antrenor aici. Acord o mare atenție la două cuvinte: ‘noi’ și ‘câștigă’. Va trebui să ne obișnuim să câștigăm, pentru că această națională are ceea ce este necesar pentru a putea concura cu orice echipă mare”, a spus Fernando Santos.

Tehnicianul portughez în vârstă de 68 de ani îl înlocuiește în funcție pe Czeslaw Michniewicz, demis după Cupa Mondială, deși Polonia a trecut de faza grupelor. Santos a semnat un contract valabil până la finalul preliminariilor pentru Cupa Mondială din 2026 și are ca prim obiectiv calificarea la Euro 2024.

15-12-2022
16:45

Fernando Santos nu mai este antrenorul Portugaliei

Portugalia a fost eliminată în sferturile Cupei Mondiale din Qatar în urma înfrângerii cu Maroc, scor 0-1, iar Fernando Santos declara că își va discuta viitorul pe banca naționalei lusitane după revenirea la Lisabona.

În cele din urmă, despărțirea antrenorului de naționala Portugaliei este oficială, iar principalii pe lista cu înlocuitori ai lui Fernando Santos se află Paulo Fonseca, antrenorul lui Lille, dar și Jose Mourinho, care este dorit de Federația Portugheză de Fotbal.

 

Fernando Santos a câștigat alături de Portugalia Campionatul European din 2016. Atât la Cupa Mondială din 2018, cât și la Campionatul European din 2020, lusitanii au fost eliminați în optimile de finală, urmând ca în Qatar să iasă din competiție în faza sferturilor.

Portugalia a fost eliminată de Maroc, 0-1, iar visul lui Cristiano Ronaldo de a deveni campion mondial a fost spulberat. Asta dacă nu cumva starul naționalei va mai forța o participare peste 4 ani. În schimb, pentru Fernando Santos, decepția ratării titlului a fost prea mare, și este decis să plece. Iar forul portughez merge pe mâna unui gigant, fiind dispusă chiar la compromisuri pentru a-l convinge.

Mourinho, în locul lui Fernando Santos, dar în paralel cu AS Roma

Fernando Santos a decis să-l țină pe bancă pe Cristiano Ronaldo în fazele eliminatorii. Cu Elveția, i-a ieșit, portughezii câștigând la scor. Cu Maroc însă, nu. Și, evident, chiar dacă opinia generală era, înaintea jocului, că decizia este justă, la eșec, criticile nu au apărut.

ADVERTISEMENT

Santos și-a apărat alegerea. Dar a recunoscut că eliminarea reprezintă o lovitură dură pentru el. ”Nu regret! Echipa a jucat foarte bine cu Elveția. Cristiano e un jucător uriaș, care a intrat când am decis că e nevoie de el. Nu am astfel de regrete.

Eram convinși că vom ajunge în finală și vom câștiga trofeul. E o mare, mare dezamăgire pentru mine și pentru jucători. Toți eram încrezători, dar adevărul este că am dat greș”, a  declarat selecționerul.

ADVERTISEMENT

Iar A Bola a confirmat deja că înțelegerea cu Fernando Santos urmează să fie reziliată amiabil. Deși tehnicianul mai avea contract până în 2024, după Campionatul European din Germania.

Lista posibililor înlocuitori este extrem de lungă. S-a mers, ca și în  Spania, pe ideea tehnicianului de la Under 21, Rui Jorge. Însă, acum, potrivit presei italiene, dar nu numai, în pole-position pare să fie Jose Mourinho.

ADVERTISEMENT

Iar faptul că lucrurile sunt privite cu maximă seriozitate este demonstrat și de un alt fapt. Președintele forului portughez, Fernando Gomes, este decis să-l lase pe Mourinho să continue și la AS Roma.

Un aspect extrem de important. Pentru că, se știe, în trecut, el a fost contactat pentru a prelua naționala Angliei. Și a refuzat la sfatul soției. Pentru ca ulterior să spună că a fost alegerea corectă.

ADVERTISEMENT

”Nu puteam să aștept doi ani de zile pentru a lua parte la o competiție importantă. Nu puteam să petrec doi ani de zile în timp ce jucam împotriva Kazahstanului și a celor din San Marino”, a explicat Mourinho.

ADVERTISEMENT