Life

Festivalul de Film de la Cannes. De la apariția surpriză a lui Volodimir Zelenski la vedetele care au făcut furori pe covorul roșu. Foto

După doi ani de pandemie, cea de-a 75-a ediție a Festivalului de la Cannes a debutat marți, 17 mai 2022. Surpriza serii a fost reprezentată de discursul susținut de Volodimir Zelenski.
18.05.2022 | 15:08
Festivalul de Film de la Cannes De la aparitia surpriza a lui Volodimir Zelenski la vedetele care au facut furori pe covorul rosu Foto
Pe 18 mai a debutat Festivalul de la Cannes din acest an. Foto: Montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ediția cu numărul 75 a Festivalului de la Cannes a debutat anul acesta pe 17 mai 2022. După doi ani de pandemie, vedetele au strălucit în cele mai extravagante ținute. De asemenea, prima seară a mult așteptatului eveniment a fost încărcată de emoție, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, fiind una din aparițiile surpriză.

Festivalul de la Cannes 2022. Volodimir Zelenski, surpriza primei seri

Festivalul de la Cannes se desfășoară anul acesta în perioada 17-28 mai. Evenimentul mult așteptat din industria filmului a debutat în forță, iar FANATIK  îți prezintă cele mai importante momente, dar și ținutele extravagante purtate de invitați.

ADVERTISEMENT

De departe, cea mai neașteptată apariție a fost cea a lui Volodimir Zelenski. Bineînțeles, cu țara pe care o conduce aflată în plin război cu Rusia, președintele Ucrainei nu a călătorit în Franța pentru a lua parte fizic la festival, însă a avut o intervenție video. 

La ceremonia de debut, Zelenski a ținut un discurs în care a făcut referire la fascismul lui Charlie Chaplin, pentru a-i îndemna pe cei mai mari actori și regizori de film din întreaga lume să ia atitudine în fața războiului, avertizând că acesta poate oricând să se extindă.

ADVERTISEMENT

„Ura oamenilor va trece, dictatorii vor muri, iar puterea pe care au luat-o de la oameni va reveni oamenilor. Și atâta timp cât oamenii mor, libertatea nu va pieri niciodată”, a spus Zelensky, citând din Marele dictator al lui Chaplin, scrie nytimes.com.

Totodată, liderul ucrainean a adus în discuție faptul că prima ediției a Festivalului de la Cannes trebuia să aibă loc pe 1 septembrie 1939, dar a acest lucru a fost împiedicat de izbucnirea celui de-Al doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

„Timp de șase ani, cinematograful a fost pe fronturile acestui război cu toată omenirea. Timp de șase ani, cinematograful a luptat pentru libertate, dar și, din păcate, în beneficiul dictaturii.

Acum, revenind la acel film, putem vedea cum libertatea se îndreaptă spre victorie. Și cum, în cele din urmă, nu a permis dictatorilor să capteze inimile oamenilor”,  a adăugat Zelenski, conform digifm.ro. 

ADVERTISEMENT

„Cinematograful o să tacă ori o să vorbească despre asta?”

Președintele Ucrainei a mărturisit că poporul său continuă să lupte, neavând altă alternativă și a spus că au nevoie de un nou Chaplin care să le ducă povestea mai departe.

„Avem nevoie de un nou Chaplin, care să demonstreze și acum că cinematograful nu mai este prost. Trebuie să câștigăm această bătălie.

Și avem nevoie de un film care să ofere un astfel de final. Cinematograful o să tacă ori o să vorbească despre asta?”, a subliniat Volodimir Zelenski.

Cele mai spectaculoase purtate de vedetele prezente în prima seară a Festivalului de la Cannes

Vedetele au pășit pe covorul roșu întins în fața Palatului Festivalului, locul unde se desfășoară anul acesta evenimentul. Festivalul s-a deschis aseară cu producția Coupez/ Final Cut, în regia cineastului francez Michel Hazanavicius. Vedetele și-au etalat ținutele care mai de care mai elegante și au făcut furori cu aparițiilor spectaculoase.

Juliane Moore, vedeta care a declarat deschiderea oficială a celei de-a 75-a ediții a Festivalului de la Cannes

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Festival de Cannes (@festivaldecannes)

Juliane Moore a purtat o rochie neagră, lungă, semnată Bottega Veneta. Actrița a accesorizat ținuta cu colier cu smaralde, ce îi scotea în evidență decolteul adânc, și cu un inel.

Eva Longoria a purtat o rochie transparentă

eva-longoria-cannes-2022-
Eva Longoria, la festivalul de la Cannes 2022.
Foto: Hepta

Eva Longoria a purtat o rochie, neagră, transparentă, ce i-a pus silueta în evidență. Creația îi aparține Albertei,  Ferretti, iar actrița a accesorizat-o cu un colier la baza gâtului, confecționat din material textil.

Deepika Padukone și Rebecca Hall, împreună pe covorul roșu

deepika-padukone-rebecca-hall-cannes-2022
Deepika Padukone și Rebeca Hall, la Cannes 2022.
Foto: Hepta

Depika Padukone, membră a juriului din acest an, a ales o rochie cu dungi aurii și mărgele negrele, semnată de Sabyasachi.

Rebecca Hall, pe de altă parte, a avut una dintre cele mai spectaculoase apariții, într-o ținută creată special de Gucci. Rochia roz cu roșu a atras toate privirile, mai ales datorită detaliilor de la mâneci.

Bérénice Bejo, pe lisa vedetelor prost îmbrăcate

berenice-bejo-cannes-2022
Ținuta lui Bérénice Bejo nu a fost pe placul criticilor de modă.
Foto: Hepta

Bérénice Bejo interpretează rolul principal în filmul Final Cut. Aceasta a purtat o salopetă roz, ce face parte din colecția de toamnă 2022 Pink PP Valentino. Ținuta nu a fost pe placul criticilor de modă, mai ales că lungimea nu era una potrivită, iar vedeta a întâmpinat dificultăți în timpul mersului, scrie tvmania.ro. 

Cine se află anul acesta în juriu?

Echipa de jurizare pentru premiul Palme d’Or, este formată din: Vincent Lindon, actor francez și președintele juriului, Asghar Farhadi, regizor iranian, scenarist și producător, Rebecca Hall, actriță de origine engleză și americană, producător, regizor și scenarist, Ladj Ly, regizor francez, scenarist, actor și producător și Jeff Nichols, regizor și scenarist de origine americană.

Acestora li se alătură: Deepika Padukone, actriță de origine indiană, Noomi Rapace, actriță de origine suedeză, Joachim Trier, regizor și scenarist de origine norvegiană, Jasmine Trinca, actriță și regizor de origine italiană.

La categoria Un Certain Regard, juriul este format din: Valeria Golino, actriță, regizor și producător de origine italiană, președintele juriului, Benjamin Biolay, cântăreț, compozitor, actor și producător, de origine franceză, Debra Granik, regizor american, Joanna Kulig, actriță de origine poloneză și  Édgar Ramírez, actor și producător din Venezuela.

Anul acesta, Cristian Mungiu a fost nominalizat la categoria Palme d’Or cu filmul R.M.N. Pelicula analizează comportamentul pe care oamenii îl au în fața necunoscutului.

Ce reguli s-au impus în desfășurarea Festivalului de film de la Cannes din acest an?

Un set strict de reguli a fost impus în desfășurarea Festivalului de la Cannes 2022. Dintre acestea, le amintim pe cele legate de alegerea filmelor.

Astfel, au fost selectate doar acele pelicule care îndeplinesc cu strictețe următoarele criterii:

  • au fost produse pe parcursul celor 12 luni premergătoare festivalului și nu au fost lansate în altă parte decât în țara lor de origine
  • nu au fost prezentate la niciun alt eveniment cinematografic internațional
  • dacă un film a fost selectat într-o secțiune internațională (competitivă sau nu) a unui festival, acesta este neeligibil pentru Festivalul de la Cannes
  • nu au fost expuse pe internet
  • filmele de la categoria scurtmetraj nu au voie să depășească 15 min

De asemenea, pe durata festivalului, niciunul din filmele nominalizate nu poate fi vizionat în afara cinematografelor oficiale ale evenimentului, înainte de proiecția sa oficială.

Setul întreg de reguli poate fi consultat pe site-ul oficial al Festivalului de la Cannes, www.festival-cannes.com.

ADVERTISEMENT