News

„Festivalul democrației” la PNL: huiduieli prin mască și selfie-uri în cabina de vot. Reportaj

Anunțat acum câteva luni de către Ludovic Orban drept un „festival al democrației”, Congresul PNL s-a arătat a fi o încăierare fără scrupule între două tabere care păreau să facă parte din partide diferite.
25.09.2021 | 19:33
Festivalul democratiei la PNL huiduieli prin masca si selfieuri in cabina de vot Reportaj
Congres tensionat la PNL/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Cele două tabere au ales strategii complete pentru Congres. Susținătorii lui Ludovic Orban au sperat până în ultima clipă într-o rebeliune a bazei partidului împotriva șefilor de organizații, în timp ce aceștia din urmă s-au asigurat că votul le iese cum trebuie.

Astfel, oamenii lui Orban au dominat sala din punct de vedere sonor, însă cei ai lui Cîțu au avut grijă de cabinele de vot, iar aceasta din urmă a fost manevra câștigătoare.

ADVERTISEMENT

Huiduielile la adresa lui Florin Cîțu sau Rareș Bogdan nu le-au adus suporterilor lui Orban niciun folos. Majoritatea tăcută a votat în favoarea premierului, fie din convingere, fie din cauza mecanismului de verificare pus la punct de șefii de organizații, mecanism prin care cabinele de vot s-au transformat în cabine foto, din care se auzeau zgomotele făcute de telefoane când făceau poză buletinelor de vot.

Maestrul de ceremonii al Congresului  PNL a fost veteranul Theodor Stolojan, în calitatea acestuia de șef al comisiei de organizare. Principala sa preocupare a fost să le amintească periodic delegaților ca nu cumva să încalce regulile de prevenție împotriva Covid-19.

ADVERTISEMENT

Lecția Congresului PNL: Se poate huidui și prin mască

Purtați masca reglementar, acoperiți și gura și nasul. Nu ocupați spațiul dintre rândurile de scaune. Să nu faceți aglomerări mari când vă aflați în alte locuri”, a spus Stolojan, mesaj repetat până la exasperare. În general, liberalii s-au conformat: suporterii lui Orban au descoperit că se poate huidui la fel de bine și cu masca pe figură, iar pentru cei ai lui Cîțu s-au luat „măsuri de prevenție” ca nu cumva să voteze cum îi taie capul. Până la urmă, se pare că măștile de pe față din teama de Covid a fost singurul lucru pe care l-au avut în comun.

Tabăra pro-Orban a încercat de la bun început să dea impresia că este mai puternică decât în realitate astfel încât să determine o răscoală pe scară largă în rândul delegațiilor care proveneau din județele care i se raliaseră lui Cîțu. Scandările repetate „Orban, Orban” sau „Ludovic, Ludovic” au întrerupt inclusiv discursul președintelui Klaus Iohannis, ca un simbol al rezistenței față de candidatul susținut abia voalat de la Cotroceni.

ADVERTISEMENT

Lucrurile au degenerat când a apărut pe scenă Florin Cîțu care s-a trezit huiduit copios. Încercând să acopere vacarmul din sală, a ridicat tonul și a răgușit repede. Rareș Bogdan, un susținător al său, și-a dozat mai bine efortul, dar a ratat abordarea de final. Deși era evident că susținătorii lui Cîțu nu erau dispuși să facă vreun efort să-i acopere pe cei ai lui Orban, Rareș Bogdan a încercat pe finalul discursului să ridice sala în picioare îndemnându-i pe delegați să scandeze „PNL!PNL!”. Singurul rezultat a fost că huiduielile au devenit și mai puternice.

Extazul surpat al suporterilor lui Orban

Chiar dacă oamenii lui Orban au câștigat competiția pe ovații/ huiduieli, raportul de putere s-a inversat când s-a trecut la vot. Majoritatea tăcută de până atunci s-a îndreptat către cabinele de vot, iar răscoala pe care miza tabăra Orban nu a avut loc. Calculele hârtiei au fost confirmate. Probabil nu se va ști niciodată în ce măsură controlul votului practicat de către unele organizații județene a afectat deznodământul Congresului sau pur și simplu liberalii au vrut cu adevărat un alt lider.

ADVERTISEMENT

În așteptarea numărătorii, unii dintre susținătorii lui Ludovic Orban încă sperau la un miracol. „Când a vorbit Ludovic s-a ridicat în picioare 35-40% din sală, iar alții știu că nu puteau să se ridice, dar ar fi vrut”, spunea unul dintre suporterii săi. Alții căzuseră într-o torpoare vecină cu catatonia abia ridicând din umeri când erau invitați să facă o predicție a rezultatului.

Însă rezultatul a fost categoric. Când Theodor Stolojan s-a îndreptat către tribună să anunțe rezultatul votului, a fost primul moment când suporterii premierului au dominat sonor sala scandându-i numele. „Știți cum a fost meciul ăsta? Ca Steaua-Dinamo”, comentat vesel un liberal din tabăra învingătoare

În pofida încrâncenării, a fost loc și pentru râsete. O glumă care a făcut furori în timpul după încheierea votării a fost aceea că Rareș Bogdan ar fi ocupat două cabine de vot pentru trusele de machiaj.

Festivalul eșuat al democrației

Ulterior, sala s-a golit, dar bucuria victoriei sau amărăciunea înfrângerii  resimțite de către delegații care se îndreaptă către case nu-i face pe liberali imuni în fața aceleiași realități: popularitatea partidului este în scădere, iar viitorul guvernării este incert.

Pe 30 mai, Ludovic Orban anunța congresul de astăzi ca „un festival al democrației”. „Această competiţie nu va afecta activitatea PNL, rămânem concentraţi în a asigura o bună guvernare a României. În continuare Florin Cîţu şi cu mine vom prezenta PNL toate deciziile care se vor lua la nivelul partidului şi la nivelul coaliţiei. Faptul că este o competiţie între noi doi, din punctul meu de vedere, nu va afecta activitatea PNL, ca principal partid de guvernământ şi mai ales performanţa guvernării (…) Noi intrăm într-o competiţie şi în mod evident acest festival al democraţiei care se va petrece în PNL şi care va însemna alegeri, nu numai la nivel naţional, va însemna practic alegerea tuturor organismelor partidului de la nivel local, judeţean şi naţional”, spunea Orban.

A greșit în toate profețiile făcute atunci: coaliția s-a spart, România a rămas practic paralizată până când liberalii și-au ales președintele, iar „festivalul democrației” a degenerat în huiduieli și buletine de vot fotografiate în cabina de vot.

ADVERTISEMENT