Sport

Festivitatea de deschidere a JO, sub semnul regulilor stricte! Câte persoane vor asista la ceremonie

Cu doar două zile înainte de festivitatea de deschide a JO, autoritățile japoneze au anunțat un set de reguli pentru participanții la eveniment.
22.07.2021 | 13:58
Festivitatea de deschidere a JO sub semnul regulilor stricte Cate persoane vor asista la ceremonie
ADVERTISEMENT
22-07-2021
10:57

Sute de jurnaliști, artiști și oficiali acreditați vor asista la Ceremonia de deschidere

Ceremonia de deschidere a JO va avea loc vineri, de la ora 14:00 și va fi urmărită din tribune de 950 de persoane. Conform organizatorilor aceștia sunt jurnaliști, artiști și oficiali acreditați. 

În cadrul festivității de deschidere vor defila în arena olimpică 10.000 de sportivi. Comitetului de organizare a anunțat că doar 15 șefi de state și-au anunțat prezența pe Stadionul limpic care are o capacitate de 65.000 de locuri. 

”Va fi o ceremonie mult mai sobră. Totuşi, cu o estetică japoneză frumoasă. Foarte japoneză, dar şi sincronizată cu sentimentul zilei de astăzi, cu realitatea. Pandemia de coronavirus are desigur consecinţe. Evident, nu va exista coregrafie de masă, din cauza Covid-19”, a precizat Marco Balich, reprezentant al Comitetului de organizare. 

Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura  fără spectatori, autoritățile japoneze luând această măsură de protecție din cauza pandemiei de coronavirus.

Mai mulți sportivi de top au refuzat să participe la competiție din cauza acestor reguli stricte impuse, cele mai sonore retrageri consemnându-se la tenis.

ADVERTISEMENT

Reguli extrem de dure pentru festivitatea de deschidere a JO

După discuții interminabile, s-a stabilit un set de reguli extrem de dure în ceea ce privește participarea sportivilor și a oficialilor la festivitatea de deschide a JO de la Tokyo.

Cu puțin timp înainte de startul întrecerii de la Tokyo, CIO a anunțat că fiecare delegașie este obligată să aibă doi purtători de drapel, deși inițial acest lucru era doar o recomandare din partea forului olimpic.

ADVERTISEMENT

”Până acum ni s-a spus că e o recomandare, acum e obligatoriu. Sunt state care au anunțat un singur purtător de drapel, nu știu ce vor face. La noi lucrurile sunt clare, Mădălina Bereș și Robert Glință vor purta steagul României la festivitate”, a declarat Florin Mișcă, șeful de misiune al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, conform gsp.ro.

Sportivii nu vor avea apă și mâncare la festivitate

Festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice va avea loc vineri, 23 iulie, de la ora locală 20:00 (ora 14:00 în România), va dura aproximativ trei ore și jumătate și va rămâne în istorie pentru măsurile sanitare ce se vor lua.

ADVERTISEMENT

”Am fost anunțați că măștile trebuie purtate tot timpul, de când pleci din Satul Olimpic și până la întoarcere. Nu se va servi nici un snack, nu se oferă apă sau sandviciuri, cum a fost la edițiile anterioare. Ca o măsură de siguranță, pentru că dacă mănânci sau bei apă, trebuie să dai masca jos”, a mai spus Mișcă.

Fiecare delegație va participa cu un număr limitat de oficiali la festivitate, iar România va avea maximum cinci. Nicio națiune nu va putea trimite la defilare mai mult de șase oficiali, aici intrând antrenori, medici, masori sau angajați ai Comitetelor Naționale. În schimb, sportivii nu au îngrădit accesul la defilare, aceștia intrând pe baza acreditării.

ADVERTISEMENT

Probleme cu fluidizarea traficului

Șeful de misiune al Team Romania a explicat că autoritățile japoneze au oferit fiecărei delegații tot ce trebuie făcut înainte de festivitatea de deschidere a Jocurile Olimpice d ela Tokyo.

”La ora 18:15 sportivii trebuie să ajungă la stadion. Probleme vor fi însă, cu adevărat, la întoarcerea în Satul Olimpic. Se caută tot felul de soluții pentru fluidizarea accesului în sat. Acolo, accesul se face doar pe baza sistemelor de recunoaștere facială.

De multe ori, acestea nu te recunosc din prima. Dau un exemplu, eu port ochelari și, câteodată, trebuie să-i îndepărtez. Se va face, cu siguranță, îmbulzeală la întoarcere. Vor mai fi aduse, ni s-a spus, dispozitive mobile pentru a intra mai mulți sportivi deodată”, a afirmat Florin Mișcă.

ADVERTISEMENT