Sport

Fetele, la fel de bine plătite ca și băieții. Decizia istorică luată de Federația de Fotbal a SUA

Naționala feminină de fotbal a Statelor Unite va fi remunerată la fel, în ceea ce privește salariile și bonusurile, ca echipoa masculină, după o deciziei istorică a federației naționale.
23.02.2022 | 08:26
Fetele la fel de bine platite ca si baietii Decizia istorica luata de Federatia de Fotbal a SUA
Megan Rapinoe și colegele ei vor primi aceleași salarii și bonusuri ca naționala masculină a Statelor Unite. Sursa foto: besccocer.com
ADVERTISEMENT

Jucătoarele din naționala de senioare a Statelor Unite ale Americii au fost nemulțumite de faptul că nu sunt plătite cu aceleași sume de bani ca și echipa masculină, motiv pentru care au dat federația în judecată.

Megan Rapinoe și colegele ei au câștigat „meciul” cu Federația de Fotbal a Statelor Unite

Ca urmare, federația de fotbal a Statelor Unite a acceptat să plătească naționalei feminine aceleași sume de bani pe care le primește naționala masculină.

ADVERTISEMENT

Acest lucru a fost stabilit printr-un acord, după ce toate jucătoarele primei reprezentative, în frunte cu vedeta Megan Rapinoe, au dat federația în judecată.

US Soccer se angajează să plătească de acum înainte un salariu egal pentru naționalele feminine și masculine la toate amicalele și turneele la care participă, inclusiv la Cupa Mondială”, se scrie, printre altele, în acordul dat publicității, informează leparisien.fr.

ADVERTISEMENT

28 de jucătoare din echipa națională feminină a Statelor Unite, campioană mondială în Franța în 2019, au intentat un proces colectiv împotriva politicii discriminatorii a Federației Americane de Fotbal.

Acordul trebuie să pună capăt proceselor deschise în instanță de jucătoare și vizează un total de 24 de milioane de dolari, dintre care 22 de milioane vor fi repartizați după o modalitate propusă de jucătoarele de la națională.

ADVERTISEMENT

Când câștigăm, toată lumea câștigă”, a reacționat Megan Rapinoe pe twitter.

Problema bonusurilor naționalei feminine a fost ridicată prima dată în 2019

Aplicarea termenilor acordului va depinde de ratificarea unui acord colectiv între jucătoarele echipei naționale și federație.

Președintele forului, Cindy Parlow Cone, ea însăși fostă internațională, declara în septembrie că speră să „armonizeze” bonusurile de la Cupa Mondială pentru echipele masculine și feminine ale SUA, pentru a soluționa disputa dintre instituție și jucătoarele de la națională.

ADVERTISEMENT

Chestiunea acestor bonusuri a constituit o parte importantă a procesului deschis de echipa feminină americană în 2019 și, în special, de către vedeta Megan Rapinoe, federația fiind acuzată că „refuzează cu încăpățânare” să-și plătească jucătoarele în mod corect.

Prima ocazie când jucătoarele naționalei Statelor Unite vor primi bonusuri mărite va fi miercuri, când se încheie Cupa SheBelieves. Americancele întâlnesc echipa Islandei, iar celălalt meci este Noua Zeelandă – Cehia.

ADVERTISEMENT