News

Transplantul hepatic al Rebecăi, fetița de 5 ani cu boala Wilson, a decurs bine. Ministerul Sănătății, anunț privind starea micuței. Update

Sâmbătă, 30 aprilie, fetița de 5 ani din România suspectă inițial de hepatită de cauză necunoscută a trecut printr-un transplant la Institutul Clinic Fundeni.
01.05.2022 | 14:00
Transplantul hepatic al Rebecai fetita de 5 ani cu boala Wilson a decurs bine Ministerul Sanatatii anunt privind starea micutei Update
Transplantul hepatic al Rebecăi, fetița de 5 ani cu boala Wilson, a decurs bine. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT
01-05-2022
11:01

Ministerul Sănătății, anunț privind starea fetiței care a suferit transplantul de ficat

Ministerul Sănătății (MS) anunță că transplantul hepatic la fetiţa de 5 ani cu boala Wilson şi insuficienţă hepatică a fost realizat cu succes în cadrul Şcolii de Chirurgie a Institutului Clinic Fundeni, starea acesteia fiind stabilă.

”În seara zilei de 30 aprilie a fost realizat cu succes transplantul hepatic pediatric la fetiţa de 5 ani cu Boala Wilson şi insuficienţă hepatică. Transplantul hepatic pediatric a fost realizat în cadrul Şcolii de Chirurgie din cadrul Institutului Clinic Fundeni aflată sub îndrumarea domnului prof. dr. Irinel Popescu. După transplant starea fetiţei este stabilă, ea rămânând sub supraveghere în secţia de terapie intensivă 3 de la Institutul Clinic Fundeni”, afirmă sursa citată.

Autoritățile anunță și componența echipei chirurgicale şi de îngrijire care a luat parte la această intervenție.

Astfel, echipa medicală de la Institutul Clinic Fundeni a fost compusă din: prof. dr. Vladislav Braşoveanu – şeful echipei chirurgicale, dr. Dragoş Zamfirescu, dr. Ion Barbu, dr. Alexandru Ristea dr. Florin Ichim dr. Răzvan Lazea, dr. Ovidiu Magdoiu, dr. Ştefan Andronic, prof. dr. Dana Tomescu – şeful echipei ATI, conf. dr. Mihai Popescu, dr. Alexandra Marcu, dr. Mihai Simionescu.

Din echipa medicală de la Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu” au făcut parte: conf. dr. Laura Bălănescu, dr. Dana Mălureanu, dr. Moga Andreea, dr. Florin Rusu (ATI), dr. Alexandru Baetu (ATI).

01-05-2022
07:03

Transplantul hepatic al fetiței de 5 ani cu boala Wilson a decurs bine. Cum se simte micuța

Sâmbătă, la Institutul Fundeni din Capitală, fetița de 5 ani diagnosticată cu hepatită a fost operată. Micuța Rebeca a primit ficatul de la un adolescent de 17 ani.

Medicii care au efectuat intervenția spun că transplantul de ficat a decurs bine iar copilul se află în stare stabilă.

Pentru micuță urmează acum alte proceduri medicale, însă echipa care a operat-o speră într-o evoluție bună.

Operație Rebecăi a debutat în jurul orei 17.00. O echipa de medici de la Spitalul Grigore Alexandrescu au efectuat operația la Centrul de transplant hepatic din cadrul Institutului Hepatic Fundeni, în încercarea de a îi oferi o șansă la o viață normală.

”Criteriul major pentru care am decis transplantul rapid a fost partea de encefalopatie, deci afectarea creierului care, de obicei, este un criteriu de ireversibilitate în evoluția unor astfel de pacienți.

Din punctul nostru de vedere, în acest moment, fetița este într-o stare stabilă cu ficatul implantat”, a declarat Dana Tomescu, șef secția ATI Institutul Clinic Fundeni, conform Antena 3.

În cursul acestei zile, fetița cu insuficiență hepatică va primi un transplant la Institutul clinic Fundeni, după ce s-a găsit un donator aflat în moarte cerebrală.

Fetița cu boala Wilson, suspectă inițial de hepatită de cauză necunoscută, va primi un transplant la Institutul Fundeni

Încercare grea pentru micuța fetiță din Capitală suspectă inițial de hepatită de cauză necunoscută.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, la Institutul clinic Fundeni, micuța va primi un transplant hepatic. Reamintim că, potrivit medicilor, problemele fetiței au fost cauzate de boala Wilson, o afecțiune genetică.

Intervenția chirurgicală va fi realizată de medicii de la ”Centrul de transplant hepatic” Fundeni și Spitalul ”Grigore Alexandrescu“ .

ADVERTISEMENT

Fetița de 5 ani a fost internată inițial la spitalul de pediatrie și considerată primul caz din România cu hepatită a cărei cauză nu se cunoaște.

În acest moment, în țară mai sunt încă patru copii suspecți de această infecție misterioasă.

ADVERTISEMENT

Mesajul dureros al părinților fetiței de 5 ani

Părinții fetiței au vorbit pentru prima dată în spațiul public despre acest caz extrem de dificil pentru ei. Îngrijorați, dar cu speranță, aceștia speră că micuța va trece cu bine de această încercare.

”Prima dată când ne-am dus la spital mi s-a spus că are hepatită A. Ulterior, am făcut multe teste și au zis că nu este – a ieșit negativă. După două săptămâni mi s-a spus că ar avea boala Wilson, dar că nu este ceva sigur. Au repetat testele, nu ne-au spus sigur dacă are sau nu și aici când am venit mi s-a spus că are boala Wilson.

ADVERTISEMENT

A fost greu, pentru că ea este mică, e firavă, esta slăbită. Vă dați seama, după atâta timp în spital nu este ușor. E una dintre cele mai mari încercări din viața noastră”, a spus mama micuței, la Antena 3.

Mulțumiri pentru familia donatorului

Tot sâmbătă, medicii au prelevat organele tânărului de 17 ani care va fi donator de ficat pentru fetiţa de 5 ani internată la Institutul Fundeni cu boala Wilson.

Părințeii fetiței au ținut să transmită un mesaj de mulțumire pentru familia îndoliată a tânărului de la care s-au prelevat organe.

”Mulțumim părinților donatorului care ne ajută”, a spus, cu lacrimi în ochi, mama fetiței care va fi operată la Fundeni.

ADVERTISEMENT