Sport

AS Roma – Feyenoord 1-0, finala Conference League. Victorie în stil italian, romanii și Mourinho intră în istorie. Foto

AS Roma a câștigat cu 1-0 finala cu Feyenoord Rotterdam de la Tirana și este prima echipă care intră în posesia trofeului UEFA Conference League. Romanii intră în istorie, la fel și antrenorul lor, Jose Mourinho
25.05.2022 | 23:45
AS Roma a câștigat prima ediție a UEFA Conference League, după 1-0 în finala cu Feyenoord. foto: uefa.com
ADVERTISEMENT
25-05-2022
19:00

AS Roma – Feyenoord 1-0 (Zaniolo 32)

Vezi aici meciul online.

Min. 90+5: Final de meci. AS Roma se impune cu 1-0 și câștigă ediția inaugurală a UEFA Conference League, acesta fiind totodată și primul trofeu european din istoria clubului italian.

Min. 85: Singur în careu, Pellegrini șutează pe mijlocul porții și Bijlow se opune golului care ar fi „închis” partida..

Min. 74: Veretout șutează de la marginea careului, dar Bijlow reușește să rețină.

Min. 50: Rui Patricio se remarcă din nou, respingând în bară șutul lui Malacia din marginea careului.

Min. 47: Schemă foarte bine lucrată de jucătorii lui Feyenoord după o lovitură de colț, Trauner deviază în bară, balonul ricoșează la Til, dar șutul acestuia din 7-8 metri este respins miraculos de Rui Patricio în corner.

Min. 45+4: S-a terminat prima repriză, AS Roma intră în avantaj la cabine.

Min. 45: Șutul puternic al lui Sinisterra de la marginea careului este blocat de Mancini.

Min. 41: Rui Patricio reține în doi timpi șutul lui Kokcu de la marginea careului.

Min. 29: Dessers șutează din afara careului, dar defensiva romanilor reușește să blocheze balonul.

Min. 32: GOOOL AS ROMA! Lovitură liberă pentru italieni, mingea e aruncată în careu, Trauner sare pe sub ea, ajunge la Zaniolo, care înscrie cu mult sânge rece.

Min. 30: După o ușoară dominare a lui Feyenoord în debutul meciului, AS Roma a echilibrat partida, iar totul pare a fi un joc de șah, fiecare echipă urmărind mai mult să-și anihileze adversarul decât să atace. Prin urmare, lipsesc și ocaziile de poartă.

Min. 16: Pierdere importantă pentru Jose Mourinho. Mkhitaryan s-a accidentat, nu mai poate continua jocul și este înlocuit cu Oliveira.

Min. 1: A început partida.

Prima ediție a UEFA Conference League își va afla câștigătoarea în această seară la Tirana, finala aducându-le față în față pe AS Roma și Feyenoord Rotterdam. Meciul va fi condus de o brigadă românească, avându-l la centru pe Istvan Kovacs, iar la cele două linii pe Vasile Marinescu și Ovidiu Artene.

25-05-2022
17:54

Echipele de start la AS Roma - Feyenoord

  • AS Roma: Rui Patricio – Mancini, Smalling, Ibanez – Karsdorp, Cristante, Pellegrini, Zalewski – Zaniolo, Mkhitaryan – Abraham. Rezerve: Fuzato, Afena-Gyan, Bove, El Shaarawy, Kumbulla, Maitland-Niles, Oliveira, Perez, Shomurodov, Spinazzola, Veretout, Vina. Antrenor: Jose Mourinho.
  • Feyenoord: Bijlow – Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia – Til, Aursnes, Orkan Kokcu – Nelson, Dessers, Sinisterra. Rezerve: Cojocaru, Jansen, Marciano, Hall, Hendriks, Hendrix, Jahanbakhsh, Linssen, Pedersen, Sandler, Toornstra, Walemark. Antrenor: Arne Slot.

Meciul AS Roma – Feyenoord are loc miercuri, 25 mai, cu începere de la ora 22:00, în cadrul finalei primei ediţii a Conference League, cea de-a treia competiţie europeană intercluburi înfiinţată de UEFA. Roma a terminat campionatul Serie A pe locul 6, fiind calificată pentru viitoarea ediţie a Europa League iar Feyenoord va merge în aceeaşi competiţie, încheind pe locul 3 în Eredivisie.

Unde se joacă meciul AS Roma – Feyenoord, finala Conference League

Întâlnirea AS Roma – Feyenoord se dispută miercuri, 25 mai, de la ora 22:00, pe stadionul Air Albania Kombetare din Tirana, în finala primei ediţii a Europa League. Stadionul are o capacitate de 21.000 de locuri, la finală fiind disponibile doar 19 mii, din raţiuni de securitate dictate de forul european.

ADVERTISEMENT

Cererea de bilete a fost de-a dreptul imensă din ambele tabere. Peste 50.000 de italieni şi-ar fi dorit să fie prezenţi la meci şi peste 30.000 de batavi doreau bilete la meci. Oricum, pe durata zilei de miercuri, începând de la orele dimineţii şi până a doua zi, autorităţile vor fi în permanentă alertă, cunoscându-se faptul că ultraşii ambelor echipe pot crea serioase probleme.

Cine transmite partida AS Roma – Feyenoord

Partida AS Roma – Feyenoord se joacă miercuri, 25 mai, de la ora 22:00, pe stadionul Air Albania Kombetare din Tirana, capitala Albaniei şi va fi transmis în direct şi în exclusivitate numai pe canalul PRO Arena. O mai puteţi viziona şi intrând pe site-ul FANATIK.RO, în format LIVE VIDEO.

ADVERTISEMENT

Până sâmbătă, când va începe o serie de câteva zile ploioase, în capitala Albaniei va fi o vreme caniculară, cu maxime ale zilei urcând până la 33 de grade, dar la ora meciului vor fi în jur de 25-26, fără a exista cea mai mică ameninţare de precipitaţii.

Ce jucători lipsesc din confruntarea AS Roma – Feyenoord

Antrenorul Romei,  Jose Mourinho se poate socoti un tehnician fericit, pentru că înaintea finalei nu are probleme de lot foarte importante. Mai mult, la giallorossi a revenit după grava accidentare la EURO 2020 fundaşul Spinazzola, care a declarat că doreşte enorm să aducă trofeul în capitala Italiei, mai ales că ar fi prima echipă care ar reuşi acest lucru. Singurul care nu va juca va fi mijlocaşul ofensiv armean Mkhtarian.

ADVERTISEMENT

Nu la fel de bine stau lucrurile la Feyenoord, unde antrenorul Arne Slot are ceva probleme de lot, unele chiar importante, cum este cazul titularului buturilor, Bijlow, accidentat din aprilie şi care nu a fost recuperat. De asemeni, Malacia, Nelson şi Trauner au şanse mici de a putea evolua în finală.

Echipe probabile la AS Roma – Feyenoord

  • AS Roma: Patricio – Mancini, Smalling, Ibanez – Karsdorp, Cristante, Oliveira, Zalewski – Pellegrini, Zaniolo – Abraham. Antrenor: Jose Mourinho
  • Feyenoord: Marciano – Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia – Aursnes, Kokcu – Nelson, Til, Sinisterra – Dessers. Antrenor: Arne Slot
ADVERTISEMENT

Cote la jocul AS Roma – Feyenoord

Pentru casele de pariuri Roma este echipa care pleacă din pole-positin, cu o cotă excelentă, 2,20 faţă de 3,30 cât au primit cei din Rotterdam. Un gol înscris de echipa lui Arne Slot are cotă 1,40 și un total goluri over 2,5 cotă 1,75. Jose Mourinho a câștigat toate finalele jucate cu echipele la care a antrenat (Porto Champions League și Cupa UEFA, Inter Champions League, Man. United Europa League).

Finala de la Tirana nu va fi doar pentru câştigarea trofeului, ci şi pentru a stabili cine este top-scoreruil competiţiei. Englezul Abraham de la Roma a înscris de nouă ori în Conference League, dar belgianul naturalizat nigerian Dessers are o cu o reuşită mai mult în tricoul lui Feyenoord.

Istvan Kovacs va împărți dreptatea

Excelentele prestații ale arbitrului român Istvan Kovacs, în special în semifinala tur a Champions League Man. City – Real Madrid, i-au adus drept recunoaștere din partea UEFA onoarea de a conduce finala primei ediții a Conference League.

El este primul arbitru român delegat să conducă o finală de cupă europeană de la Ion Crăciunescu încoace, fostul central din Râmnicu-Vâlcea fiind la centru la finala Champions League AC Milan – Ajax, deci o altă finală italo-batavă, victorie a lăncierilor cu 1-0, gol Kluivert, cu memorabila ieșire nervoasă a antrenorului lui Ajax, Louis van Gaal, cu o scenă de kung/fu.

Traseul celor două echipe spre finala Conference League

AS Roma a făcut parte din grupă cu Bodo Glimt, în fața căreia a înregistrat un șec de neînchipuit, 1-6 în Norvegia. Cu toate acestea avea să încheie grupa de pe primul loc, intrând apoi în joc abia în optimi. La fel și Feyenoord a câștigat grupa neînvinsă și a mers direct în optimi.

AS ROMA

  • grupa C, loc 1, 13 puncte: 1-6 și 2-2 cu Bodo Glimt, 4-0 și 3-0 cu Zoria Luhansk, 5-1 și 3-2 cu ȚSKA Sofia
  • optimi de finală: 1-0 și 1-1 cu Vitesse Arnhem
  • sferturi de finală: 1-2 și 4-0 cu Bodo Glimt
  • semifinale: 1-1 și 1-0 cu Leicester

FEYENOORD

  • grupa E, loc 1, 14 puncte: 2-1 și 2-2 cu Slavia Praga, 3-1 și 2-1 cu Union Berlin, 0-0 și 2-1 cu Maccabi Haifa
  • optimi de finală: 5-2 și 3-1 cu Partizan Belgradâ
  • sferturi de finală: 3-3 și 3-1 cu Slavia Praga
  • semifinale: 3-2 și 0-0 cu Marseille
ADVERTISEMENT