FIFA a renunțat oficial la ideea unei Cupe Mondiale cu 48 de echipe. România, misiune imposibilă pentru calificarea la CM Qatar 2022

Adrian Baciu   
în Echipa nationala
04/12/2019, 14:51
FIFA a renunțat oficial la ideea unei Cupe Mondiale cu 48 de echipe. România, misiune imposibilă pentru calificarea la CM Qatar 2022
FIFA a renunțat oficial la ideea unei Cupe Mondiale cu 48 de echipe. România, misiune imposibilă pentru calificarea la CM Qatar 2022. Sursa foto: sportpictures.eu

Naționala României a ratat calificarea la EURO 2020 din grupele clasice și mai păstrează șanse doar prin intermediul Ligii Națiunilor. Tricolorii vor avea o misiune dificilă și în ceea ce privește calificarea la Campionatul Mondial din Qatar 2022. UEFA a stabilit miercuri, 4 decembrie, sistemul prin care echipele europene vor ajunge la Mondialul asiatic, unul pentru care FIFA va păstra sistemul cu 32 de echipe, renunțând la ideea celui cu 48.


  • (P) Cota EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,62 este cota pentru ”sub 2,5 goluri” la meciul Islanda – România. Vezi toate cotele aici!

FIFA a renunțat oficial la ideea unei Cupe Mondiale cu 48 de echipe. România, misiune imposibilă pentru calificarea la CM Qatar 2022

Veștile pentru tricolori venite de la UEFA nu sunt deloc îmbucurătoare. În comparație cu accederea la EURO 2020, calificarea pentru CM Qatar 2022 pare mult mai dificilă. Din Europa, numai 13 echipe vor ajunge la Cupa Mondială, iar sistemul de calificare este unul extrem de complicat pentru naționalele de plan secund cum este România.

Forul continental a decis, miercuri, ca cele 55 de selecționate care participă în preliminariile europene să fie împărțite în zece grupe, cinci de câte cinci echipe și cinci de câte șase. La turneul final se vor califica direct doar primele clasate. Apoi, în joc intră o mână de ajutor dinspre Nations League.

Pentru ultimele trei locuri, se vor lupta 12 echipe, într-un baraj care va include cele 10 clasate pe pozițiile secunde în preliminarii plus cele mai bune două formații din Liga Națiunilor necalificate direct la Mondial. La fel ca pentru EURO 2020, echipele se vor înfrunta în două baraje cu eliminare directă jucate într-un singur meci. Vor fi șase semifinale și trei finale, învingătoarele din finale urmând să evolueze în Qatar 2022.

Misiune imposibilă pentru România. Putem pleca din urna a 4-a la tragerea la sorți

Tragerea la sorți pentru preliminariile Cupei Mondiale din Qatar 2022 va avea loc în decembrie 2020. Cel mai probabil, România va pleca din urna a patra la tragere, cum s-a întâmplat în campania pentru Euro 2020. Asta înseamnă că trei adversare din grupa noastră vor fi mai valoroase din punct de vedere teoretic. Iar la turneul final se califică doar primul loc în mod direct, locul secund urmând să joace un baraj dificil.

  • martie 2021, data la care vor începe preliminariile pentru Cupa Mondială din Qatar 2022
  • septembrie 2020, data la care va debuta viitoarea ediție din Liga Națiunilor 
Închide ×