Pariuri sportive

FIFA a acceptat tehnologia pentru stabilirea golurilor fantomă. Ceasul cu afişaj

Nu vor mai exista goluri fantomă la turneeele finale de campionat mondial, ultimul de acest gen fiind reuşita englezului Frank Lampard pe 27 iunie 2010, în Africa de Sud, în jocul împotriva...
22.02.2014 | 17:30
FIFA a acceptat tehnologia pentru stabilirea golurilor fantoma Ceasul cu afisaj

Nu vor mai exista goluri fantomă la turneeele finale de campionat mondial, ultimul de acest gen fiind reuşita englezului Frank Lampard pe 27 iunie 2010, în Africa de Sud, în jocul împotriva Germaniei. Atunci, în minutul 39, la scorul de 2-1 pentru Germania a marcat Lampard, balonul intrînd aproape un metru în poartă, dar urugiayenii Larrionda la centru şi asistentul Espinosa au considerat că mingea nu a trecut cu toată circumferinţa linia de poartă. S-ar fi făcut 2-2, aşa partida s-a terminat cu 4-1 pentru Germania.

Munteanu a marcat contra Bulgariei în 1996

A fost, într-un fel, o plată peste ani faţă de un alt gol fantomă, cel al englezului Hurst în finala CM 1966, golul trei, în prelungiri, în faţa aceleiaşi Germanii, fază la care acum e limpede, cu tehnologiile moderne, că balonul a căzut clar înaintea liniei porţii, nici vorbă de gol. Un gol adevărat a avut şi România, dar la Euro 1996, în faţa Bulgariei, la Newcastle, la şutul lui Dorinel Munteanu, dar danezul Peter Mikelsen a făcut semn să continue jocul.

dorinel

FIFA este, de obicei, un mare adversar al introducerii tehnologiei pe stadioane, dar în privinţa clarificării situaţiilor incerte de a fost sau nu gol nu se opune la nici o soluţie care să dea siguranţă deciziei arbitrului. Şi la turneul final din Brazilia vom vedea, în premieră, noul sistem, bazat pe instalarea a 14 camere, imaginile urmînd a fi procesate cu viteză foarte mare, iar pe cronometrul de la mîna “centralului” va apărea scris cu litere luminoase GOL sau NU E GOL.

gol

Aparat pentru stabilirea temperaturii pe stadion

Un alt lucru acceptat de FIFA este aparatul care măsoară temperatura şi umiditatea de pe stadioane. Dacă vor fi 32 de grade sau mai mult arbitrii de centru vor avea datoria de a opri jocul în minutul 30 al primei reprize şi 75 al părţii secunde, pentru hidratarea jucătorilor. Sub 32 de grade nu se permite această întrerupere a partidei. Jucătorii şi antrenorii prezenţi la turneul final vor prezenta o amplă documentaţie medicală, care să ateste clar ce probleme au, mai ales cele de ordin cardiovascular.