ADVERTISEMENT
Fotbal international

FIFA, aproape de o decizie istorică! Primele ligi multinaționale din Europa ar putea fi înființate

Autor: Francisc Oprea | 20.12.2019 | 16:25
FIFA, aproape de o decizie istorică! Primele ligi multinaționale din Europa ar putea fi înființate
Gianni Infantino, președintele FIFA. Sursă Foto: Hepta

FIFA a anunțat, după mai mulți ani în care s-a opus vehement ideii, că ar putea accepta înființarea unor ligi multinaționale. Principalul scop ar fi egalizarea forțelor în fotbalul mondial, o mână de ajutor pentru națiunile fotbalistice fără posibilități financiare uriașe.

ADVERTISEMENT

FIFA ar putea aproba înființarea unor ligi multinaționale

FIFA a transmis vineri că ar putea aproba înființarea unor ligi multinaționale, pentru a ajuta campionatele mai slab potente din punct de vedere financiar să concureze cu ligile puternice, precum Premier League, Bundesliga, La Liga sau Serie A.

În ultimii ani, Gianni Infantino sau predecesorul său, Sepp Blatter, s-au opus vehement ideii de a aproba campionate alcătuite din cluburi din țări diferite, Belgia și Olanda fiind primele națiuni care ar fi vrut să adopte o asemenea ligă.

ADVERTISEMENT

Trebuie să fim deschiși unor astfel de idei. Belgienii și olandezii au discutat în trecut înființarea unei ligi a Benelux. Această dezbatere se ține de 20 de ani și noi mereu am refuzat, pentru că ne-am axat pe ligile naționale individuale. 

Premier League este cel mai puternic campionat din lume și trebuie felicitat pentru că oferă o concurență fantastică și un produs extraordinar. Evident, ei vor să rămână în top pentru următoarele secole. Dar celelalte echipe vor, de asemenea, să ajungă cele mai bune.

ADVERTISEMENT

Așa că putem face ceva să-i facem pe ceilalți mai puternici fără să luăm nimic de la formațiile și campionatele deja puternice. Este vorba doar despre a ajuta pe cei care se află ceva mai jos și suntem dispuți să discutăm cu oricine despre o asemenea inițiativă”, a declarat Gianni Infantino, conform AS.

Precedentul din America de Nord

MLS este singura ligă care înglobează formații din mai multe țări. Campionatul nord-american este compus atât din cluburi din Statele Unite ale Americii, cât și din Canada.

ADVERTISEMENT

Deși FIFA a acceptat ceea ce se întâmplă în MLS, iar liga funcționează în continuare cu formații din două țări, inițiativele propuse națiuni din Europa, precum înființarea unui campionat format din cluburi din Cehia și Slovacia, sau ideea Rusiei de a reuni, fotbalistic, Uniunea Sovietică, au fost refuzate.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!