Fotbal international

Gianni Infantino, președintele FIFA, despre planul de salvare al fotbalului: “Mai puţine echipe, mai puţine meciuri”

23.03.2020 | 14:10
Gianni Infantino presedintele FIFA despre planul de salvare al fotbalului Mai putine echipe mai putine meciuri
ADVERTISEMENT

Gianni Infantino, președintele FIFA, a acordat un interviu luni, 23 martie, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, pentru cotidianul italian Gazzetta dello sport din Milano, în care vorbește despre felul în care fotbalul a fost teribil afectat de pandemia de coronavirus dar și despre faptul că trebuie reconsiderat planul de salvare a sportului rege pe baza unor reguli bine stabilite.

FIFA discută despre reorganizarea formatelor competițiilor

Viitorul fotbalului ar putea fi mai puține jocuri și mai puține competiții de vârf pentru a ajuta la evitarea unei crize financiare, a declarat președintele FIFA în interviul publicat luni. Cu fotbalul din întreaga lume în închidere aproape totală și fără sfârșit din cauza pandemiei coronavirusului, Infantino a spus că sportul riscă să intre în recesiune.

ADVERTISEMENT

„Poate că putem reforma fotbalul mondial făcând un pas înapoi”. Trebuie să existe o evaluare a impactului global”, a spus președintele FIFA. „Să salvăm fotbalul împreună, dintr-o criză care riscă să devină ireversibilă”.

Mai puține echipe și mai puține meciuri

Infantino a spus că diferite formate ar putea fi un răspuns, cu turnee „mai puține, dar mai interesante. Poate mai puține echipe, dar mai mult echilibru. Mai puține, dar mai competitive, meciuri pentru a proteja sănătatea jucătorilor. “

ADVERTISEMENT

Înainte de pandemie, Infantino a adăugat la calendarul fotbalului congestionat, extinzând Cupa Mondială de la 32 la 48 de echipe pentru ediția 2026 și încercând să lanseze anul viitor o Cupă Mondială de Cluburi cu 24 de echipe.

Și ligile naționale ar trebui să aibă mai puține echipe

UEFA și  CONMEBOL și-au amânat disputarea EURO 2020 și repectiv a Coppei America pentru vara anului 2021. Asta trebuia să ofere ligilor interne timp pentru a încerca să își încheie sezoanele, altminteri vor exista grave probleme interne.

ADVERTISEMENT

Oprirea înseamnă că există deja prea puține date în calendarul gestionat de FIFA pentru a completa traseele de calificare programate pentru Cupa Mondială 2022 din Qatar. Unele cluburi influente din Europa fac eforturi să obțină o Ligă Champions mai mare, iar ligile de 20 de echipe ar putea fi sub presiune pentru a reduce pe viitor numărul, cazul Angliei, Italiei, Spaniei și Franței.

S-a format un grup de lucru în acest sens

„Nu este science-fiction. Haideți să discutăm asta

”, a spus Infantino despre posibilitatea schimbării calendarelor de fotbal.

FIFA a anunțat luna trecută o grupă de lucru a oficialilor din federațiile membre, cluburile, ligile și uniunile de jucători care ar urma să se gândească la redactarea unui nou calendar de meciuri din 2024. Această lucrare ar putea include și următorii patru ani pentru a se adapta la închiderea actuală.

ADVERTISEMENT
Tags: