Sport

FIFA și UEFA, măsuri drastice împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina. Ultimul apel al federației de la Moscova, respins de TAS

Federația Internațională de Fotbal a impus măsuri dure la adresa forului din Rusia, din cauza invaziei în Ucraina, dând mai multe sancțiuni la adresa instituției din această țară.
21.03.2022 | 23:33
FIFA si UEFA masuri drastice impotriva Rusiei din cauza razboiului din Ucraina Ultimul apel al federatiei de la Moscova respins de TAS
Tribunalul de Arbitraj Sportiv a respins cererea Federaţiei Ruse de Fotbal de suspendare a sancţiunilor impuse de FIFA din cauza invaziei Ucrainei. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT
21-03-2022
21:34

Rusia a pierdut orice șansă de a juca Cupa Mondială din Qatar

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a analizat pe fond apelul Federaţiei Ruse de Fotbal ca urmare a sancţiunilor impuse de FIFA din cauza invaziei Ucrainei și a respins cererea.

Conform cotidianului spaniol Marca, a respins toate apelurile depuse de Rusia, ultimul dintre acestea referindu-se la reprogramarea meciului cu Polonia din barajul pentru turneul final.

18-03-2022
13:11

Federația Rusă de Fotbal nu a avut succes la TAS

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a respins cererea Federaţiei Ruse de Fotbal de suspendare a sancţiunilor impuse de FIFA din cauza invaziei Ucrainei.

Conform site-ului calciomercato.com, echipa națională a Rusiei nu va putea juca la sfârșitul acestei luni în play-off-ul de calificare pentru Cupa Mondială din Qatar.

Această decizie, similară cu cea luată privind sancţiunile UEFA, nu are legătură cu viitoarea sentinţă a justiţiei sportive pe fondul litigiului, care nu este aşteptată mai devreme de cel puţin câteva săptămâni.

”Procedura de arbitraj continuă. În prezent este în curs de constituire o comisie de arbitri, iar părţile fac schimb de observaţii scrise. Nicio audiere nu a fost încă stabilită”, a anunţat instanţa de la Lausanne.

Dar, refuzul de a acorda recursului rusesc un efect suspensiv limpezeşte situaţia pentru următoarele câteva săptămâni şi privează Rusia de şansele de a câştiga un bilet la turneul din Qatar (21 noiembrie-18 decembrie).

Rusia ar fi trebuit să întâlnească Polonia pe teren propriu la 24 martie, iar în cazul unei eventuale victorii ar fi trebuit să joace finala barajului pe 29 martie, tot acasă, cu învingătoarea partidei dintre Suedia și și Cehia.  Conform deciziei FIFA, Polonia este calificată fără joc în finala barajului pentru accederea la Cupa Mondială din Qatar și va fi gazdă.

03-03-2022
18:18

Federația Rusă, apel la TAS

Federaţia Rusă de Fotbal a anunţat că va contesta la Tribunalul de Arbitraj Sportiv deciziile UEFA şi FIFA de suspendare a participării echipelor ruse la competiţiile internaţionale.

Conform L’Equipe, Federaţia a precizat că va solicita anularea deciziilor, precum şi compensaţii. Rușii au menţionat că vor insista pentru ca procedurile să fie accelerate, astfel încât echipele să poată juca meciurile pe care le aveau programate în viitorul apropiat.

28-02-2022
19:41

Rușii amenință că vor merge la TAS

La scurt timp de la oficializarea excluderii din competiţii, decisă în comun de FIFA şi UEFA, Federaţia Rusă de Fotbal a reacţionat, afirmând că hotărârea este discriminatorie și anunțând că vor merge la TAS.

”Uniunea Rusă de Fotbal dezaprobă categoric decizia FIFA şi a UEFA de a suspenda toate echipele ruseşti de la participarea la meciuri internaţionale pentru o perioadă nedeterminată. Considerăm că această decizie contravine normelor şi principiilor competiţiilor internaţionale, precum şi spiritul sportului.

Este clar discriminatorie şi aduce prejudicii unui număr foarte mare de sportivi, antrenori, personalul cluburilor şi echipelor naţionale şi, mai ales, milioanelor de fani ruşi şi internaţionali, ale căror interese ar trebui protejate în primul rând de organizaţiile sportive internaţionale.

Astfel de acțiuni divid lume sportului, care întotdeauna a aderat la principii de egalitate, respect reciproc și independență față de politic. Ne rezervăm dreptul de a face apel la decizia FIFA și UEFA în acord cu normele legislației sportive internaționale”, a anunțat Federația Rusă, citată de L’Equipe.

28-02-2022
17:41

FIFA a suspendate toate echipele din Rusia

FIFA și UEFA au hotărât să suspende din competiții până la noi ordine toate echipele din Rusia, ca urmare a conflictului armat din Ucraina.

”FIFA și UEFA au decis împreună ca toate echipele ruse, fie reprezentative naționale, fie formații de club, să fie suspendate de la participarea la competiții până la noi ordine. Aceste decizii au fost adoptate de Biroul Consiliului FIFA și de Comitetul Executiv al UEFA, respectiv cele mai înalte organe de decizie ale ambelor instituții în astfel de probleme urgente.

Fotbalul este pe deplin unit și în deplină solidaritate cu toți oamenii afectați din Ucraina. Ambii președinți speră că situația din Ucraina se va îmbunătăți semnificativ și rapid, astfel încât fotbalul să poată fi din nou un vector de unitate și pace între oameni”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al forului mondial.

28-02-2022
16:32

Rusia va fi exclusă din play-off-ul pentru Cupa Mondială din Qatar

FIFA este în discuţii avansate pentru a suspenda naţionala Rusiei din competiţiile internaţionale, inclusiv Cupa Mondială din Qatar, ca reacţie la invazia din Ucraina.

Conform Mundo Deportivo, după ce CIO a cerut excluderea sportivilor din Rusia și Belarus din competiții, FIFA lucrează cu UEFA pentru a lua măsuri în această privinţă. În cazul în care situația războiul va continua, Rusia va fi exclusă din barajul pentru Cupa Mondială din Qatar.

Într-o primă fază, UEFA a anunţat că echipele din Rusia vor juca, pe teren neutru, meciurile care ar fi trebuit să le dispute acasă. Echipa națională a Rusiei ar trebui să joace pe 24 martie, pe teren propriu, cu reprezentativa Poloniei, în semifinalele barajului pentru calificarea la turneul final. În cazul unei victorii, rușii ar primi vizita învingătoarei dintre Suedia și Cehia, la 29 martie.

FIFA, în coordonare cu UEFA, a luat măsuri dure la adresa federației din Rusia, ca urmare a invaziei din Ucraina, unele fiind similare celor impuse de Comitetul Internațional Olimpic după multiplele cazuri de dopaj ale sportivilor ruși.

FIFA a decis ca naționala Rusiei să evolueze sub titulatura „Uniunea de Fotbal din Rusia”

Consiliul FIFA a anunțat, duminică seară, ce măsuri a luat împotriva federației din Rusia, în urma invaziei trupelor rusești din Ucraina. Conform site-ului oficial al instituției, Rusia nu va putea juca acasă, ci pe teren neutru, dar fără spectatori.

ADVERTISEMENT

De asemenea, echipa trebuie să concureze sub numele „Uniunea de Fotbal din Rusia” (RFU). În plus, nu va fi arborat niciun steag și nici nu va fi intonat imnul Rusiei.

Totodată, forul mondial ia în calcul „o potențială excludere din competiții”, în cazul în care conflictul ar escalada.

ADVERTISEMENT

Polonia insistă că nu va juca împotriva Rusiei în barajul pentru calificarea la CM 2020

După ce FIFA a anunțat aceste decizii, președintele forului polonez, Cezary Kulesza, a avut o primă reacție. „Decizia FIFA de astăzi este inacceptabilă pentru noi. În situația războiului din Ucraina, nu ne interesează jocul aparențelor.

Poziția noastră rămâne aceeași: naționala Poloniei NU VA JUCA împotriva Rusiei în meciul de play-off, indiferent de numele echipei ruse”, a anunțat acesta pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Polonia, Suedia și Cehia nu vor să întâlnească Rusia în barajul pentru CM 2020

Rând pe rând, Polonia, adversara Rusiei în semifinalele barajului pentru calificarea la CM 2020 din Qatar, Suedia și Cehia (adversarele din posibila finală) au anunțat că nu vor să întâlnească Rusia.

Asta deși UEFA anunțase, într-o primă fază, că nicio echipă din Rusia și Ucraina, indiferent că este vorba de una de club sau de cea națională, va juca meciurile considerate acasă pe teren neutru.

ADVERTISEMENT

În primul rând, FIFA dorește să-și reitereze condamnarea utilizării forței de către Rusia în invazia sa din Ucraina.

Violența nu este niciodată o soluție și FIFA își exprimă cea mai profundă solidaritate față de toate persoanele afectate de ceea ce se întâmplă în Ucraina.

FIFA solicită din nou restabilirea urgentă a păcii și începerea imediată a unui dialog constructiv.

FIFA rămâne în contact strâns cu Asociația Ucraineană de Fotbal și cu membrii comunității ucrainene de fotbal care au cerut sprijin pentru a părăsi țara atât timp cât conflictul actual persistă”, a precizat forul mondial în comunicatul de pe site-ul oficial.

ADVERTISEMENT