FIFA modifică regulile. Jucătorii își pot schimba naționala mai ușor

Cosmin Crăciun   
în Fotbal international
19/09/2020, 14:29
FIFA modifică regulile. Jucătorii își pot schimba naționala mai ușor
FIFA modifică regulile. Jucătorii își pot schimba naționala mai ușor. Sursa foto: Hepta.ro

FIFA modifică regulile. Jucătorii vor putea, în baza noilor modificări, să schimbe mult mai ușor naționala de seniori pentru care evoluează. Condițiile de eligibilitate au fost relaxate, iar principalii avantajați sunt fotbaliștii cu dublă cetățenie și cei cu origini mixte.

În cadrul congresului FIFA care a avut loc vineri a fost anunțată oficial adoptarea noului set de criterii în baza cărora un fotbalist poate să opteze pentru a evolua la o altă națională decât cea pentru care a debutat oficial.

Un caz celebru de jucător afectat în trecut de rigorile FIFA este cel al lui Munir El Haddadi, fotbalistul pe care Sevilla l-a adus de la Barcelona în 2019. El nu a putut să joace pentru Maroc la Campionatul Mondial din Rusia, pentru că apucase deja să debuteze la naționala Spaniei.

FIFA modifică regulile. Care sunt noile criterii pentru schimbarea naționalei

FIFA a anunțat în cadrul congresului desfășurat vineri, 18 septembrie, care sunt noile criterii pentru ca un fotbalist să poată evolua pentru o altă națională decât cea pentru care a debutat. Sunt cinci criterii care trebuie îndeplinite și prin care forul internațional își propune să dea mai multe șanse fotbaliștilor să evolueze la nivel internațional.

  1. Jucătorul în cauză nu trebuie să fi evoluat în trecut pentru o altă națională la un turneu final;
  2. Trebuie să fi trecut minim trei ani de la ultima apariție a jucătorului la o altă echipă națională;
  3. Fotbalistul nu trebuie să fi jucat mai mult de trei jocuri pentru o altă națională decât cea pe care vrea să o reprezinte;
  4. Fotbalistul trebuie să fi fost mai tânăr de 21 de ani atunci când a jucat ultimul meci pentru altă națională decât cea pe care vrea să o reprezinte;
  5. Jucătorul trebuie să aibă cetățenia țării pe care vrea să o reprezinte.

Noile reguli ar putea ajuta foarte mult fotbaliștii pe care unele naționale îi forțau de foarte tineri și nu îi mai convocau ulterior. Aceștia pierdeau dreptul de a juca sub drapelul altor țări pentru care ar fi fost eligibili grație cetățeniilor sau originilor pe care le aveau.

Și naționalele mai slab cotate erau astfel private de posibilitatea de a chema fotbaliști de calitate, care le-ar fi putut ajuta să își ridice nivelul și să aibă o arie de selecție mai generoasă.

Cazul Munir. De ce nu a putut să joace la Mondialul din Rusia

Un caz celebru care a contribuit la schimbările implementate de FIFA este cel al lui Munir. FIFA modifică regulile și datorită situației pe care jucătorul Sevillei, care a marcat în finala Europa League câștigată recent de echipa sa cu 3-2 contra celor de la Inter, a avut-o de înfruntat în 2018. El nu a putut să joace pentru Maroc, pentru că fusese deja convocat la naționala Spaniei, pentru care evoluase un număr infim de minute.

În 2014, pe când avea 19 ani și era promovat la prima echipă a Barcelonei, atacantul Munir El Haddadi era chemat de Vicente Del Bosque la naționala supranumită „Furia Roja”. El apuca să joace 13 minute în meciul dintre Spania și Macedonia care s-a disputat în calificările pentru Euro 2016.

Munir evoluase și pentru naționalele U19 și U21 ale Spaniei, însă avea posibilitatea de a opta să joace la seniori pentru naționala Marocului. Tatăl atacantului este un marocan mutat în Spania, astfel că jucătorul avea dreptul să evolueze și pentru reprezentativa țării africane.

Din cauza faptului că a apucat să debuteze într-un meci oficial pentru Spania, Munir nu a putut juca pentru Maroc, însă Marca anunță că atacantul este acum eligibil pentru țara în care s-a născut tatăl său.

Echipa națională a României ar putea beneficia și ea pe termen lung în urma noilor reglementări implementate de FIFA. Asta grație numărului mare de tineri români care trăiesc și joacă fotbal în țările din vestul Europei. Până atunci, pe „tricolori” îi așteaptă barajul cu Islanda, pentru Euro 2020.

Închide ×