Ceea ce suna prea dur ca să poată deveni adevărat se petrece pe bune! FIFA și ECA (Asociația Europeană a Cluburilor) sunt interesate să trateze cu sindicatul fotbaliștilor pentru o soluție de salvare a acestei industrii imense, care nu ar mai putea fi la fel dacă părțile nu ajung la un acord.
Cum s-a ajuns aici? Cu două luni în urmă, Curtea Europeană de Justiție a pronunțat verdictul într-un litigiu dintre Lassana Diarra, mijlocașul fost și la Real Madrid, și Lokomotiv Moscova. Procesul data din 2013 și parcursese mai multe instanțe, sportive și civile. Curtea a stabilit că Diarra a rupt pe drept contractul cu Lokomotiv după un an, chiar dacă el semnase cu rușii pentru patru ani.
Instanța a constatat că regulamentul FIFA pentru transferuri, cu achitarea unor sume pentru eliberarea jucătorilor înainte de expirarea contractelor, este ilegal! Ceea ce înseamnă că un fotbalist are dreptul să părăsească un club oricând vrea el, nu contează perioada pentru care semnase.
FIFPro, sindicatul mondial al fotbaliștilor, a avut recent congresul anual la care au participat toate sindicatele naționale, inclusiv AFAN, din România. Subiectul cel mai fierbinte din ședințe l-a constituit tocmai situația aceasta nou apărută, una surprinzătoare pentru toată lumea. Nimănui nu-i este clar cum va continua fotbalul după precedentul acesta stabilit în justiție.
”FIFA nu numai că are interesul să negocieze cu sindicatul, este chiar foarte interesată să găsească o soluție urgent, altfel există riscul să apară surprize mari în următoarea perioadă de transferări. Mulți jucători ar putea să rupă contractele cu cluburile, bazându-se pe verdictul din cazul Diarra, și să plece liberi”, explică pentru FANATIK surse care au participat la tratative.
Mercato din ianuarie ar putea, așadar, să devină un haos! Verdictul Curții Europene pentru Justiție în cazul Diarra ar funcționa ca o lege stabilită, una de care ar căuta să profite toți fotbaliștii interesați să plece gratuit. Dacă ar deveni clar că Daniel Bârligea, să spunem, poate să demisioneze și să semneze cu un alt club, de ce ar mai cumpăra Gigi Becali jucători cu milioane de euro?
Nici cluburile din Premier League nu ar mai cheltui sute de milioane de euro pentru achiziții, că sumele acelea nu le-ar mai ajuta la nimic, ele nu ar mai avea cum să securizeze contractele cu jucătorii pe care îi cumpără. Iar formațiile mici, care azi trăiesc din promovarea și din vânzarea fotbaliștilor, n-ar mai avea niciun venit, că jucătorii pe care îi produc ele pot pleca gratuit oriunde vor.
Ar exista consecințe majore în toată industria aceasta de miliarde de euro. Până în 1995, fotbaliștii nu puteau pleca gratuit nici măcar atunci când încheiau contractele, tot trebuia să achite o despăgubire ca să se poată transfera. Un proces care l-a avut în rol principal pe fotbalistul belgian Jean Marc Bosman a modificat regula.
Jucătorii au ajuns să aibă dreptul să semneze cu alte echipe din momentul în care intrau în ultimele șase luni din contractele avute. Iar la finalul acordurilor se mutau liberi, fără să mai aibă nevoie de acceptul angajatorilor. ”Schimbarea din cazul Bosman a fost una minoră în comparație cu consecințele pe care le-ar avea cazul Diarra!”, avertizează aceleași surse.
O soluție la care s-au gândit și FIFA, și cluburile europene, și sindicatul fotbaliștilor: semnarea unui contract colectiv. Ar fi un act prin care FIFA și FIFPro să stabilească foarte clar să păstreze sistemul de transferuri din prezent, adică jucătorii să fie de acord să nu se folosească în justiție de cazul Diarra ca să rupă contracte înainte de termen. De ce sindicatul ar avea interesul să accepte așa ceva? Pentru că nici măcar fotbaliștilor nu le este foarte clar dacă le-ar fi convenabil să plece liberi oricând, o asemenea situație ar modifica tot sistemul economic din fotbal și nu e sigur că ei vor câștiga bani mai mulți sau că vor mai primi măcar aceleași sume din prezent.