Fotbal international

FIFA vrea roboți care să analizeze fazele VAR! Cum poate fi folosită inteligența artificială

11.02.2020 | 18:47
FIFA vrea roboti care sa analizeze fazele VAR Cum poate fi folosita inteligenta artificiala
ADVERTISEMENT

Arbitrajul Video (VAR), răspândit în majoritatea campionatelor puternice ale planetei, a adus multe corecturi necesare în fotbal, dar și foarte multe controverse legate de anumite decizii. FIFA analizează în această perioadă eliminarea tuturor neclarităților provocate de VAR prin implementarea inteligenței artificiale în analizarea fazelor.

FIFA vrea roboți care să corecteze deciziile VAR! Cum poate fi folosită inteligența artificială

FIFA, organul de conducere al fotbalului mondial, analizează în această perioadă posibilitatea de folosire a inteligenței artificiale, în speranța că aceasta va ajuta la perfecționarea unor decizii.

ADVERTISEMENT

Un raport al celor de la Forbes a menționat că FIFA a testat noul sistem la Cupa Mondială a Clubului de anul trecut, dar a menținut-o separată de deciziile de arbitraj la sol. În prezent, arbitrii de la sol folosesc VAR-uri pentru a verifica dacă un jucător implicat într-un gol a fost în ofsaid.

Uneori, când decizia este la limită, cei din camera VAR trebuie să marcheze manual linia de ofsaid și să verifice dacă orice parte a corpului unui jucător este mai aproape.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se poate dovedi foarte controversat atunci când există apeluri la milimetru.

Noua tehnologie va folosi inteligența artificială pentru a determina linia de ofsaid trasată în momentul în care mingea pleacă spre jucătorul care înscrie. De asemenea, aceasta va urmări toate părțile corpului jucătorilor implicați în fază.

Va avea și un sistem de urmărire a membrelor care va avea în vedere 15-20 de puncte pe fiecare jucător. Cu aceste puncte de date, inteligența artificială va putea afla dacă un jucător a fost în ofsaid.

ADVERTISEMENT

FIFA: ”Sistemul a avut rezultate bune la Campionatul Mondial al Cluburilor”

La Campionatul Mondial al Cluburilor din 2019, competiție câștigată de Liverpool, FIFA a mers în paralel cu VAR-ul clasic și cu VAR-ul asistat de inteligența artificială

Oficialii forului fotbalistic mondial spun că probele ”offline”, care nu au contat oficial în luarea deciziilor, au fost satisfăcătoare, dar trebuie ca sistemul să fie testat în meciurile profesionale, astfel încât să poată fi pregătit pentru marea etapă, cum ar fi Cupa Mondială din 2022.

ADVERTISEMENT

Premier League, campionatul deciziilor controversate luate de VAR

În decembrie 2019, fanii din Premier League au fost scandalizați de o serie de decizii milimetrice luate de VAR în cazul pozițiilor de ofsaid.

La naiba cu VAR-ul” a fost versul la modă auzit pe 28 decembrie 2019, pe stadioanele din Premier League. A fost o rundă în care arbitrajul video i-a iritat pe toți, de la jucători, antrenori, până la zecile de mii de fani din tribune. Iată AICI toate fazele.

ADVERTISEMENT
Tags: