Fotbal international

FIFA vrea să schimbe regulamentele. Cum poate un jucător să-și schimbe echipa națională

20.08.2020 | 14:02
FIFA vrea sa schimbe regulamentele Cum poate un jucator sasi schimbe echipa nationala
ADVERTISEMENT

Sunt mari şanse ca în scurt timp FIFA să schimbe regulamentul în privinţa jucătorilor care au avut o selecţie la nivelul unei echipe naţionale şi care doresc să evolueze pentru altă ţară.

Astfel, dacă un jucător a evoluat de trei ori pentru o echipă națională până la vârsta de 21 de ani, el va putea să aleagă o altă țară pe care să o reprezinte, cu condiția ca selecțiile să fi fost cu cel puțin 3 ani înainte.

ADVERTISEMENT

Până acum, dacă un jucător apuca să evolueze un singur minut pentru o țară, atunci el nu mai avea dreptul să reprezinte altă națiune. Această situaţie are toate şansele să se modifice, FIFA motivând decizia sa prin faptul că în viaţa fotbalistului este posibil să se fi produs o schimbare importantă şi el doreşte să reprezinte culorile ţării unde se află.

FIFA vrea să schimbe regulile de reprezentare internaţională

În plus, noua idee propusă de FIFA ar urma să-i dea posibilitatea jucătorului să revină asupra naționalei pe care vrea să o reprezinte dacă a fost selecționat, dar nu a apucat să joace niciun minut.

ADVERTISEMENT

Noua regulă propusă de FIFA ar putea intra în vigoare pe 18 septembrie, la congresul FIFA, dacă federaţiile membre ale forului mondial vor susţine iniţiativa.

Cazul lui Munir a declanşat totul

Grupul de lucru de la FIFA lucrează de aproape doi ani pentru a pregăti acest proiect care va fi pus în dezbatere şi sunt şanse mari ca el să fie bine primit, prin urmare şi aprobat.

ADVERTISEMENT

Cazul lui Munir El Haddadi, de la Cupa Mondială 2018, este cel care a determinat forul mondial să treacă la elaborarea unei legi noi. Mijlocașul ofensiv a vrut să reprezinte naționala Marocului, dar a pierdut apelul la FIFA pentru că evoluase o singură dată pentru Spania, în septembrie 2014, timp de câteva minute, în calificările pentru Campionatul European.

Ce perioadă trebuie să stea un fotbalist într-o ţară pentru a fi eligibil

FIFA va stabili şi ce perioadă trebuie să stea un fotbalist într-o ţară pentru a deveni eligibil la echipa naţională a acelui stat.

ADVERTISEMENT

Regula prevede că dacă un copil mai mic de 10 ani se mută în altă țară, el poate juca pentru prima țară dacă a stat acolo cel puțin 3 ani. Dacă un copil cu vârsta cuprinsă între 10 și 18 ani se stabilește în altă țară, el poate juca pentru prima țară dacă a stat  acolo cel puțin 5 ani.

ADVERTISEMENT
Tags: