News

Fiica lui Rudel Obreja, mesaj emoționant după moartea tatălui. Administraţia Naţională a Penitenciarelor reacţionează la acuzaţiile acesteia. Update

Rudel Obreja a murit, răpus de cancer, supărat că ar fi fost închis pe nedrept, așa cum se plânge constant și Elena Udrea.
14.03.2023 | 17:38
Fiica lui Rudel Obreja mesaj emotionant dupa moartea tatalui Administratia Nationala a Penitenciarelor reactioneaza la acuzatiile acesteia Update
Fiică Rudel Obreja
ADVERTISEMENT
14-03-2023
15:55

Reacţia ANP la acuzaţiile de după moartea lui Rudel Obreja

Având în vedere readucerea în atenția opiniei publice a cazului unei foste persoane private de libertate aflată în întreruperea executării pedepsei pe motive medicale din iulie 2022, și care, din nefericire, a decedat în data de 12 martie 2023 la domiciliu, precum și reiterarea acuzațiilor nefondate privind refuzul acordării drepturilor de care aceasta ar fi beneficiat conform legii, pentru informarea corectă a publicului, Administrația Națională a Penitenciarelor face următoarele precizări:

  • Dreptul la asistență medicală al oricărei persoane custodiate este garantat și asigurat la nivelul fiecărei unități de detenție, conform legii, prin personal specializat în medicină de familie. Atunci când situația o impune, persoanele private de libertate care acuză probleme de sănătate care exced sfera medicinei de familie sunt prezentate pentru efectuarea investigațiilor și a consultațiilor medicale de specialitate la unități spitalicești din rețeaua proprie sau din rețeaua Ministerului Sănătății. Diagnosticarea unor eventuale boli de care poate suferi o persoană privată de libertate este un atribut exclusiv al acestora din urmă.
  • Persoana în cauză a beneficiat de asigurarea corespunzătoare a dreptului la asistență medicală, tratament și îngrijiri, fiind respectate prevederile legale incidente prin personal medical propriu, însă simptomatologia comună pe care a prezentat-o a făcut dificilă stabilirea unui diagnostic exact, inclusiv de către medicul specialist din rețeaua Ministerului Sănătății. Simptomele abdominale acuzate de aceasta au alternat în intensitate, iar faptul că a prestat activități lucrative până în preziua în care i-a fost identificată afecțiunea, arată că este improbabil ca un medic de medicină generală să suspecteze o boală oncologică. Acest fapt este indicat și de verificările instituționale întreprinse în acea perioadă.
  • Verificări instituționale pe linie medicală au reliefat faptul că procedurile și cutuma medicală au fost respectate, ca în orice altă unitate sanitară.
  • Corpul medical format din 191 de medici a acordat anul trecut 1.1 milioane de servicii medicale. Volumul de muncă este foarte ridicat iar deficitul de personal pune în continuare presiune suplimentară pe corpul existent. Oricât de mare ar fi determinarea noastră de salva toate cazurile, între cele 34.000 de persoane private de libertate survin și degradări ale stării de sănătate sau decese.
  • Sistemul penitenciar românesc se confruntă în continuare cu fenomenul  supraaglomerării și al infrastructurii precare, însă se fac eforturi susținute pe toate liniile. În 2022 s-a apelat la firme private (sunt trei locații puse în funcțiune, vor mai urma și altele), la împrumuturi externe – 180 mil Euro pentru două noi penitenciare a căror construcție va începe anul aceasta. În ultimii doi ani au fost date în folosință aproape 1000 de noi locuri, iar anul acesta vor mai urma încă 1200.
  • Toate eforturile depuse de ANP în vederea asigurării tuturor drepturilor persoanelor aflate în custodie, a ralierii la standardele europene în materie execuțional-penală, precum și rezultatele concrete și obiectivele instituționale, au fost reliefate în cadrul ședinței publice de prezentare a Raportului de activitate pentru anul 2022, care a avut loc în data de 9 martie 2023, și pot fi consultate pe website-ul instituției, accesând link-ul https://anp.gov.ro/wp-content/uploads/2023/03/Raport-de-activitate-ANP-2022-1.pdf.

Cert e că fiica lui Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box, spune că tatăl său a murit împăcat, după ce și-a iertat ”călăii” în ultimele zile de viață. Bărbatul în vârstă de 57 de ani fusese eliberat din spital tocmai pentru a se pregăti de moarte în sânul familiei.

Ce făcea Rudel Obreja în ultimele zile de viață

Rudel Obreja s-a îmbolnăvit brusc, iar din septembrie era deja de nerecunoscut. Fiica sa a transmis un mesaj emoționant pe Facebook, după moartea bărbatului. ”În ultimele clipe din viață, tatăl meu, cu tăria și credința care îl caracterizau, își ierta călăii: judecătorii, procurorii, oamenii politici, directorii de penitenciare și toți ceilalți, care cu mâinile albe, vă lasă impresia că urmăresc virtutea țării, vă vor binele și vă scapă de corupție.

ADVERTISEMENT

Ce făceau cei pe care îi alegem și îi hrănim, Avocatul Poporului, Președintele, atunci când CAMPIONUL LOR, CEL care le-a pus argintul și bronzul la picioare în ’89, CEL pe care l-au primit acasă în aplauze și îl puneau să pășească pe covoare de flori, CEL al cărui nume nu se va pierde în istorie, Rudel Obreja, își striga disperat durerea din spatele gratiilor?

Aș vrea să plătească corect, drept, DREPT așa cum a fost TATA, toți acei mulți-puțini care nu l-au auzit strigându-și durerea bolii care îl măcina, PENTRU CA ACEASTĂ CRIMĂ SĂ NU SE MULTIPLICE LA NESFÂRȘIT! Vreau să îngrop acest sistem al dosarelor făcute la comandă și al executărilor politice, atunci când îl îngrop pe TATA.

ADVERTISEMENT

Vă cer tuturor să vă alăturați demersului de a solicita demisia de onoare a unor oameni dezonorabili, respectiv Ministrul Justiției Cătălin Predoiu și Directorul General Administrația Națională a Penitenciarelor, Dan Halchin! Acești Dumnezei în fața cărora am stat cu mâna întinsă 9 luni să ne mai dea un pic de viață! Să dispară România în care tronează corupția, arivismul, oportunismul și venalitatea. TATA A IUBIT ENORM ROMÂNIA, iar destinul ei rămâne acum în pumnii noștri. Luptăm?”, a transmis fiica lui Rudel Obreja pe Facebook.

Elena Udrea a comentat, la rândul său, moartea lui Rudel Obreja. ”A murit Rudel Obreja! Fără îndoială că boala lui s-a declanşat din cauza hărţuirii, timp de 8 ani, în dosarul Gala Bute. A fost arestat de trei ori în acest timp ca şi mine, ultima dată pe 7 aprilie anul trecut. Reîncarcerarea a fost un şoc pentru el. Nu se aştepta ca decizia CCR să nu fie respectată.

ADVERTISEMENT

A intrat în puşcărie sănătos, însă epuizat sufleteşte de atâta nedreptate. Suferinţa pentru copiii mici şi soţia care-l aşteptau acasă, aşa cum povesteşte cel cu care a fost închis de fiecare dată, a pricinuit declanşarea acestei boli crunte. După o lună a început să se simtă rău, însă doctorul de la Jilava nu l-a luat în serios şi încă două luni a fost ţinut în penitenciar cu diagnostice şi tratamente greşite.

După patru luni, în sfârşit au acceptat să îl trimită la spitalul Fundeni, unde i s-a descoperit un cancer la pancreas. Din păcate era prea târziu, boala fiind în faza terminală. Datorită presiunii mediatice, a fost eliberat, fără a i se permite, iniţial, să părăsească ţară pentru a putea primi tratamentul adecvat”, a scris Elena Udrea pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Elena Udrea crede că în libertate Rudel Obreja ar fi avut șanse mult mai mari de a se vindeca. Mai mult, Udrea îl vede pe Obreja ca pe o simplă victimă în cazul ”Gala Bute”. “Rudel Obreja nu a avut nicio vină. A iubit sportul, a iubit boxul, a fost un patriot. Şi-a dorit să îl aducă pe Bute să boxeze în România, în faţa concetăţenilor lui, fiind în asentimentul milioanelor de români care voiau atunci să îl vadă boxând şi apărându-şi şansele în faţă, şi cu sprijinul lor.

Din păcate, pentru această dorinţa şi pentru patriotismul lui, a plătit cu libertatea şi acum chiar cu viaţa. Toţi cei care au fost părtaşi la acest abuz abject al justiţiei statului paralel în dosarul Gala Bute trebuie să îl aibă pe conştiinţă. A murit un OM, un TATĂ, un SOŢ. Au rămas trei copii orfani! Dumnezeu să te odihnească în pace, Rudel Obreja!”, a transmis Elena Udrea.

ADVERTISEMENT