News

Fiica uneia dintre victimele exploziei de la Petromidia a ajuns la o înțelegere cu șefii rafinăriei. Femeia și-a retras acțiunea civilă

Fiica uneia dintre victimele exploziei de la Petromidia din iulie 2021 a ajuns la un acord cu șefii companiei și a renunțat la pretențiile civile pe care le avea.
14.10.2022 | 13:33
Fiica uneia dintre victimele exploziei de la Petromidia a ajuns la o intelegere cu sefii rafinariei Femeia sia retras actiunea civila
Explozia de la Petromidia a avut loc pe 2 iulie 2021 și s-a soldat cu doi morți și patru răniți / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Explozia urmată de un incendiu, care a avut loc anul trecut la rafinăria Petromidia Năvodari, s-a soldat cu moartea a doi angajați, în timp ce alți patru au fost grav răniți. Incidentul ar fost provocat de o conductă fisurată, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere in culpă.

Fiica victimei de la Petromidia a renunțat la ”toate drepturile deduse judecății”

În paralel, fiica unuia dintre victime s-a adresat instanței, solicitând despăgubiri pe cale civilă de la compania Rompetrol Rafinare SA și de la conducerea acesteia. Au fost chemați în instanță mai mulți directori și membri ai Consiliului de Administrație.

ADVERTISEMENT

Cererea reclamantei D. Elena Cristina a fost depusă pe 1 octombrie 2021, însă primul termen a avut loc abia pe 4 mai 2022. La a doua ședință, care s-a desfășurat pe 12 octombrie, instanța a luat act de renunțarea reclamantei la ”toate drepturile deduse judecății”. Drept urmare, a respins acțiunea civilă formulată împotriva conducerii rafinăriei. Hotărârea nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 30 de zile.

Nu există informații legate de valoarea pretențiilor reclamantei, însă cel mai probabil acestea depășeau 200.000 de lei, limita minimă de competență a tribunalelor în procesele civile din România.

ADVERTISEMENT

Doi răniți grav au ajuns în Germania. Unul dintre ei a murit

Tatăl femeii care a dat în judecată Petromidia a fost rănit grav în deflagrația de la rafinărie. El a au arsuri grave și a fost în comă indusă, după cum declara chiar fiica lui, la scurtă vreme după accident.

Doi dintre cei cinci răniți în explozia de la Petromidia au fost transferați în Germania, după ce au fost stabilizați în țară. Unul dintre ei, care era într-o stare mai gravă, a decedat pe 13 iulie 2021.

ADVERTISEMENT

A fost al doilea deces după cel al lui Iulian Atanasiu, care a fost surprins de suflul exploziei și a murit pe loc. Conducerea Rompetrol Rafinare a transmis ”toată susținerea” către rudele angajaților care și-au pierdut viața în acest accident.

Ceilalți trei răniți, care au rămas în țară, au avut leziuni mai puțin grave, pentru doi dintre ei nefiind nevoie de internare.

ADVERTISEMENT

A doua explozie la Petromidia în decurs de cinci ani

Explozia de la Petromidia Năvodari s-a produs pe data de 2 iulie 2021, la ora 12:16 și a fost urmată de un incendiu. Pompierii au ajuns la fața locului în 8 minute de la primirea apelului de urgență iar la nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de intervenții.

Incendiul a fost lichidat în jurul orei 13:00, după ce la acțiune au participat aproximativ 120 de pompieri cu 14 autospeciale de stingere cu apă și spumă și 3 camioane de intervenție. De asemenea, două elicoptere SMURD au venit la fața locului pentru a transporta răniții la București.

A fost al doilea incident de amploare care a avut loc la Petromidia, în ultimul deceniu. Pe 22 august 2016, în incinta rafinăriei de la Năvodari a avut loc o explozie în urma căreia doi angajați ai companiei Rominserv și-au pierdut viața și alți doi au fost răniți.

Victimele efectuau lucrări de reparații la o conductă care aparținea Rompetrol Rafinare și care transporta distilat de vid, produs prin încălzirea țițeiului la o temperatură cuprinsă între 360 și 380 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT
Tags: