News

Filantropul turc Osman Kavala, condamnat la închisoare pe viață. Ce acuzații i se aduc. SUA sunt ”profund tulburate și dezamăgite”

Turcia l-a condamnat la închisoare pe viață pe filantropul Osman Kavala. SUA s-au declarat ”profund tulburate și dezamăgite”, în urma acestei decizii.
26.04.2022 | 09:11
Filantropul turc Osman Kavala condamnat la inchisoare pe viata Ce acuzatii i se aduc SUA sunt profund tulburate si dezamagite
Osman Kavala, condamnat de Turcia la închisoare pe viață. Ce acuzații i se aduc. Sursa foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Filantropul turc Osman Kavala (64 ani) a fost condamnat, luni, la închisoare pe viață de Turcia, după ce a stat deja după gratii vreme de patru ani și jumătate. Cel care este considerat un apărător al drepturilor omului este acuzat de complot de lovitură de stat, mai exact, că a încercat să răstoarne guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan.

SUA cer eliberarea lui Osman Kavala

În urma unei astfel de hotărâri, SUA nu au avut o reacție pozitivă. S-au declarat ”profund tulburate şi dezamăgite” de condamnare și au solicitat repunerea în libertate, îndemnând, totodată, guvernul turc ”să înceteze acuzaţiile motivate politic”.

ADVERTISEMENT

 ”Condamnarea sa nedreaptă este contrară respectării drepturilor omului, libertăţilor fundamentale şi statului de drept”, a transmis Ned Price, purtătorul de cuvânt al departamentului american de stat, scrie Euronews.

Ce a declarat Osman Kavala înainte de pronunțarea condamnării

De asemenea, înainte de a-și afla sentința, Ned Price a declarat judecătorilor, într-o intervenție video, că întregul proces care l-a vizat este un ”asasinat judiciar”.

ADVERTISEMENT

”Acestea sunt teorii ale conspiraţiei elaborate pe motive politice şi ideologice”, a fost declarația lui Kavala, înainte de pronunțarea condamnării, de către un complet format din 3 judecători. În mai puțin de o oră aceștia au dat verdictul, care a fost întâmpinat de huiduieli în sala de proces și lacrimile rudelor.

Au mai primit pedeapsa cu închisoarea, 18 ani de stat după gratii, alte 7 persoane, acuzate de ajutor de a răsturna guvernul.

ADVERTISEMENT

Avocații lui Osman Kavala vor să facă apel. Reacția oficialilor germani în urma condamnării

Filantropul nu are dreptul de a i se reduce niciun termen din pedeapsă, dar avocații lui au de gând să facă apel. Deocamdată, a fost achitat doar de acuzația de spionaj.

Nici Germania nu a avut o reacție pozitivă pe seama condamnării lui Osman Kavala. Mnistrul german al afacerilor externe, Annalena Baerbock, consideră că arestul este  ”în contradicţie flagrantă cu normele statuluid e drept”. De altfel, liderul diplomaţiei europene, Josep Borrell, cataloghează situația ca fiind una de ”severitate maximă.”

ADVERTISEMENT

Osman Kavala are 64 de ani și este originar din Paris. A fost arestat în octombrie 2017, fiind supranumit de critici ”miliardarul roșu.”

Filantropul este acuzat că a încercat să distrugă guvernul lui Recep Tayyip Erdogan, finanțând protestele ”Mişcarea Gezi”, în anul 2013 și în iulie 2016.

ADVERTISEMENT