News

Film interzis în comunism. 80 de ani de la discursul “Marelui Dictator”: “Lăcomia ne-a otrăvit sufletele”

16.10.2020 | 17:56
Film interzis in comunism 80 de ani de la discursul Marelui Dictator Lacomia nea otravit sufletele
Film interzis în comunism: 80 de ani de la discursul ”Marelui Dictator”. Foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Film interzis în comunism. Au trecut 80 de ani de la discursul ”Marelui Dictator”. Trăim vremuri agitate. Viața, cu bune și cu rele, se schimbă sub ochii noștri.

Pandemia a pus o pauză în universul nostru agitat. Nu este pauza pe care și-ar fi dorit-o cineva, dar este un răgaz pentru a reflecta măcar un pic dacă omenirea mergea în direcția bună înainte ca acest virus blestemat să schimbe din nou toate coordonatele. Fie că acceptăm sau nu, trecem printr-un ”reset” al lumii moderne. Cum vor arăta zorii după cea mai neagră noapte? Cine știe. Momentan e doar întuneric, momentan e timpul pentru o introspecție.

ADVERTISEMENT

”Cunoașterea noastră ne-a făcut cinici şi brutali. Gândim prea mult şi simţim prea puţin.” Aceste cuvinte au fost rostite acum 80 de ani într-unul din cele mai memorabile și esențiale discursuri din istorie.

Film interzis în comunism. ”Să ne luptăm pentru o lume nouă”

Foto: Hepta.ro

”Am luat-o pe un alt drum.
Lăcomia ne-a otrăvit sufletele, a ridicat bariere de ură, ne-a redus la suferință şi la vărsare de sânge.
Am dezvoltat viteză, dar ne-am închis în noi.
Am creat tehnologii care ne oferă abundenţă, dar care ne-au lăsat nesatisfăcuți.
Cunoașterea noastră ne-a făcut cinici şi brutali.
Gândim prea mult şi simţim prea puţin.” – Charlie Chaplin.

Nu există nicio îndoială despre progresul tehnologic realizat în ultimul secol. Omenirea a depășit praguri inimaginabile  – chiar în clipa asta probabil că ții în mână un telefon care știe să facă orice. Dar cum suntem din punct de vedere uman, după 100 de ani de progres continuu? Suntem oare mai fericiți?

ADVERTISEMENT
Foto: Hepta.ro

”Avem mai degrabă nevoie de umanitate, decât de tehnologie.
Avem nevoie de blândețe, de bunătate, mai mult decât de inteligență.
Fără aceste calităţi, violenţa ne va domina vieţile și totul va fi pierdut.” – Charlie Chaplin.

Acum 80 de ani, omenirea trăia clipe horror – un moment hâd al rasei umane. Hitler se pregătea să aducă iadul pe pâmânt. Ei bine, în plin război mondial, undeva în Statele Unite un om avea curajul nebun să creeze un discurs memorabil din care putem învăța și astăzi.

Foto: Facebook
Foto: Hepta.ro

Pe 15 octombrie 1940 era lansat filmul ”Dictatorul” (The Great Dictator) în regia și scenariul lui Charlie Chaplin. Desigur, legendarul actor avea să joace și rolul principal în această peliculă. Filmul este o satiră la adresa lui Adolf Hitler, a lui Mussolini și a nazismului.

ADVERTISEMENT

Finalul rămâne cimentat în istorie. Personajul lui Chaplin – un bărbier – este confundat cu dictatorul Adenoid Hynkel (personaj modelat după Hitler).  Acesta se adresează unei mulțimi de oameni și prin radio întregii națiuni.

”Îmi pare rău, dar nu vreau să fiu împărat.
Nu e treaba mea.
Nu vreau să conduc sau să cuceresc pe nimeni.
Mi-ar place să ajut pe fiecare – dacă se poate – evreu, arian, negru sau alb.
Toţi dorim să ne ajutăm reciproc.
Această este natura umană.
Vrem să trăim din fericirea celorlalţi, nu prin suferinţa lor.
Nu vrem să urâm sau să dispreţuim. Este loc pentru fiecare.
Pământul este destul de bogat ca să-i hrănească pe toţi.
Viaţa poate să fie liberă şi frumoasă.” – Charlie Chaplin, Marele Dictator (1940).

ADVERTISEMENT

Filmul a fost difuzat în România abia după 1989

Film interzis în comunism. ”Dictatorul” a fost nominalizat la 5 premii Oscar și este clasat pe locul 57 în istorie pe site-ul IMDB. În momentul în care a fost produsă pelicula, omenirea era testată, ca și acum, până la rădăcini. Atunci inamicul era unul cunoscut, acum el este invizibil.

În ultima scenă a filmului, Charlie Chaplin iese din personaj și devine el însuși. Lasă un mesaj pentru eternitate. El este valabil și astăzi, după fix 80 de ani. În text face apel și la latura umană aflată la începutul unei ere a progresului tehnologic.

Avionul şi radioul ne-au apropiat.
Natura acestor invenţii apelează la bunătate, la frăţia universală, la unitatea tuturor.
Acum, vocea mea ajunge la milioane de oameni, femei, copii care sunt disperaţi – victime ale unui sistem care-l face pe om să tortureze și să întemniţeze oameni nevinovaţi.
Celor care mă ascultă, le spun: nu disperați.
– Charlie Chaplin, Dictatorul (1940).

Film interzis în comunism: 80 de ani de la discursul ”Marelui Dictator”
Foto: Hepta.ro

Film interzis în comunism. Au trecut 80 de ani de la discursul ”Marelui Dictator ”

Filmul este celebru

și pentru că este primul film “vorbit” al lui Chaplin. Pe lângă cuvintele de la final, venite din adâncul ființei umane, faimosul actor a creat și câteva scene antologice.

Chaplin interpretează în film un dublu rol: cel al bărbierului evreu amnezic – vagabondul,  şi cel al dictatorului Tomaniei, Adenoid Hynkel, personaj conturat după Adolf Hitler.

Poate cea mai celebră scenă a filmului este reprezentată de dansul dictatorului Hynkel cu un balon pe care este desenat globul pământesc. Momentul se petrece pe muzica lui Richard Wagner din opera sa “Uvertura Lohengrin”.

Foto: Hepta.ro

O altă scenă comică este cea în care Hynkel și Napaloni (Hitler și Mussolini) stau în scaune de frizerie și se ridică treptat. Este o aluzie la faptul că fiecare vrea să dea impresia că este mai important decât celălalt. La un moment dat unul dintre ei dă cu capul de plafon.

Foto: Hepta.ro

”Nu vă supuneţi acestor ticăloşi care vă dispreţuiesc şi vă subjugă,
care vă ordonează vieţile, gândurile şi sentimentele.
(…) Nu sunteţi nici maşininării, nici animale, ci oameni!
Voi purtaţi dragostea umanității în suflet!
Nu urâţi! Cei care urăsc sunt cei care nu sunt iubiți.
Nu luptaţi pentru sclavie, ci pentru libertate!”– Charlie Chaplin,  Dictatorul (1940).

În România, filmul a fost difuzat pentru prima oară la scurt timp după Revoluţia din 1989, la iniţiativa crainicului Victor Ionescu, a precizat Irina-Margareta Nistor.

”Dictatorul” este  primul film în care Charlie Chaplin ia o poziţie politică. În contextul de atunci pelicula reprezintă o doză incomensurabilă de curaj. Se spune că  a fost văzut și de Hitler. Filmul a fost interzis în Germania nazistă precum și în statele aflate sub influența acesteia.

Cine este Charlie Chaplin. De la ”vagabond” la ”dictator”

Foto: Hepta.ro

”Aveți puterea să construiţi tehnologii, puterea să creați fericirea!
Voi oamenii aveți puterea să faceţi viaţa liberă şi frumoasă, să faceți viața să devină o aventură minunată.” – Charlie Chaplin.

Charlie Chaplin este o stea intangibilă în istoria cinematografiei. S-a născut pe data de 16 aprilie 1889, în East Street, Walworth, Londra. Părinții lui erau animatori – tatăl său era vocalist și actor, iar mama lui era cântăreață și actriță.

Foto: Hepta.ro

Primele filme ale lui Chaplin au fost făcute pentru studiourile Keystone ale lui Mack Sennett. Acolo a creat faimosul personaj ”Vagabondul (The Tramp)” – un om fără adăpost dar cu maniere rafinate, haine și distincția unui gentleman.

Cele mai memorabile filme rămân City Lights (Luminile orașului), Modern Times (Timpuri noi) și The Great Dictator (Marele dictator).

Au trecut 80 de ani de la discursul ”Marelui Dictator” – film interzis în comunism.

  • ”Să ne luptăm pentru o lume nouă, o lume decentă care va da tuturor şansa de a munci, o lume care va oferi un viitor tinerilor şi o garaţie bătrânilor.
    Promiţându-vă acestea, ticăloşii au ajuns la putere.
    Dar au minţit! Nu şi-au ţinut promisiunile. Nu o vor face niciodată.
    Dictatorii se eliberează, dar asupresc poporul.
    Să luptăm pentru îndeplinirea promisiunilor!
    Pentru eliberarea lumii, pentru abolirea graniţelor naţionale, pentru înlăturarea lăcomiei,urei şi intoleranţei. Să luptăm pentru o lume raţională în care ştiinţa şi progresul ne vor arăta drumul spre fericire.
    Soldaţi! În numele democraţiei, să ne unim!” – Charlie Chaplin, Dictatorul (1940).
ADVERTISEMENT
Tags: