News

Filmările șoferilor sau ale camerelor de supraveghere nu pot sta la baza amenzilor rutiere. Decizie finală în Parlament

Conform unei decizii finale luate în Parlament, filmările șoferilor sau ale camerelor de supraveghere nu pot sta la baza amenzilor care pot fi date de Poliția Rutieră.
09.02.2022 | 15:29
Filmarile soferilor sau ale camerelor de supraveghere nu pot sta la baza amenzilor rutiere Decizie finala in Parlament
Poliția nu va putea da amenzi cu ajutorul filmărilor șoferilor sau ale camerelor de supraveghere. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În noiembrie 2021, în Parlament a fost depus un proiect de lege care permitea Poliției Rutiere să sancționeze încălcarea normelor rutiere și pe baza înregistrărilor video provenite de la camerele de bord ale participanților la trafic sau de la camerele de supraveghere.

Conform actului, șoferii care încălcau legislația rutieră puteau fi sancționați și pe baza acestor dovezi, distincte de cele ale Poliției.

ADVERTISEMENT

Proiectul nu a trecut însă de votul aleșilor. În această săptămână, măsura a fost respinsă definitiv de Parlament, ceea ce înseamnă că nu va mai ajunge să se aplice, scrie AvocatNet.

Poliția nu va putea da amenzi cu ajutorul filmărilor șoferilor sau ale camerelor de supraveghere

Marți, 8 februarie, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a primit respingerea definitivă la Camera Deputaților. Aceasta fusese inițial respinsă și în Senat.

ADVERTISEMENT

Dacă propunerea ar fi trecut de vot, sancționarea șoferilor indisciplinați în trafic s-ar fi putut face în noi condiții.

Proiectul modifica OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice în sensul redefinirii ”mijlocului video” ca fiind ”dispozitiv folosit de participantul la trafic sau de autoritățile administrației publice locale, chiar dacă nu este certificat, omologat și verificat metrologic, care produce o înregistrare video prin intermediul căreia se atestă desfășurarea unui eveniment, și cu ajutorul căreia se probează încălcări ale unor reguli de circulație”.

ADVERTISEMENT

Inițiativa introducea un nou alineat la art. 109, potrivit căruia ”Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace video folosite de participanții la trafic ori de autoritățile administrației publice locale, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat în săvârșirea contravenției, consemnându-se aceasta în procesul verbal de constatare a contravenției.

Pentru constatarea contravenției este necesară și declarația pe propria răspundere a participantului la trafic asupra faptelor ce constituie contravenții și asupra autenticității și veridicității înregistrării video furnizate de către acesta”.

ADVERTISEMENT

Proiectul respins în această săptămână modifica și Codul penal. Astfel, actul normativ stabilea și ce ar fi pățit cei care ar fi falsificat o înregistrare video sau ar fi prezentat o astfel de înregistrare unei unități de poliție.

”Falsificarea unei înregistrări tehnice video prin contrafacere, alterare ori prin determinarea atestării unor împrejurări necorespunzătoare adevărului sau omisiunea înregistrării unor date” ar fi fost sancționată cu o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, mai notează sursa citată.

Proiectul în cauză, depus în noiembrie 2021 de un deputat USR

Modificarea OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice avea la bază un proiect depus de deputatul USR Mihai Botez. Acesta a explicat, pe 10 noiembrie 2021, de ce a făcut acest demers.

”În ultimul timp, foarte mulți conducători auto își montează camere de bord și înregistrează abateri de la regulile rutiere. Indisciplina în trafic este una dintre cauzele majore ale producerii accidentelor. Suntem pe primul loc în Europa la mortalitate pe străzi.

Potrivit datelor strânse până la finalul lunii septembrie, peste 1.200 de români și-au pierdut viața în acest an, în mai bine de 3.500 de accidente. Proiectul depus astăzi va îmbunătăți siguranța rutieră și disciplina în trafic, vom putea da cu toții o mână de ajutor pentru ca tot mai mulți participanți la trafic să respecte regulile. Acest model funcționează și în Marea Britanie”, declara deputatul USR.

ADVERTISEMENT