News

Filmul aterizării de urgenţă, pe Otopeni, a avionului al cărui pilot a leşinat la manşă. Ce discuţii s-au purtat în turnul de control

Au apărut în spaţiul public discuţiile dintre turnul de control şi copilotul aeronavei Tarom care a preluat comanda după ce superiorul său şi-a pierdut cunoştinţa.
26.03.2023 | 17:48
Filmul aterizarii de urgenta pe Otopeni a avionului al carui pilot a lesinat la mansa Ce discutii sau purtat in turnul de control
Copilotul a adus cu bine avionul pe sol, după ce pilotul a leşinat
ADVERTISEMENT

Au apărut amănunte legate de aterizarea de urgenţă pe aeroportul Otopeni a unui avion Tarom, care efectua o cursă între Timişoara şi Hurghada. Incidentul s-a produs sâmbătă după-amiază, iar aeronava s-a întors în spaţiul aerian românesc de deasupra Bulgariei, unde pilotul a leşinat.

Trei incidente pe cursele Tarom, în două zile

După ce pilotul avionului şi-a pierdut cunoştinţa la manşă a trecut copilul, care s-a descurcat excelent, vieţile celor 184 de pasageri de la bord nefiind nicio clipă în pericol. Imediat ce şi-a dat seama că este pe cont propriu, copilotul a contactat turnul de control de la Aeroportul Henri Coandă şi a început manevrele de a aduce aeronava la sol.

ADVERTISEMENT

Pilotul Radu Silvestru a suferit o criză de lipotimie în aer, pierzându-şi cunoştinţa în timp zborului. Bărbatul de 30 de ani a leşinat când aeronava era aproape de granița cu Turcia, lui făcându-i-se rău, acuzând dureri în piept și având pulsul crescut.

Realitatea PLUS a publicat filmul conversaţiei dintre copilot şi turnul de control, din momentele critice în care aeronava era pregătită pentru aterizare. Pentru a-i face culoar, celelalte avioane din zonă trebuiau însă prevenite să îşi prelungească şederea în aer.

ADVERTISEMENT

ORA 14:30

Turnul Otopeni: Ryanair 24UN?
Cursă Ryanair: Ryanair 24UN, spuneți.
Turnul Otopeni: Doar dacă puteți, creșteți viteza la 300 de noduri pentru unul sau două minute, am în cinci sau șase minute o urgență medicală și aș vrea să veniți înainte.

ORA 14:36

Controlor: Bună ziua, Tarom 7673! V-am identificat, continuați, nivel de zbor 70, pista 26R.
Copilot: Vă rog să informați turnul: după aterizare vom rămâne pe pistă.
Turnul Otopeni: Recepționat!
Copilot: Și cerem să fim remorcați în afara pistei către poziția de parcare.
Turnul Otopeni: Recepționat.
Copilot: Și vom părăsi pista prin (n.r. calea de rulare) N.
Turn: OK.

ADVERTISEMENT

ORA 14:38

Turnul Otopeni: Tarom 7673, aveți nevoie de ambulanță pe pistă sau în poziția de parcare?
Copilot: La poziția de parcare.

După aterizarea de urgență pe Aeroportul Otopeni, pilotul care a leşinat, Radu Silvestru a fost preluat imediat de echipajul SMURD care aştepta pe pistă, iar starea sa de sănătate s-a îmbunătățit odată ce a ajuns la sol. Ulterior, aeronava şi-a reluat drumul spre Hurghada, în jurul orei 18.00, cu un alt comandant.

ADVERTISEMENT

Conform boardingpass.ro, acesta a fost al doilea incident în care a fost implicată sâmbătă o aeronavă a companiei Tarom și al treilea din ultimele două zile. Cu doar câteva ore înainte, un Boeing 737-700NG (YR-BGG) care urma să opereze zborul RO383 București – Paris a revenit de pe pistă, din cauza unei probleme tehnice.

De asemenea, joi noapte, o aeronavă care efectua cursa Tel Aviv – Bucureşti a fost nevoită să aterizeze de urgenţă pe aeroportul din Istanbul, după ce s-a primit o ameninţare prin e-mail că la bord s-ar afla o bombă. Pasagerii au fost nevoiţi să aştepte aproape 12 ore în Turcia, până au revenit în ţară.

ADVERTISEMENT