News

Filmul românesc „Imaculat”, trei premii la Festivalul de la Veneția. Cine a plecat acasă cu Leul de Aur

Filmul românesc „Imaculat”, trei premii la Festivalul de la Veneția. Lista tuturor câștigătorilor.
12.09.2021 | 13:13
Filmul romanesc Imaculat trei premii la Festivalul de la Venetia Cine a plecat acasa cu Leul de Aur
Filmul românesc „Imaculat”, trei premii la Festivalul de la Veneția.. Foto: colaj Fanatik, sursa: Hepta/Facebook
ADVERTISEMENT

Seară de excepție pentru filmul românesc la Festivalul de Film de la Veneția. Pelicula „Imaculat” a plecat acasă cu trei premii.

Regizorii Monica Stan și George Chiper-Lillemark au primit sâmbătă seară, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, premiul pentru regizori aflați la debut – „Luigi De Laurentiis Award Lion of the Future”, precum și premiul principal al secțiunii – „Giornate degli Autori Director’s Award”.

ADVERTISEMENT

Totodată, autoarea Monica Stan a primit premiul pentru cel mai bun scenariu intitulat „Autrici under 40” din partea „Venezia a Napoli. Il cinema esteso”, o distincție înmânată anual în memoria regizoarei Valentina Pedicini, potrivit unui comunicat de presă al casei de producție Axel Film.

Filmul românesc „Imaculat” a impresionat la Festivalul de Film de la Veneția

Filmul „Imaculat” îi are în rolurile principale pe Ana Dumitrașcu, Vasile Pavel și Cezar Grumăzescu, alături de care apar și Rareș Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcaș, Ionuț Niculae, Florin Hrițcu, Tiberiu Dobrică, Ninel Petrache, Dan Ursu, Ozana Oancea, Diana Dumbravă și Cristina Buburuz.

ADVERTISEMENT

„Imaculat” spune povestea Dariei care ajunge la dezintoxicare pentru a scăpa de dependenţa de droguri insuflată de prima ei dragoste.

Monica Stan a lucrat ca scenarist mai mulți ani, dar „Imaculat” reprezintă debutul ei în regie

Foto: Facebook

„Filmul a încolțit în mine într-un moment în care nici nu mă gândeam că voi face film. De fapt nu știam nici măcar ce voi face cu viața mea, eram complet confuză, dar știam că tocmai trăisem o experiență extraordinară. Învățasem ceva care mă schimbase pentru totdeauna și care nu putea fi ținut doar pentru mine”, a declarat regizoarea, conform Libertaea.

ADVERTISEMENT

Celălalt regizor al filmului este George Chiper-Lillemark. Acesta a lucrat pentru filme ca „Touch Me Not” (2018), regizat de Adina Pintilie şi premiat cu Ursul de Aur la Berlinală, şi a co-regizat scurtmetrajul „The Sandpit #186” (2009) cu Adina Pintilie. Scurtmetrajul lui „The Palm Lines” (2009) a fost prezentat la festivalurile de la Locarno şi Rotterdam.

Cuvinte de laudă pentru filmul „Imaculat”

Foto: Hepta.ro

„Este un film puternic cu un mesaj transmis cu o măiestrie desăvârșită prin ochiul camerei. «Imaculat» reprezintă vocea a doi autori care au dat dovadă de o abordare cinematografică interesantă în ecranizarea experienței unei tinere dependente de heroină, aflată în procesul de reabilitare, filmul având niște performanțe impresionante din partea actorilor.

ADVERTISEMENT

Filmul se concentrează pe interacțiunea dintre pacienți într-o clinică de dezintoxicare și pe instituția în sine, fără a pune accentul pe punctul de vedere al personalului medical.

Abordând subiecte precum toxicitatea relațiilor și abuzul, «Imaculat» reprezintă în opinia noastră tot ce trebuie să fie o operă cinematografică: o oglindă a societății, o societate în care femeile sunt împinse în claustrofobia subjugării”, a fost mesajul juriului la înmânarea premiului.

„LEvenement”, de Audrey Diwan, a primit Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția. În rolul principal se află o actriță de origine română

Cea de-a 78-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia s-a încheiat sâmbătă seară cu o gală la care au fost anunţaţi principalii câştigători.

Drama despre avorturi „LEvenement” (n.r. – Evenimentul) a regizorului francez Audrey Diwan a învins în competiția de renume și a câștigat Leul de Aur pentru cel mai bun film, relatează Variety.

Foto: Hepta.ro

Audrey Diwan a primit premiul de la un juriu prezidat de regizorul premiat cu Oscar, Bong Joon-ho. Din juriul internațional a făcut parte și regizorul Alexander Nanau.

Rolul principal este intepretat de actriţa de origine română Anamaria Vartolomei.

Lista integrală a câștigătorilor de la Festivalul de Film de la Veneția

  • Leul de Aur pentru cel mai bun film – „LEvenement”, de Audrey Diwan
  • Leul de Argint – Marele premiu al juriului – „The Hand of God/ E stata la mano di Dio”, regizat de Paolo Sorrentino
  • Leul de Argint pentru cel mai bun regizor – Jane Campion, pentru „The Power of the Dog”
  • Coppa Volpi pentru cel mai bun actor – Jon Arcilla, pentru -On The Job: The Missing 8”
  • Coppa Volpi pentru cea mai bună actriţă – Penélope Cruz, pentru „Madres paralelas”
  • Cel mai bun scenariu – Maggie Gyllenhaal, pentru „The Lost Daughter”, după un roman semnat Elena Ferrante
  • Premiul special al juriului – „Il Buco”, de Michelangelo Frammartino
  • Premiul „Marcello Mastroianni” pentru cel mai bun tânăr actor/actriţă – Filippo Scotti, pentru „The Hand of God”, regizat de Paolo Sorrentino

Secțiunea Orizzonti a Festivalului de la Veneția

  • Cel mai bun film – „Pilgrims”, de Laurynas Bareisa
  • Cel mai bun regizor – Eric Gravel, pentru „A plein temps”
  • Premiul special al juriului Orizzonti – „El gran movimento”, de Kiro Russo
  • Cel mai bun actor – Piseth Chhun, pentru „White Building”
  • Cea mai bună actriţă – Laure Calamy, pentru „A plein temps”
  • Cel mai bun scenariu – „107 Mothers”, de Peter kerekes şi Ivan Ostrochovsky
  • Cel mai bun film de scurt metraj – „Los Huesos”, de Cristóbal León şi Joaquín Cociña
  • Premiul „Luigi De Laurentis” pentru film de debut – „Imaculat”, de George Chiper-Lillemark şi Monica Stan
ADVERTISEMENT