Sporturi

Filozofia lui Thierry van Cleemput, noul antrenor al Simonei Halep: “Învingătorul se întreabă ce face dacă va pierde iar. Loserul însă, ce face dacă va câştiga!”

22.01.2019 | 21:01
Filozofia lui Thierry van Cleemput noul antrenor al Simonei Halep Invingatorul se intreaba ce face daca va pierde iar Loserul insa ce face daca va castiga

Thierry van Cleemput, noul antrenor al Simonei Halep, este un antrenor foarte apreciat în tenisul belgian, care s-a destăinuit pentru Asociația francofonă de tenis asupra experiențelor sale. Până la Australian Open el a fost omul de lângă cel mai bun jucător belgian, David Goffin, care la această ediție s-a oprit însă în sferturi, eliminat de rusul Daniil Medvedev.

Imediat, după acel eșec relația dintre Goffin și van Cleemput a luat sfârșit după patru ani de colaborare și la scurt timp belgianul a fost văzut, cu câteva ore înainte ca Simona Halep să dispute optimea de finală cu Serena Williams, pierdută dramatic, în trei seturi, în compania celei care la acel moment era încă locul unu mondial în ierarhia feminină.

Thierry van Cleemput, noul antrenor al Simonei Halep, în viziunea directorului AFT

Thierry van Cleemput stă foarte puțin acasă, în Belgia, însă are o înțelegere cu oficialii Asociației francofone de tenis ca de câte ori ajunge acasă să își facă timp pentru a vorbi antrenorilor locali și părinților copiiilor până în 12 ani, selectați de specialiști pentru a urma un program special de pregătire, în speranța că din rândurile lor va răsări un alt David Goffin sau o altă Kim Clijsters sau Justine Henin.

Cel care l-a convins pe Thierry să facă acest efort este bunul său amic, totodată directorul Asociației Francofone de tenis, Michel Dermience. Iată ce spune Dermience despre noul antrenor al Simonei Halep: “A crescut în casa noastră și acum a devenit un antrenor de renume internațional, de când l-a preluat pe David Goffin. Tocmai datorită acestei notorietăți crescânde, a nivelului de experiență pe care l-a acumulat în acești ani cuvintele lui cântăresc acum foarte greu și fac să se producă schimbări majore de atitudine și de concept din partea tehnicienilor care vin să îl asculte.

Filozofia lui Thierry van Cleempent despre modul în care un copil poate ajunge departe în tenis

Este fascinant să asculți pedagogia lui Thierry, modul convingător în care îți spune că se pot forma tineri care să ajungă într-o zi la nivelul lui Roger Federer, dar pentru asta trebuie un plan de lucru foarte precis, pe etape de dezvoltare, multă muncă și foarte multă pasiune și încrederea că rezultaltele vor veni, nu imediat, ci în timp”.

Filozofia lui Thierry van Cleemput este una care caută să îl conștientizeze încă de mic pe copilul care vrea să ajungă departe în tenis că trebuie să ai puțin sentiment maso în el, dacă vrea cu adevărat să devină un jucător mare. “Nu trebuie să evite să încerce dificultățile, momentele dureroase, pentru că dacă va face așa nu va reuși. Numai cel care acceptă că poate atinge acel nivel înalt doar punându-se în cele mai dificile situații și reușind să le depășească va putea să ajungă sus, unde și-a propus”, le-a spus van Cleemput antrenorilor şi părinţilor de copii ce doresc să facă tenis, la un curs recent de la Mons.

Părinții trebuie să aibă multă răbdare cu copiii lor

“Și pentru ca acești copii să devină jucători de mare valoare un rol foarte important îl joacă obligatoriu și părinții lor. Acești părinți, dacă vor să își vadă copiii urcând valoric, trebuie să nu pună nici un fel de presiune nici asupra copiiilor, să aibă răbdare și să îi susțină, în special mental și moral, permanent, fără reproșuri și scandaluri și totodată să nu facă nici presiune asupra antrenorilor locali, cerândul-le socoteală pentru rezultatele copiiilor lor.

Dacă e să dau sfaturi acestor părinți este să nu aștepte ca băiatul sau fata lor să termine punctul în 10-15 secunde, cât durează un sprint în atletism, să înțeleagă că în tenis dacă ai câștigat un schimb lung de mingii, așa numitele raliuri, nu ai câștigat nimic, pentru că urmează multe altele până la final, să nu forțeze să îi ducă pe copii la multe turnee înainte de a împlini 14 ani, doar pentru a-i vedea cum urcă în clasament. Am citit o dată o carte în America din care mi-a plăcut foarte mult definția unui învingător. E acela care se întreabă ce va face dacă pierde din nou, spre deosebire de loser, care se întreabă ce va face dacă va câștiga.”

Despre relația cu David Goffin

Thierry van Cleemput a vorbit și despre relația cu David Goffin: “Mi-l amintesc bine de când era copil. S-a maturizat târziu din punct de vedere sportiv, nu părea a fi dintre cei care să devină o figură centrală, cu picioarele lui și cu pantalonașii care îi purta. Nu am crezut mulți dintre noi că va ajunge acolo unde e acum, dar răspunsul lui a fost pe teren limepde și convingător. S-a spus că nimeni nu l-a văzut ieșindu-și din fire până la turneul de la Tokyo, unde a dat cu racheta de pământ, dar nu e adevărat. Avea 13 ani când a făcut la fel la Campionatele naționale în Belgia.

Destăinurile lui Thierry van Cleemput. Acesta a devenit cunoscut ca fiind antrenorul lui David Goffin
Destăinurile lui Thierry van Cleemput. Acesta a devenit cunoscut ca fiind antrenorul lui David Goffin

Nimic nu indica faptul că va reuși, când la vârsta lui alții erau considerați cei care vor face performanță. Însă David a reușit să intre din ce în ce mai bine în zona lui de confort și a devenit tot mai rapid și mai precis pe teren, fapt care l-a ajutat enorm să câștige tot mai multe meciuri și să înceapă să urce vertiginos în clasament. Sunt foarte mândru de el, mai ales că nici un specialist nu întrevedea în el jucătorul de calitate de astăzi, care să intre între cei mai buni din lume.”