Fotbal international

Final 8 în Champions League și Europa League. UEFA vrea să schimbe definitiv formatul marilor competiții

19.10.2020 | 20:19
Final 8 in Champions League si Europa League UEFA vrea sa schimbe definitiv formatul marilor competitii
ADVERTISEMENT

Champions League și Europa League ar putea arăta diferit în fazele superioare. Încurajată de cum au decurs lucrurile în 2020, UEFA vrea să aibă din nou Final 8 în cele două mari competiții europene. Oficializarea noului sistem ar urma să intre în vigoare începând cu sezonul 2024-2025.

Forul continental are însă și altă variantă pentru modul în care se vor decide câștigătoarele Champions League și Europa League. Șefii de la UEFA nu iau în calcul doar Final 8, ci și un posibil Final 4.

ADVERTISEMENT

Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, UEFA a experimentat în premieră sistemul cu Final 8 în Liga Campionilor și Europa League. Începând cu faza sferturilor, meciurile din cele două competiții s-au jucat în Portugalia, la Lisabona, respectiv Germania, pe arene din Koln, Dusseldorf, Gelsenkirchen și Duisburg.

UEFA Champions League și Europa League, din nou cu Final 8. Experimentul din 2020 a fost un succes

Președintele UEFA, Aleksandr Ceferin (53 de ani), este cel care a venit cu o altă propunere în ceea ce privește modul în care se vor termina Liga Campionilor și Europa League în primăvara anului 2025.  Slovenul vrea un concept inspirat din handbal, cu Final 4 și nu cu Final 8, cu meciurile din semifinale și finală jucate într-o singură manșă.

ADVERTISEMENT

Conform The Sun, Ceferin a vorbit la ultima adunare a Comitetului Executiv de la UEFA despre „o săptămână de fotbal care ar încheia sezonul pentru echipele de club și care ar capta interesul microbiștilor la nivel mondial”.

Momentan, la UEFA, opinia generală este că, pe viitor, Champions League și Europa League se vor disputa așa cum s-a întâmplat în 2020, cu Final 8. Secretarul adjunct al forului continental, Giorgio Marchetti a afirmat că până și Asociația Europeană a Cluburilor își dorește această schimbare majoră.

ADVERTISEMENT

Când poate fi modificat sistemul în Liga Campionilor şi Europa League

„Toată lumea s-a uitat la UEFA Champions League și Europa League în luna august”, a declarat Giorgio Marchetti.

Sistemul nu poate fi însă modificat mai devreme de 2024, atunci când expiră actualele drepturi de televizare pe care le are UEFA.

ADVERTISEMENT

În 2020, Liga Campionilor a fost câștigată de Bayern Munchen, scor 1-0, în fața lui Paris Saint-Germain, pe stadionul Da Luz din Lisabona. În schimb, trofeul Europa League i-a revenit lui FC Sevilla, care a trecut de Inter în ultimul act, pe RheinEnergieStadion din Koln, cu scorul de 3-2.

ADVERTISEMENT
Tags: