Sport

Final de Euro pe Arena Națională! Concluziile: de la “Hagi, trimis la tribuna a doua” la strălucitorul Elveția – Franța

Euro 2020 la București s-a terminat cu un meci de poveste între Franța și Elveția. România a organizat patru meciuri și FANATIK vă prezintă plusurile și minusurile acestei organizări.
29.06.2021 | 22:05
Final de Euro pe Arena Nationala Concluziile de la Hagi trimis la tribuna a doua la stralucitorul Elvetia  Franta
ADVERTISEMENT

România a fost în premieră gazda unui turneu final. Arena Națională a organizat patru meciuri de la Euro 2020, trei din grupa C și optimea de finală dintre Franța și Elveția. FANATIK a fost prezent la meciurile de pe Arenă și vă prezintă concluziile după evenimentul grandios găzduit în București.

UEFA a desemnat România în 2014 gazdă a patru meciuri la Euro!

Pe data de 19 septembrie 2014, UEFA a anunțat gazdele turneului final, iar Arena Națională era printre cele 13 stadioane selectate inițial. Avea să fie un moment istoric pentru care România s-a pregătit timp de 7 ani.

ADVERTISEMENT

Pandemia a dat peste cap lucrurile, desfășurarea turneului final fiind în pericol, iar, mai după ce s-a decis amânarea cu un an a competiției, Arena Națională nu mai era sigură de statutul de gazdă a turneului.

Final de Euro pe Arena Națională! Concluziile după ce România a organizat patru meciuri de la turneul final
Final de Euro pe Arena Națională! Concluziile după ce România a organizat patru meciuri de la turneul final. Sursa: UEFA.com

România a ratat o calificare istorică pentru turneul pe care îl găzduia!

România a ratat o calificare istorică la un turneu final pe care îl găzduia, chiar dacă a avut două șanse. Atât în preliminariile clasice, cât și pe drumul din Liga Națiunilor, naționala noastră a ratat calificarea.

ADVERTISEMENT

Pentru a rămâne gazdă și în condiții de pandemie, România a trebuit să își asume fani în tribune pe Arena Națională. Și chiar dacă pe plan intern, meciurile se disputau cu tribunele goale, Guvernul s-a angajat să deschidă 25% din capacitatea Arenei pentru meciurile de la Euro.

Final de Euro pe Arena Națională! Concluziile după ce România a organizat patru meciuri de la turneul final
Final de Euro pe Arena Națională! Concluziile după ce România a organizat patru meciuri de la turneul final. Sursa: sportpictures.eu

Confruntările de la Euro găzduite de Arena Națională:

  • 13 iunie: Austria – Macedonia de Nord
  • 17 iunie: Ucraina – Macedonia de Nord
  • 21 iunie: Ucraina – Austria
  • 28 iunie: Franța – Elveția
ADVERTISEMENT

Investițiile în infrastructură ne vor ajuta și după Euro?

Așteptarea a luat sfârșit pe data de 13 iunie când Arena Națională organiza primul meci din România la un turneu final: Austria – Macedonia de Nord. Grupa ajunsă la București nu a fost cea mai atractivă, însă meciul din optimi a încheiat apoteotic o sărbătoare la care și România a luat parte, chiar dacă de pe margine.

Concluziile după meciurile găzduite de Arena Națională la Euro 2020:

Amărăciune mare că România nu a participat la Euro 2020. Pe parcursul desfășurării meciurilor din grupa C, ne întrebam cum ar fi fost dacă în locul Macedoniei de Nord era România pe Arena Națională. La un turneu final la care participă jumătate de continent, România a ratat două șanse de a se califica, două șanse de a juca la o competiție de cel mai înalt nivel pe care o găzduiește.

ADVERTISEMENT
România a pierdut barajul cu Islanda
România a pierdut barajul cu Islanda. Ultima șansă pentru Euro

Investițiile în infrastructură se vor dovedi utile? Eforturile financiare pentru Euro 2020 au fost importante și au fost suportate din bani publici. Dincolo de stadioanele bucureștene (Steaua, Arcul de Triumf, Giulești) construite cu prilejul Euro și folosite ca terenuri de antrenament și Arena Națională a trecut prin transformări importante. S-a montat un nou gazon, a fost modernizată masa presei, a fost montată o nouă nocturnă. Totul este ca aceste facilități să țină și după turneul final și să fie folosite și la meciurile din Liga 1 sau cele din preliminariile CM.

Masa presei pe Arena Națională
Masa presei pe Arena Națională

Hotelierii s-au plâns de profiturile mici generate de turneu în comparație cu previziunile uriașe!

Grupa neatractivă nu a creat impactul așteptat. Arena Națională a avut ghinionul de a găzdui echipe de plan secund în faza grupelor. Macedonia de Nord, Ucraina și Austria au jucat câte două meciuri la București și asta a mai scăzut din impactul așteptat. O dovadă în acest sens, la niciunul dintre aceste meciuri, capacitatea maximă permisă (12.500 de fani) nu a fost niciodată atinsă în faza grupelor. Hotelierii și cei care lucrează în industria hospitalității s-au plâns că previziunile inițiale au fost spulberate de realitate și prețurile cazărilor nu au putut crește pe perioada turneului față de o perioadă normală. Bineînțeles, lucrurile au stat altfel la meciul din optimile de finală, care s-a bucurat de un interes uriaș.

Fan în tribune pe Arena Națională. Sursa: sportpictures.eu
Fan în tribune pe Arena Națională. Sursa: sportpictures.eu

Uneori și prea multă organizarea strică. Arena Națională era privit ca un obiectiv militar pe durata Euro 2020. Mii de forțe de ordine, 850 de voluntari detașați, trei bulevarde închise, de fiecare dată pentru meciurile de la Euro 2020. Uneori a părut prea mult. Să nu uităm că în faza grupelor au venit 10.000 de fani pe Arenă la fiecare meci, iar pentru asta a fost închis un bulevard întreg (Basarabiei), plus alte două-trei străzi adiacente, care au creat ambuteiaje în oraș. În comparație, la derby-urile înainte de pandemie care se jucau cu 50.000 de fani în tribune nu era închis niciun bulevard. În plus, deseori era obositor să fii trimis de la un voluntar la altul pentru a fi ghidat spre interiorul Arenei.

Imagine cu un cameraman pe Arena Națională. Sursa: sportpictures.eu
Imagine cu un cameraman pe Arena Națională. Sursa: sportpictures.eu

850 de voluntari pentru acest eveniment!

Număr uriaș de voluntari. Un mare plus al organizatorilor este numărul uriaș de voluntari atrași pentru competiție: 850. Sigur, nu de fiecare dată s-au dovedit utili pentru că se întâmpla ca nici ei să nu știe anumite aspecte ale organizării, însă per total să lucrezi atâtea ore benevol pentru meciurile de la Euro 2020 este lăudabil.

Am văzut și români fericiți. Chiar dacă am fost doar organizatori și nu protagoniști, fanii României au savurat la maximum meciul Franța – Elveția. Cel mai bun meci al turneului final i-a făcut pe ai noștri să facă valuri mexicane, să strige “România, România” pe Arena Națională și să trăiască la intensitate meciul nebun din optimile de finală. Sigur, acest lucru nu s-a întâmplat neapărat și în faza grupelor, deși meciurile disputate la București erau de o calitate bună.

Bucuria fotbaliștilor elvețieni alături de fanii lor
Bucuria fotbaliștilor elvețieni alături de fanii lor

Controversa meciurilor de la București: Hagi și Popescu, la tribuna a II vs. oamenii politici de la VIP

Euro 2020, prilej de campanie electorală pentru FRF. Adunarea Generală a FRF a fost organizată în dimineața optimii de finală dintre Elveția și Franța. Cei 250 de membri afiliați ai Federației au primit bilete la această confruntare, astfel că Federația a profitat de această conjunctură și Răzvan Burleanu și-a făcut campanie cu un an înainte de alegeri.

Hagi, Popescu la tribuna a II-a vs. oamenii politici la VIP. Unul dintre controversele izbucnite după primul meci a fost expluzarea legendelor Gică Hagi, Gică Popescu, Dorinel Munteanu și mulți alții la tribuna a II-a. Asta în timp ce oamenii politici au stat bine-mersi la tribuna VIP. Hagi nu a mai revenit pe Arenă pentru celelalte meciuri, în timp ce FRF s-a întrecut în scuze penibile privind această situație. O pată uriașă la capitolul organizare.

Hagi și Popescu, la tribuna a II-a. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Hagi și Popescu, la tribuna a II-a. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Franța – Elveția, un meci de povestit nepoților!

Reacții mixte în presa internațională. Bucureștiul a ajuns în paginile ziarelor europene. Reacțiile au fost mixte. Macedonenii și austriecii au scris în termeni laudativi de condițiile găsite în capitala României, în timp ce francezii s-au plâns două zile de gălăgie, faptul că hotelul de cinci stele nu le oferea condițiile așteptate și altele.

Franța – Elveția. Un meci memorabil, de povestit nepoților. Iar 25.000 de suporteri care au participat la acest meci, cu siguranță vor avea ce să spună peste ani. Bucureștiul a fost scena unui clasic al fotbalului.

Bucuria elvețiană de la București
Bucuria elvețiană de la București. Sursa: sportpictures.eu

Învățăm ceva de la acest Euro?

Bucureștiul a fost parte din această sărbătoare a fotbalului european. Un eveniment strălucitor care ar trebui să ne arate la performanțele și valorile la care trebuie să tindem dacă vrem să fim din nou protagoniști, nu doar spectatori.

Iar meciul din optimile de finală dintre Franța și Elveția nu putea oferi o încheiere mai bună. Un meci care a arătat că nu sutele de milioane joacă pe teren și că un fotbal jucat cinstit, cu o organizare bună, cu dăruire și determinare te poate duce departe.

Bucureștiul, gazdă Euro 2020
Bucureștiul, gazdă Euro 2020. Sursa: sportpictures.eu
  • 25.000 de fani au fost în tribune la Franța – Elveția
  • 4 meciuri a găzduit România la Euro 2020

 

ADVERTISEMENT