Sporturi

Noua Zeelandă rămîne regina lumii după o finală DE VIS cu Australia

Noua Zeelandă este prima reprezentativă care îşi apără titlul mondial şi reuşeşte să ajungă la trei titluri mondiale. Este primul mondial cîştigat de Noua Zeelandă în afara propriului...
01.11.2015 | 00:02
Noua Zeelanda ramine regina lumii dupa o finala DE VIS cu Australia

Noua Zeelandă este prima reprezentativă care îşi apără titlul mondial şi reuşeşte să ajungă la trei titluri mondiale. Este primul mondial cîştigat de Noua Zeelandă în afara propriului teritoriu, după titlurile obţinute în 1987 şi 2011.

“Sînt mîndru de aceşti băieţi, au luptat extraordinar. Reacţia lor în momentul în care Australia s-a apropiat la patru puncte a fost fantastică. Am avut mereu încredere în ei”, a declarat Steve Hansen.

Min. 80: Carter reuşeşte transformarea. 34-17.

Min. 79: Eseu reuşit de Barret. 32-17. Noua Zeelandă este prima ţară care îşi apără titlul mondial!

Min. 75: Carter transformă de la mare distanţă! Este omul meciului! 27-17.

Min. 70: Carter reuşeşte un drop gol spectaculos. 24-17. Australienii au nevoie de un eseu transformat pentru a egala.

Min. 65: Foley transformă fără probleme. 21-17. Australienii mai au nevoie de un eseu pentru a se impune.

Min. 64: Kouridrani reuşeşte un nou eseu pentru Australia! Este 21-15.

Min 53: Foley mai pune două puncte pentru Australia. 21-10

Min. 52: Pocock reuşeşte primul eseu al Australiei, care revine în meci. 21-8.

Min. 51: Smith vede cartonaş galben pentru un placaj periculos. Noua Zeelandă va avea un jucător în minus timp de 10 minute.

Min 44: Carter ratează, rămîne 21-3.

Min. 43: Nonu reuşeşte al doilea eseu al finalei, Noua Zeelandă este aproape de titlul mondial. 21-3

Pauză.

Min 40: Carter nu ratează nici de această dată. 16-3

Min. 39: Skudder reuşeşte primul eseu, chiar înaintea pauzei. 14-3

Min. 36: Carter este perfect astăzi! Transformă tot pentru Noua Zeelandă! 9-3

Min. 27: O nouă transformare pentru Carter, All Blacks trec din nou în avantaj. 6-3

Min. 14: Foley reuşeşte şi el o transformare şi aduce egalarea pentru Australia. 3-3

Min. 8: Carter transformă şi pune primele puncte pe tabelă pentru Noua Zeelandă. 3-0

Min. 1: A început partida.

………………………………………………………………………………………………..

Finala Cupei Mondiale de Rugby disputată între cele mai titrate naţionale din istoria sportului cu balonul oval, Noua Zeelandă şi Australia. Cele două mari rivale se întîlnesc pentru prima dată în ultimul act al unei finale Mondiale. Meciul se dispută sîmbătă, de la ora 18:00 şi va fi transmis de Digisport 1. 

Meciul se anunţă infernal, în condiţiile în care se întîlnesc cele mai în formă echipe din turneu. Ambele formaţii au obţinut victorii pe linie şi promit un adevărat thriller pe Twickenham. Echipa Noii Zeelande e la un meci să devină cea mai titrată formaţie din istoria rugby-ului, în timp ce australienii caută primul succes la Cupa Mondială după 16 ani.

Le-a trecut glonţul pe la ureche

Noua Zeelandă şi Australia nu au pierdut în acest turneu, însă au avut cîte un moment de cumpănă fiecare. “All Blacks” au început cu unul dintre cele mai dificile meciuri contra Argentinei, cîştigat însă cu 26-16. Au urmat apoi victorii pe linie cu Namibia, Georgia şi Tonga. Noua Zeelandă rămînea singura echipă din lume neînvinsă în faza grupelor la toate turneele finale.

Meciul din sferturi a fost o demonstraţie de forţă. Franţa a fost demolată de “All Blacks” cu 62-12. Era cea mai mare diferenţă din istoria play-off-urilor Cupei Mondiale. Adevăratul test a fost în semifinale contra Africii de Sud. Neo-zeelandezii au cîştigat la limită cu 20-18.

“Springboks” au profitat de toate greşelile adversarului, însă tot nu a fost de ajuns pentru a învinge. “All Blacks” au avut un meci infernal, însă lecţia de rugby defensiv din ultimele 10 minute le-a adus calificarea în a 3-a finală.

Australia, “supravieţuitoarea” din “grupa morţii”

“Wallabies” a fost repartizată în “grupa morţii”. Anglia şi Ţara Galilor au fost principalele adversare ale echipei lui Cheika şi unul dintre giganţi trebuia să părăsească Cupa Mondială din faza grupelor.

Australia a învins tot în grupă şi le-a provocat englezilor cea mai mare umilinţă din istorie. Echipa gazdă a fost eliminată din faza grupelor şi play-off-ul se disputa fără singura campioană mondială din emisfera nordică.

Momentul de cumpănă al Australiei a venit cînd se aşteptau mai puţin, în sferturi contra Scoţiei. Laidlaw şi comp. au fost la două minute de a elimina formaţia din emisfera sudică. O decizie discutabilă a arbitrului Brian Joubert, care a acordat o lovitură de pedeapsă pentru Australia în minutul 79 i-a calificat pe “wallabies” datorită transformării lui Foley, 35-34.

În semifinale, Australia juca împotriva Argentinei. “Pumele” aveau moral bun înainte de confruntarea din penultimul act. Au jucat entuziasmant împotriva Irlandei, pe care au eliminat-o după 43-20. În penultimul act, presiunea uriaşă i-a distrus pe argentinieni care au greşit mult în prima parte a meciului. Australienii au acceptat cadoul şi chiar dacă “pumele” şi-au mai revenit în repriza secundă, e greu să întorci scorul împotriva unui adversar cu apărare beton. S-a încheiat 29-15 pentru “wallabies” care joacă, la rîndul ei, a 3-a finală.

Şicane din partea australienilor

Una dintre controversele acestei săptămîni l-a avut în prim plan pe Richie McCaw. Căpitanul neo-zeelandez a fost judecat pentru un presupus cot pe care l-ar fi administrat intenţionat în semifinale unui jucător sud african. El risca să rateze finala.

VEZI VIDEO:

Nu a fost cazul. Comisia a decis că McCaw nu a lovit intenţionat şi căpitanul “All Blacks” îşi conduce echipa în a doua finală la rînd. Totuşi, australienii au ţinut să îl ironizeze pe Richie, spunînd că el are propriile reguli de joc pe teren.

dda

Nu au mutat ora finalei

Emisfera sudică a făcut legea la acest turneu final. Suporterii din Australia şi Oceania vor avea o mare dificultate la această finală. Meciul are loc la ora 18:00, însă suporterii de casă ai finalistelor trebuie să se trezească cu noaptea-n cap. Ultimul act se joacă la ora 05:00, ora Australiei şi cele două naţionale au cerut ca ora meciului să fie decalată.

Principalul argument e că finala mică dintre Argentina şi Africa de Sud se va disputa la ora 22:00, astfel că nu ar trebui să fie vreo problemă. Oficialii IRB au decis ca ora de start să rămînă cum a fost stabilită iniţial.

Echipa recordurilor

Noua Zeelandă este mare favorită în finală. “All Blacks” nu a mai pierdut la Cupa Mondială din 2007, cînd Franţa i-a eliminat încă din optimi.

Dacă se va impune, Noua Zeelandă devine prima echipă din lume cu 3 titluri mondiale şi prima care îşi apără titlul cîştigat în urmă cu 4 ani.

Richie McCaw poate deveni primul căpitan care ridică de două ori titlul mondial.

Australia are jucători care să le frîngă visul neo-zeelandezilor şi să obţină primul succes după 19 ani la

Formaţiile de start

Dacă în fotbal echipele se ştiu doar cu cîteva ore înainte de meci, la rugby regula e diferită. Steve Hansen şi Michael Cheicka au anunţat primul 15.

Ambele echipe mizează pe echipa din semifinale. “All Blacks” au o singură absenţă de marcă, Woodcock fiind accidentat, iar locul său va fi luat de Moody, titular şi cu Africa de Sud.

De la australieni nu vor lipsi jucători cu mare experienţă ca Giteau, Pocock, Foley sau Ashley-Cooper.

Echipele de start: 

new zeelnand aus

 

 

 

 

Tags: