Fotbal international

Finala EURO 1980, arbitrată de Nicolae Rainea! Motivul pentru care turneul final, câştigat de RFG, a fost o dezamăgire. Video

03.04.2021 | 21:00
Finala EURO 1980 arbitrata de Nicolae Rainea Motivul pentru care turneul final castigat de RFG a fost o dezamagire Video
Finala EURO 1980, arbitrată de Nicolae Rainea! Motivul pentru care turneul final, câştigat de RFG, a fost o dezamăgire
ADVERTISEMENT

FANATIK îţi prezintă episodul 6 din “Istoria EURO”, povestea Campionatelor Europene. Ediţia din 1980 a fost considerată un eşec total, cu toate că UEFA a schimbat formatul de desfăşurare al competiţiei.

La 20 de ani de la prima ediţie, Campionatul European intra într-o nouă eră, dar o făcea cu stângul. UEFA anunţase încă din 1977 că la turneul final se vor califica opt echipe, în loc de patru, iar acestea urmau să se dueleze întâi în faza grupelor, pentru ca mai apoi să se dispute direct finala mare şi cea mică.

ADVERTISEMENT

Drumul României spre EURO 1980 a început bine, dar s-a terminat prost

În preliminariile EURO 1980, România s-a reîntâlnit cu Spania şi Iugoslavia, echipe care au stat şi în drumul tricolorilor spre Mondialul din 1978. Pe lângă cele două, în grupă a mai apărut şi Cipru, victimă sigură în cele şase meciuri din acea campanie.

Startul a fost unul perfect pentru România, care câştiga meciul împotriva Iugoslaviei, scor 3-2, pe “Ghencea”, după o dublă a lui Ştefan Sameş şi un gol din penalty al lui Anghel Iordănescu. A urmat o înfrângere cu Spania, la Valencia, scor 0-1, însă speranţele încă existau. Remiza cu ibericii, din primăvara lui 1979, scor 2-2, a pus o primă frână visului, după ce tricolorii au condus de două ori, fiind imediat egalaţi.

ADVERTISEMENT

La Limassol, România a ratat victoria cu Cipru şi a plecat cu un singur punct spre Bucureşti, un rezultat la care nimeni nu se gândea. Calificarea era deja compromisă, astfel că la Mitrovica am fost învinşi de Iugoslavia, scor 1-2, şi am terminat grupa pe locul 3, după 2-0 cu Cipru pe stadionul “Dinamo”.

Grecia, marea surpriză a preliminariilor EURO 1980

Marile favorite şi-au obţinut cu uşurinţă biletele pentru EURO 1980, însă Grecia a produs o surpriză de proporţii. Într-o grupă cu URSS, Ungaria şi Finlanda, elenii porneau cu treia şansă la calificare, dar au răsturnat toate calculele. Chiar dacă au pornit cu două înfrângeri, grecii au terminat grupa pe primul loc, profitând de faptul că adversarele s-au anulat reciproc.

ADVERTISEMENT

Prima oară când gazda Europeanului s-a calificat direct

Până la ediţia din 1980, gazda turneului final era aleasă de UEFA dintre echipele calificate în semfinale, la turneul final propriu-zis. După schimbarea formatului, forul continental a decis ca ţara organizatoare să fie anunţată cu trei ani înainte. Italia, Anglia, Grecia, Olanda, Elveţia şi Germania de Vest şi-au manifestat intenţia, însă în finală au rămas italienii şi englezi. Câştig de cauză a avut Italia, care s-a calificat automat la EURO 1980, după ce UEFA a considerat că Anglia organizase deja un turneu final, Mondialul din 1966.

EURO 1980, un fiasco din cauza UEFA

După tragerea la sorţi, Grupa A era formată din Germania de Vest, Cehoslovacia, Olanda şi Grecia, în timp ce în Grupa B se regăseau Italia, Belgia, Anglia şi Spania. Câştigătoarele grupelor mergeau în finala mare, în timp ce ocupantele locurilor 2 se duelau pentru bronz.

ADVERTISEMENT

Decizia UEFA a distrus ediţia din 1980, din moment ce echipele care pierdeau primul meci aveau doar şanse teoretice să se mai califice în finală. Jocul selecţionatelor a fost unul modest, închis, cu un mare accent pus pe defensivă. Mai mult decât atât, audienţele TV au fost slabe, iar fanii nu s-au înghesuit la meciuri, în afara de cele jucate de Italia.

Finala Grupei A s-a jucat în etapa a 2-a, când Germania de Vest a învins Olanda, scor 3-2, şi nemţii şi-au asigurat calificarea în finală contra grecilor, în ultimul meci. Grecia nu a existat la EURO 1980, unde a obţinut un singur punct, după remiza cu RFG. În finala mică s-a calificat Cehoslovacia, campioana europeană en-titre, după 1-1 cu Olanda, fiind ajutată de golaveraj.

Grupa B a oferit şi mai puţin spectacol, însă a venit cu un scandal din cauza huliganilor. Meciul Belgia – Anglia 1-1 a fost întrerupt cinci minute din cauza ultraşilor englezi care se băteau cu forţele de ordine în tribune. Italia, gazda turneului final, a prins doar biletele pentru finala mică, după 0-0 cu Belgia în ultima etapă, iar belgienii ajungeau în finală cu Germania de Vest.

  • Cehoslovacia a câştigat medalia de bronz, după 1-1 (9-8 la loviturile de departajare) contra Italiei

Nicolae Rainea a primit finala EURO 1980

După ce arbitrase manşa retur a finalei Cupei UEFA din 1978 şi Supercupa Europei din acelaşi an, Nicolae Rainea a mai primit o finală. Cu experienţa a două Campionate Mondiale (1974 şi 1978), arbitrul român a fost delegat la meciul Germania de Vest – Belgia. Drept dovadă că arbitrajul din ultimul act a fost bun, chiar dacă a comis o mare greşeală, Nicolae Rainea a mai prins un Mondial în 1982 şi finala Cupei Campionilor Europeni în 1983.

Finala EURO 1980 a fost decisă în minutul 88

Pe 22 iunie 1980, pe stadionul “Olimpico”, s-a jucat finala Germania de Vest – Belgia. Nemţii porneu cu prima şansă şi îşi doreau să revanşeze eşecul din 1976, mai ales că aveau o nouă generaţie de staruri, în frunte cu Bernd Schuster, Hansi Muller sau Karl-Heinz Rummenigge. De cealaltă parte, belgienii se bazau pe Jan Ceulemans, Eric Gerets sau Jean-Marie Pfaff.

RFG şi-a impus jocul din start, iar Bernd Schuster l-a găsit perfect, după 10 minute, pe Horst Hrubesch. Atacantul lui Hamburg l-a executat pe Pfaff cu un şut din marginea careului şi părea că nemţii vor avea o misiune facilă. Ocaziile s-au succedat la poarta belgienilor, în timp ce Harald Schumacher a fost pus rar la treabă. În minutul 74, Uli Stielike comite un fault la marginea careului, însă Nicolae Rainea acordă lovitură de la 11 metri, transformată de Rene Vandereycken.

Când finala se îndrepta spre prelungiri, Horst Hrubesch a ieşit în evidenţă şi a decis câştigătoarea trofeului. În urma unui corner, în minutul 88, atacantul nemţilor a înscris cu o lovitură de cap şi a adus trofeul în vitrina naţionalei Germaniei de Vest, care devenea prima selecţionată care câştiga de două ori Europeanul.

  • 3 goluri a înscris Klaus Allofs, golgeterul de la EURO 1980
  • 47.860 de spectatori au asistat la finala EURO 1980
ADVERTISEMENT