Fotbal international

Finala EURO 1996, decisă de regula golului de aur! România, coşmar la turneul din Anglia. Video

01.05.2021 | 20:08
Finala EURO 1996 decisa de regula golului de aur Romania cosmar la turneul din Anglia Video
Finala EURO 1996, decisă de regula golului de aur! România, coşmar la turneul din Anglia
ADVERTISEMENT

FANATIK îţi prezintă episodul 10 din “Istoria EURO”, povestea Campionatelor Europene. Ediţia din 1996 a adus o serie de premiere, iar cea mai importantă a însemnat dublarea numărului echipelor care participă la turneul final. În plus, cu această ocazie a fost folosită prima oară regula golului de aur la o competiţie majoră.

Atunci când au fost prezentate ofertele pentru găzduirea EURO 1996, UEFA nu luase o decizie în privinţa creşterii numărului de echipe participante. Austria, Anglia, Grecia, Olanda şi Portugalia s-au duelat, iar forul continental a anunţat pe 5 mai 1992 că englezii vor găzdui turneul final.

ADVERTISEMENT

Cum s-a calificat România la EURO 1996. O singură înfrângere în preliminarii

România s-a duelat cu Franţa, Slovacia, Polonia, Israel şi Azerbaidjan în preliminariile EURO 1996, iar primele două locuri mergeau la turneul final, cu amendamentul că cele mai slabe două selecţionate de pe poziţia secundă urmau să se dueleze într-un meci de baraj.

După prestaţia de la CM 1994, tricolorii porneau cu prima şansă la calificare, iar primele rezultate au confirmat acest lucru. România a început cu o victorie clară în faţa azerilor, scor 3-0, o remiză cu Franţa în deplasare, scor 0-0, şi un succes cu emoţii în faţa Slovaciei, scor 3-2. Anul 1994 era încheiat cu un pas greşit, la Tel Aviv, 1-1 contra Israelului. În tot acest timp, Franţa înşira trei remize şi o victorie cu Azerbaidjanul.

ADVERTISEMENT

Tricolorii au continuat forma bună în prima parte a anului 1995, cu trei victorii consecutive: 2-1 cu Polonia, 4-1 cu Azerbaidjan şi 2-1 cu Israel. Înainte de meciurile decisive ale toamnei, România avea un avans de 6 puncte în faţa francezilor, însă selecţionata lui Anghel Iordănescu şi-a complicat soarta pe final. România a remizat în Polonia, scor 0-0, şi a pierdut, fără drept de apel, meciul din Ghencea cu Franţa, scor 1-3. Calificarea a fost obţinută în ultima etapă, după ce tricolorii au învins-o pe Slovacia şi şi-au asigurat primul loc în Grupa A, în timp ce Franţa a obţinut calificarea de pe poziţia secundă.

De ce s-a trecut de la 8 echipe la 16 pentru EURO 1996

Situaţia politică de la începutul anilor ’90 a dus la destrămarea Iugoslaviei şi a Uniunii Sovietice, astfel că numărul echipelor din preliminarii a crescut peste noapte. Pe 30 noiembrie 1992, UEFA a anunţat că la turneul final din Anglia se vor califica 16 echipe, dublând numărul participantelor faţă de ediţiile precedente.

ADVERTISEMENT

Croaţia, desprinsă din Iugoslavia, a fost surpriza plăcută a preliminariilor şi s-a calificat la turneul final de pe locul 1, în faţa Italiei. Cehia, o altă debutantă în preliminarii, a obţinut biletele pentru EURO 1996 şi a trimis Olanda în baraj. Batavii s-au duelat cu Irlanda pentru ultimul loc la Campionatul European, iar selecţionata lui Guus Hiddink s-a calificat după un succes obţinut pe teren neutru, pe “Anfield Road”, scor 2-0.

Anglia, Spania, Rusia, Elveţia, Croaţia, Scoţia, Bulgaria, Germania, România, Franţa, Turcia, Danemarca, Cehia, Italia, Portugalia şi Olanda au fost cele 16 echipe calificate la EURO 1996.

ADVERTISEMENT

“Generaţia de Aur” nu a existat la EURO 1996

La EURO 1996, România s-a duelat din nou cu Franţa, iar în Grupa B s-au mai regăsit Bulgaria şi Spania. Înaintea turneului final, tricolorii erau prezentaţi ca una dintre favoritele la trofeu, însă prestaţiile din Insulă au fost foarte modeste. În primul meci, contra selecţionatei lui Aime Jacquet, diferenţa a fost făcută de greşeala lui Bogdan Stelea la golul lui Christophe Dugarry, singurul al partidei.

Derby-ul Europei de Est, România – Bulgaria, a fost tranşat de Hristo Stoicikov şi colegii lui. Liderul bulgarilor a deschis scorul în minutul 3, după ce a profitat de o nesincronizare în axul central al defensivei, însă scorul putea să fie altul dacă brigada lui Peter Mikkelsen era mai atentă şi valida reuşita lui Dorinel Munteanu. Mingea şutată de mijlocaşul tricolorilor a lovit bara şi a căzut după linia porţii, însă danezii ne-au refuzat golul. La finalul meciului de la Newcastle, România era eliminată de la EURO 1996.

Ultimul meci, cu Spania, era important pentru iberici şi bulgari, aflaţi în lupta pentru calificarea în sferturi. Javier Manjarin a deschis scorul repede, în minutul 11, însă Florin Răducioiu a egalat. Tricolorii au rezistat până în minutele de final, când Guillermo Amor a marcat golul victoriei şi al calificării. Peste ani, bulgarii i-au acuzat pe români că au cedat deliberat victoria pentru ca spaniolii să se califice.

“Tuturor le era frică de noi. Am fost într-o grupă foarte dificilă la EURO 1996. Pe lângă asta, o altă problemă a fost că România a mers la culcare în meciul cu Spania. Vă spun sigur. Hristo Stoichkov a vorbit cu ei și a aflat. Românii i-au lăsat pe spanioli să înscrie. Uitați-vă cum au jucat fundașii români în ultimele minute și o să vă dați seama. Gică Popescu s-a ocupat de traducere în timpul meciului” – Ivo Georgiev, component al naţionalei Bulgariei la EURO 1996, în mai 2019

Croaţia şi Cehia, surprizele din grupe

Anglia şi Olanda s-au calificat din Grupa A, trimiţându-le acasă pe Scoţia şi Elveţia. Gazda Europeanului a reuşit o victorie de poveste împotriva batavilor, în ultima etapă, scor 4-1, cu Alan Shearer şi Teddy Sheringham, ambii cu câte o dublă.

Grupa C a oferit o primă mare surpriză, după ce Italia a părăsit competiţia în urma unei înfrângeri cu Cehia. Germania a obţinut calificarea după primele meciuri, iar în ultima partidă a ţinut în şah selecţionata lui Arrigo Sacchi. Rusia a plecat acasă cu un singur punct, după 3-3 cu Cehia, cel mai spectaculos meci din faza grupelor.

Croaţia a fost a doua mare surpriză de la EURO 1996. Anunţând prestaţia uluitoare de la CM 1998, selecţionata lui Miroslav Blazevic a obţinut calificarea în sferturi, alături de Portugalia, încă din etapa a 2-a, astfel că Danemarca, deţinătoarea trofeului, şi Turcia au părăsit competiţia.

Regal al penalty-urilor în sferturi şi semifinale

EURO 1996 a fost prima competiţie majoră în care a fost folosită regula golului de aur. Astfel, echipa care marca prima în cele două reprize din prelungiri obţinea calificarea. Primele două sferturi, Spania – Anglia şi Franţa – Olanda, au fost foarte echilibrate, iar totul s-a decis la penalty-uri. Englezii şi francezii s-au ţinut tare la punctul de la 11 metri şi au obţinut calificarea. Germania a eliminat revelaţia Croaţia, în timp ce Portugalia a plecat acasă după duelul cu Cehia.

Tot la penalty-uri au fost decise şi cele două semifinale. Cehia a mai făcut o victimă cu nume şi a eliminat-o pe Franţa, după ce şutul lui Reynald Pedros a fost parat de Petr Kouba. Naţionala lui Dusan Uhrin, tatăl actualului antrenor al lui Dinamo, mergea în marea finală de pe Wembley. Anglia a trăit un nou coşmar cu Germania, tot la penalty-uri la fel ca la CM 1990. După 1-1 în cele 120 de minute, primele cinci serii de penalty-uri au fost transformate cu succes. Gareth Southgate a ratat a şasea lovitură, în timp ce Andreas Moller a transformat fără emoţie şi nemţii se calificau în ultimul act.

Oliver Bierhoff, rezerva care a decis finala EURO 1996

Pe 30 iunie s-a jucat, pe Wembley, finala EURO 1996, iar Germania era văzută de toţi drept marea favorită la câştigarea trofeului. Cehia fusese surpriza plăcută, iar fanii selecţionatei lui Dusan Uhrin făceau apel la finala din 1976, când Cehoslovacia câştigase trofeul în faţa Germaniei de Vest.

Prima repriză nu a oferit prea multe evenimente. Stefan Kuntz a ratat două ocazii pentru nemţi, în timp ce elevii lui Dusan Uhrin s-au apărat bine şi au stat mai mult în propria jumătate. După pauză, la o acţiune a cehilor, Karel Poborsky a fost faultat de Matthias Sammer în marginea careului, iar Pierluigi Pairetto a arătat punctul cu var. Patrik Berger a executat perfect şi Cehia era în avantaj din minutul 59.

Zece minute mai târziu, Berti Vogts a făcut schimbarea care îi va aduce trofeul. Oliver Bierhoff i-a luat locul lui Mehmet Scholl şi a egalat după patru minute, cu o lovitură de cap. La finalul celor 90 de minute, Cehia şi Germania erau la egalitate şi se intra în prelungiri. În minutul 95, după ce a primit o minge cu spatele la poartă, atacantul lui Udinese s-a întors, a şutat, iar norocul i-a surâs. Mingea l-a lovit pe Michal Hornak, Petr Kouba a gafat şi Germania câştiga trofeul cu ajutorul unui gol de aur al rezervei Bierhoff.

  • 5 goluri a marcat Alan Shearer, golgeterul EURO 1996
  • 73.611 de spectatori au asistat la finala EURO 1996
ADVERTISEMENT