Sport

Finala EURO 2019 se joacă pe “Dacia Arena”! Legătura dintre România și diamantul din Italia. VIDEO+FOTO

24.06.2019 | 13:53
Finala EURO 2019 se joaca pe Dacia Arena Legatura dintre Romania si diamantul din Italia VIDEOFOTO

Finala Campionatului European U21 care va avea loc pe 30 iunie se va juca pe “Dacia Arena”, primul stadion de fotbal din Italia care poartă numele unei mărci auto. Casa clubului Udinese Calcio a fost botezată de fani “Diamantul” și a fost inaugurată oficial pe 13 martie 2016, iar arena are mare legătură cu proprietarul constructorului auto de la Mioveni.

Finala EURO 2019 se joacă pe “Dacia Arena”

Dacă echipa națională a României U21 va ajunge în finala Campionatului European din această vară, atunci elevii lui Mirel Rădoi vor avea ocaiza să joace pe Dacia Arena, singurul stadion din Europa care poartă numele unei companii ce nu deține o unitate de producție în țara respectivă. Stadionul lui Udinese și-a schimbat denumirea din Stadio Friuli în Dacia Arena în urmă cu mai bine de trei ani și are o capacitate de 25.000 de locuri.

Dacia Arena, acolo unde se va juca meciul din finala EURO 2019 a suferit un amplu proces de renovare care a durat aproape doi ani, iar noua fațadă a stadionului include 10.000 de panouri din oțel care reflectă lumina soarelui, motiv pentru care i s-a pus porecla “Diamantul”. Mai mult, toate locurile sunt acoperite și colorate, iar constructorii au ales ca o parte să fie rezervate pentru famili.

35 de milioane de euro a costat modenizarea stadionului

Asta nu e tot! Clădirea care are forma unui diamant găzduiește un centru multifuncțional cu un club house, un business centrer și mici restaurante în care suporterii pot să mănânce. Dacia Arena a fost folosită și pentru concerte și evenimente culturale, iar întregul proiect a costat 35 de milioane de euro.

Dacia Arena este casa clubului Udinese de mai bine de 40 de ani, iar stadionul a găzduit mai multe evenimente de clasă mondială. Pe lângă meciurile jucate în Serie A, pe Dacia Arena a jucat și echipa națională a Italiei, iar în sezonul 2005 – 2006 Udinesse a jucat trei meciuri în Champions League împotriva Barcelonei, Werder și Panathinaikos, dar și partide de la Campionatul Mondial din 1990.

Stadionul unde se joacă finnala EURO 2019 se numește Dacia Arena
Stadionul unde se joacă finnala EURO 2019 se numește Dacia Arena. Sursă foto: udinese.it

Legătura dintre România și stadionul Dacia Arena

Patronul Renault, cel care a plătit o sumă impresionantă pentru ca stadionul din Udinese să se numească Dacia Arena, are o platformă industrială în România, Mioveni, iar acolo se află cea mai mare și cea mai compleză uzină mecanică. Platfoma industrială Mioveni are peste 14.000 de angajați și funcționează la o cadență de fabricație de 1.300 de vehicule pe zi, adică 60 de vehicule pe oră. Din producția totală de mașini a uzinei de la Mioveni, un procent de peste 90% este destinat exportului. Tot pe platforma Mioveni își desfășoară activitatea echipe de inginerie de producție, care asigură asistența pentru cele două uzine, pregătirea și implementarea noilor proiecte.

  • Finala EURO 2019 se joacă pe Dacia Arena, sâmbătă, 30 iunie, ora 21.45
Tags: