Sport

Finala Europa League, ţinta atacurilor rasiste?! Decizia UEFA de a duce meciul la Budapesta a stârnit controverse

Miercuri, de la ora 22:00 se joacă finala Europa League între Sevilla şi Roma. Există mari îngrijorări că meciul de la Budapesta va fi afectat de scandări rasiste.
29.05.2023 | 08:00
Finala Europa League tinta atacurilor rasiste Decizia UEFA de a duce meciul la Budapesta a starnit controverse
Tammy Abraham, atacantul celor de la AS Roma. Sursa: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Noul stadion din Budapesta va găzdui în acest an finala Europa League între Sevilla şi AS Roma. Jose Mourinho caută al doilea trofeu european consecutiv într-un ultim act cu specialista competiţiei: Sevilla.

Finala Europa League, ţinta atacurilor rasiste?! Decizia UEFA de a duce meciul la Budapesta a stârnit controverse

Dar, la nivel european există îngrijorări în ceea ce priveşte acest meci privind scandările rasiste. Cazul Vinicius pe Mestalla a scos la iveală cât de gravă este această problemă la nivel global, iar din păcate după izbucnirea scandalului, comportamentul rasist de la Valencia a fost imitat şi pe alte stadioane.

ADVERTISEMENT

La o săptămână de la incidentele de pe Mestalla, există îngrijorări că un scandal rasist va izbucni la finala Europa League, mai ales că la Budapesta au existat în ultimii ani mai multe episoade reprobabile.

Mbappe şi Benzema, ţinta atacurilor rasiste pe “Puskas arena”

Poate cel mai important a avut loc la Euro 2020, în timpul meciului dintre Franţa şi Ungaria, încheiat 1-1. Atunci, Karim Benzema şi Kylian Mbappe au fost victimele scandărilor rasiste din partea ultraşilor maghiari.

ADVERTISEMENT

De fiecare dată când Mbappe a atins mingea, din tribune se auzeau sunete de maimuţă. Atunci, UEFA a amendat Federaţia Maghiară cu 100.000 de euro şi a dispus ca următoarele două meciuri să se dispute fără spectatori în tribune.

Tammy Abraham, înaintea finalei Europa League: “Poate nu o arăt, nu am cum să o fac pe teren, dar mă afectează!”

Atacantul celor de la AS Roma, Tammy Abraham a tras un semnal de alarmă înainte de finala Europa League şi susţine că de fiecare dată când este victima atacurilor rasiste este afectat, deşi nu o arată:

ADVERTISEMENT

“Este vorba doar de o minoritate care fac asta, dar acea minoritate poate afecta viaţa cuiva. Suntem mai mult decât nişte jucători de fotbal, suntem oameni. Avem şi noi sentimente şi asta ne afectează.

Poate nu o arăt, nu am cum să o fac pe teren, dar acest lucru mă afectează. Aceste lucruri trebuie să înceteze. Aceste acţiuni create de o minoritate de oameni înguşti la minte, trebuie să fie stopate”, a spus Abraham.

ADVERTISEMENT

AS Roma are şansa de a câştiga al doilea trofeu european la rând după ce a luat Conference League în 2022. Sevilla este, însă, specialista acestei competiţii, cu şase finale câştigate, ultima în 2020.

  • 2006 este primul an în care Sevilla a câştigat Cupa UEFA (actuala Europa League)
  • 5 trofee europene a câştigat Jose Mourinho (2 Champions League, 2 Europa League şi 1 Conference League)

  • 1,83 este cota oferită de WINNER pentru pronosticul „GG sau 3+” la meciul Sevilla – AS Roma, finala Europa League

ADVERTISEMENT