News

Finalul crizei din Republica Moldova? Vladimir Plahotniuc renunţă la putere, iar guvernul lui Pavel Filip demisionează

14.06.2019 | 18:47
Finalul crizei din Republica Moldova Vladimir Plahotniuc renunta la putere iar guvernul lui Pavel Filip demisioneaza

Noi schimbări pe scena politică din Republica Moldova, după ce Vladimir Plahotniuc a decis să renunțe la putere, Partidul Democrat, formațiune politică la conducerea căreia se află, cedând în favoarea noului Guvern, investit de majoritatea ACUM-PSRM și condus de Maia Sandu. 

Guvernul Maiei Sandu își intră oficial în drepturi, după ce Vladimir Plahotniuc cedează puterea politică

Mai concret, în cursul zilei de vineri, 14 iunie, reprezentanții Partidului Democrat din Molodova și-au anunțat retragerea de la guvernare, odată cu demisia tuturor miniștrilor cabinetului condus de Pavel Filip. Astfel, noul executiv, se va instala în mod oficial în fruntea statului de peste Prut.

S-a luat act de refuzul celorlalte partide de a accepta dialogul pentru identificarea soluțiilor legate de soluționarea crizei politice, constituționale și instituționale. (…) Avem soluții juridice pentru ca binomul PSRM – ACUM să poată prelua guvernarea legal, să iasă din ilegalitatea în care se află acum. În aceste condiții, având în vedere lipsa deschiderii spre dialog a partidelor parlamentare, dar în același timp de a debloca țara din criză, PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia Guvernului. Aceasta este singura modalitate legală prin care se poate face acest lucru în situația juridică în care ne aflăm” , a transmis Vladimir Cebotari, vicepreședintele PDM , în urma ședinței Consiliului Politic Național.

Partidul lui Plahotniuc renunță la guvernare, dar atacă dur noua putere politică

Decizia a fost luată pe fondul presiunilor repetate din partea Uniunii Europene, Statelor Unite şi Rusiei, care au anunţat recunoaşterea Guvernului condus de Maia Sandu și aprobat de președintele Igor Dodon, printr-un decret semnat în urmă cu o săptămână.

Cu toate acestea, Partidul Democrat al Moldovei, prin vocea vicepreședintelui său, Vladimir Cebotari, lansează un atac dur la adresa noului executiv, pe care îl consideră nelegitim. Totodată, foștii guvernanți sunt de părere că în Republica Moldova se vor organiza, cât de curând, alegeri parlamentare anticipate.

Indiferent ce soluții se vor găsi în continuare, câtă vreme avem în vigoare deciziile Curții Constituționale, Guvernul care se va instala va fi unul ilegal. Din această cauză, cel mai probabil se va ajunge până în final la alegeri anticipate, singura formă în care se poate soluționa criza formată. PDM rămâne deschis dialogului”.