News

Finalul epocii Netaniahu? Opoziția susține că are suficiente voturi să-l răstoarne

O coaliție a partidelor de opoziție israeliene a anunțat că are suficiente voturi pentru a forma un nou guvern care să-l destituie pe actualul prim-ministru Beniamin Netaniahu.
11.06.2021 | 17:20
Finalul epocii Netaniahu Opozitia sustine ca are suficiente voturi sal rastoarne
ADVERTISEMENT

Anunțul vine la scurt timp după 11 zile de lupte grele între Israel și Hamas. Postul a menționat că opoziția Israelului a folosit răspunsul lui Netanyahu pentru a argumenta împotriva prezenței sale continue la putere.

Finalul epocii Netaniahu? Opoziția susține că are suficiente voturi să-l răstoarne

Liderul opoziției Yair Lapid și politicianul israelian de extremă dreapta Naftali Bennett au confirmat duminică că au fost de acord cu un acord de partajare a puterii.

ADVERTISEMENT

“Am putea organiza alegeri a cincea, a șasea oară, până când casa noastră va cădea peste noi sau am putea opri nebunia și să ne asumăm responsabilitatea”, a spus Bennett într-o declarație televizată, relatează The Hill. „Astăzi aș dori să anunț că intenționez să mă alătur prietenului meu Yair Lapid în formarea unui guvern de uniune.”

Anunțul vine la scurt timp după 11 zile de lupte grele între Israel și Hamas. Opoziția Israelului a folosit răspunsul lui Netaniahu pentru a argumenta împotriva prezenței sale continue la putere.

ADVERTISEMENT

Opoziția a arătat că eșecul lui Netaniahu de a opri rachetele Hamas să cadă asupra Israelului, precum și eșecul în securizarea cadavrelor soldaților israelieni căzuți este motiv pentru care mandatul său de 12 ani ar trebui să se încheie.

Netaniahu ar fi încercat să-l oblige pe Bennett să i se alăture pentru a forma un guvern de dreapta pe măsură ce se desfășurau negocierile dintre partidele de opoziție.

ADVERTISEMENT

În mijlocul negocierilor, Netaniahu a reacționat dur: „Ce s-a schimbat de când s-a încheiat [conflictul?] Au trecut câteva zile? S-a schimbat ceva? Desigur că nu”, a declarat premierul israelian într-un videoclip postat pe Twitter.

„Tocmai am ieșit dintr-un război, dintr-o operațiune militară, și a fost clar, pe fondul bătăliei, că nu este posibil să lupți cu Hamas dintr-un guvern de stânga.”

ADVERTISEMENT

Netanyahu a făcut duminică o contraofertă în ultimul moment, în încercarea de a păstra puterea, arătându-se dispus să împartă funcția cu colegul său de dreapta Gideon Sa’ar.

Conform acordului propus, Sa’ar ar fi deținut puterea timp de aproximativ un an, apoi Netaniahu ar fi urmat să reia puterea timp de aproximativ doi ani, după care Sa’ar ar fi îndeplinit restul mandatului.

Sa’ar a respins oferta pe Twitter, scriind: „Poziția și angajamentul nostru sunt neschimbate – să punem capăt guvernării lui Netaniahu”.

Cum a reacționat Netaniahu la formarea noii coaliții de opoziție?

Premierul israelian l-a atacat dur pe fostul său aliat care a decis să se alăture partidelor de opoziție israeliene cu scopul de a forma o coaliție pentru a-l elimina pe Netaniahu de la putere și a crea un nou guvern.

Ziarul israelian Haaretz a relatat că Beniamin Netaniahu l-a acuzat pe politicianul israelian de dreapta Naftali Bennett că este „frauda secolului” într-un mesaj video lansat la scurt timp după ce Bennett a anunțat formarea coaliției la televiziune.

Netaniahu a declarat că a făcut oferte “incredibile” partidului Yamina al lui Bennett pentru a evita un “guvern periculos de stânga”. Respingând aceste oferte, lui Bennett „îi pasă doar de el însuși”, a susținut premierul.

“Sunt aici în seara asta ca un reprezentant loial al publicului ales de 2 milioane de alegători care m-au ales să protejez poporul Israel. Ei știu că nu mi-am trădat crezul”, a declarat Netaniahu în ebraică, potrivit reporterului Haaretz, Anshel Pfeffer.

 

“Bennett spune fraze goale. A comis frauda secolului. Naftali promisiunile tale sunt goale ca penele. Dacă oamenii ar ști adevărul, nimeni în afară de tine nu ar fi votat pentru tine. Singurul lucru la care îi pasă este să fie prim-ministru”, a continuat Netaniahu.

“Bennett spune că nu putem avea alegeri. El nu o spune pentru că este rău pentru Israel. Ci pentru că știe că va fi eliminat la alte alegeri. Îi pasă doar de el însuși și de a fi prim-ministru timp de doi ani. Nu formează un guvern de stânga. Este un pericol pentru Israel “, a adăugat Netaniahu, potrivit lui Pfeffer.

În observațiile sale televizate, Bennett a declarat că cele patru cicluri electorale prin care Israelul a trecut în ultimii doi ani au dus la pierderea capacității de funcționare a țării și a acuzat conducerea israeliană de „cultivarea urii și diviziunii pentru a acoperi eșecurile”, a mai raportat Haaretz.

La ce acord a ajuns opoziția?

Este de așteptat ca în orice formă a acordului pentru un guvern de uniune acesta să fie condus prin rotație de Bennett primul și Lapid al doilea. Este un aranjament neobișnuit, unul făcut unic prin faptul că partidul lui Bennett a câștigat doar șapte locuri la ultimele alegeri.

Dar partidul său a devenit unul inconturnabil în politica israeliană, întrucât atât Netaniahu, cât și blocul pro-schimbare au încercat să-l curteze pe Bennett, având nevoie de cele șapte locuri pentru a-i apropia de majoritatea de 61 de locuri necesară pentru a forma un guvern în Knesset, parlamentul israelian.

Coaliția „schimbării” va fi probabil formată din partide de la dreapta la stânga ale politicii israeliene, dar ar fi nevoie cu siguranță de un fel de sprijin extern pentru a atinge pragul de 61 de locuri.

Acest sprijin poate proveni din afara guvernului, cum ar fi unul dintre partidele arabe, cel mai probabil Lista Islamistă Arabă Unită, condusă de Mansour Abbas, scrie CNN.

Și s-ar putea să nu se unească prea mult o gamă atât de largă de partide în afară de dorința lor de a-l demite pe Netaniahu.

Având probleme urgente, cum ar fi cum să mențină încetarea focului cu militanții conduși de Hamas în Gaza și tensiunile crescânde în Ierusalimul de Est și Cisiordania, acesta ar putea fi un guvern fragil ușor de rupt de diviziunile ideologice.

Lapid trebuie acum să reușească să semneze acorduri formale de coaliție cu toate părțile înainte de a-și anunța formal coaliția, mai întâi președintelui Israel și apoi președintelui Knesset.

Parlamentul are apoi o săptămână pentru a vota cu privire la aranjamentele coaliției înainte ca noul guvern și un nou prim-ministru israelian să poată depune jurământul.

ADVERTISEMENT
Tags: