News

FOTO. Lucescu, deconspirat de fanii lui Zenit! E în oraşul noii echipe

UPDATE, 23 mai, ora 11:00 / Mircea Lucescu a fost deconspirat de fanii lui Zenit. Suporterii au publicat o fotografie cu antrenorul pe site-ul fanilor, fczname.ru, pe care au realizat-o pe străzile...
23.05.2016 | 11:20
FOTO Lucescu deconspirat de fanii lui Zenit E in orasul noii echipe
ADVERTISEMENT

UPDATE, 23 mai, ora 11:00 / Mircea Lucescu a fost deconspirat de fanii lui Zenit. Suporterii au publicat o fotografie cu antrenorul pe site-ul fanilor, fczname.ru, pe care au realizat-o pe străzile oraşului Sankt Petersburg.

După 12 ani petrecuţi pe banca tehnică a Şahtarului, “Il Luce” negociază acum preluarea lui Zenit.

ADVERTISEMENT

CLICK SUS PE GALERIE FOTO PENTRU A VIZUALIZA IMAGINILE

UPDATE 18:54 / Site-ul oficial a lui Şahtar Doneţk a publicat imediat după finala Cupei o scrisoare în care îi mulţumeşte lui Mircea Lucescu pentru perioada Şahtar Doneţk, evidenţiind performanţele echipei sub comanda românului: 

“Îi urăm mult succes pe viitor şi milioane de fani ai Şahtarului îşi arată gratitudinea pentru tot ce a făcut pentru noi. Bravo Mister! Mulţumim Mister!”

ADVERTISEMENT

efwewf[

*********************************

UPDATE 18:46 / Şahtar Doneţk cîştigă Cupa Ucrainei la ultimul meci a lui Mircea Lucescu pe banca “minerilor” după 12 ani. Românul şi-a luat adio cu un trofeu, al 22-lea al său în Ucraina. 

Zorya Lugansk – Şahtar Doneţk 0-2 (Gladkiy 42, 57)

VIDEO REZUMAT:

* Mircea Lucescu a plîns după golul doi marcat de Gladkiy. Românul e aproape de al 22-lea trofeu la Şahtar.

ADVERTISEMENT

pdoaw

UPDATE 21 mai, ora 16:45 / Şahtar Doneţk joacă împotriva Zoryei Lugansk în finala Cupei Ucrainei, de la ora 17:00. Primul 11 al Şahtarului:

live

*****************************************

Sîmbătă se încheie o eră la Şahtar Doneţk. Cea mai prolifică din istoria clubului. Mircea Lucescu, antrenorul român care a adus 21 de trofee în vitrina clubului, pleacă de la “mineri” după 12 ani. Vrea să o facă precum un învingător, cu încă o cupă, pentru care Srna şi compania vor lupta de la 19:30 împotriva celor de la Zorya Lugansk.

ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu a fost coşmarul lui Dinamo Kiev, clubul fanion al Ucrainei. Echipa din capitală a intrat în umbra lui Şahtar Doneţk în ultimul deceniu, “Il Luce” reuşind să creeze la Doneţk o echipă care şi-a pus la respect de cele mai multe ori, marea rivală.

Au fost 4.381 de zile în care “Il Luce” a domnit la Doneţk, reuşind să ducă formaţia “minerilor” în fruntea fotbalului european. FANATIK.RO vă prezintă cele mai tari momente ale lui Mircea Lucescu la Şahtar Doneţk.

Spectacol de la primul meci

Pe 22 mai 2004, Mircea Lucescu a stat la primul meci pe banca lui Şahtar Doneţk. Era un meci din campionat împotriva lui Karpaty Lvov.

Echipa a făcut show din start. Şahtar a cîştigat cu 5-0, românii Răzvan Raţ şi Ciprian Marica fiind printre marcatori.

wkefpfpo

Primul trofeu în primul an

Mircea Lucescu a adus primul trofeu la Şahtar în primul an în Ucraina. “Minerii” au jucat pe 30 mai 2004 finala Cupei Ucrainei împotriva lui Dnipro, pe Stadionul Olimpic din Kiev.

În ultimul act, 3 din cei 4 români de la Şahtar au fost titulari: Stoican, Raţ şi Florea. Ciprian Marica a început rezervă. Finala Cupei a fost tranşată datorită golurilor marcate de Bielik, în minutul 1 şi Timoşciuc, în minutul 89.

A fost doar un trofeu dintr-un lung şir pentru antrenorul român care a revitalizat o echipă încă din primele săptămîni ale mandatului său.

35

Al 5-lea antrenor care a ajuns la 100 de meciuri în Ligă

În luna octombrie a anului 2015, Mircea Lucescu a devenit doar al 5-lea “membru al clubului 100”, adică, al 5-lea antrenor din istorie care ajunge la 100 de meciuri în Liga Campionilor.

Şi ce galerie selectă e în acest club: Sir Alex Ferguson, Carlo Ancelotti, Arsène Wenger şi José Mourinho. Cel mai bun rezultat în cea mai importantă competiţie intercluburi a fost un sfert de finală împortriva Barcelonei, în 2011.

Din păcate pentru Şahtar, Barca a fost prea puternică şi a cîştigat ambele manşe, 5-1 pe Camp Nou şi 1-0 pe Donbass Arena. Barcelona avea să cîştige acea ediţie din Ligă.

VEZI VIDEO:

Dueluri EPICE cu Barcelona

Mircea Lucescu are o întreagă istorie a duelurilor cu Barcelona. E adversarul pe care Şahtar l-a întîlnit cel mai des în Liga Campionilor în perioada “Il Luce”.

Duelurile Şahtar – Barcelona au fost mereu încinse, însă aşa cum era de aşteptat, statistica e de partea catalanilor. Cele două formaţii au jucat 8 meciuri în Ligă.

Şahtar a învins de 2 ori, 1 meci s-a încheiat la egalitate şi în alte 5 rînduri s-a impus Barcelona.

252

Primul trofeu european din istoria clubului

În toate cele 14 sezoane pe care le-a petrecut la Doneţk, Mircea Lucescu a calificat echipa în cupele europene. În anul 2009 avea să vină şi cel mai important trofeu cîştigat de român, Cupa UEFA.

Victoria de atunci e cu atît mai importantă cu cît, în semifinale, Şahtar a trecut în dublă manşă de rivala de moarte, Dinamo Kiev. În ultimul act, formaţia lui “Il Luce” juca împotriva lui Werder.

După 90 de minute, scorul era 1-1 după golurile marcate de Luiz Adriano şi Naldo. În prelungiri, omul care a dus trofeul în Ucraina a fost Jadson, în minutul 97.

VEZI VIDEO:

8 titluri, 5 consecutive

Venirea lui Mircea Lucescu a fost sinonimă cu întreruperea dominaţiei echipei din Kiev. Dinamo începea încet, încet să nu mai fie number 1 în Ucraina şi la primul sezon complet (2004-2005) la Şahtar, Mircea Lucescu reuşea primul titlu.

Au urmat alte 7 campionate, în 2006, 2008 şi cele 5 consecutive între 2010 şi 2014. Plecarea echipei de la Doneţk din cauza războiului civil a schimbat calculele şi, în ultimele două sezoane, Şahtar a încheiat pe 2.

“Il Luce” nu a terminat niciodată cu Şahtar mai jos de locul doi în campionat.

Duelurile cu Dinamo Kiev

Mircea Lucescu este unul dintre cei mai mari adversari din istoria lui Dinamo Kiev. Au fost 45 de meciuri directe, Şahtarul lui “Il Luce” reuşind să se impună în 23 dintre ele. Ultimul duel s-a jucat pe 1 mai, iar Şahtar a cîştigat cu 3-0.

Cu siguranţă, cel mai aprig duel s-a disputat în semifinalele Cupei UEFA din 2009. Atunci, trupa din Doneţk şi Dinamo Kiev au fost nevoite să se dueleze în penultimul act, după o tragere la sorţi la care s-a bănuit că oficialii UEFA nu ar fi vrut să fie două echipe din aceeaşi ţară în finală, mai ales una săracă din Est, cum s-a întîmplat şi la sfertul românesc Steaua – Rapid în 2006.

Mircea Lucescu a trecut cu bine de dubla cu Dinamo Kiev, reuşind să se califice într-o finală pe care a şi cîştigat-o. În tur, la Kiev, Il Luce pleca după un egal norocos, 1-1, iar pe teren propriu se impunea într-un final dramatic, cu un gol venit în minutul 89, reuşit de Ilsinho cînd toată lumea se pregătea de prelungiri.

VEZI VIDEO: 

Momente controversate

Nu a fost totul lapte şi miere la Doneţk în perioada Lucescu. Românul a oferit momente memorabile şi la conferinţele de presă, criticînd dur arbitrajul sau pe proprii jucători la microfon.

Ieşirile la adresa arbitrilor sînt memorabile. La finalul unui meci cu Barcelona, în timp ce Guardiola era intervievat după un meci împotriva Şahtarului, Lucescu a ţinut să explice că Barca nu are nevoie de ajutor pentru a-i învinge pe ucraineni. “E una vergona!” (este o ruşine) a strigat românul de cîteva ori.

VEZI VIDEO: 

În ceea ce priveşte arbitrii, un alt moment de ţinut minte a fost în 2011, cînd Lucescu a fost înfuriat atît de rău încît a intrat pe teren să ceară socoteală.

VEZI VIDEO:

Tot la finalul unui meci cu Barcelona, “Il Luce” l-a criticat dur pe Răzvan Raţ chiar în faţa camerelor de luat vederi:

“Spune-i, mă, că am luat două goluri din cauza lui”, i-a strigat Lucescu reporterului Tudor Furdui care-l intervieva pe Raţ.

Raţ a răspuns imediat: “După cum a spus… Da, să ştie România că am luat două goluri din cauza mea… E ceva obişnuit. Ne-am săturat deja… M-am săturat, sincer

VEZI VIDEO:

Un moment amuzant s-a petrecut în momentul în care Şahtar a cîştigat un nou titlu şi unul dintre jucători i-a făcut tradiţionalul duş. Lucescu nu a fost impresionat.

21 de trofee în 14 ani

Ceea ce a realizat Mircea Lucescu la Doneţk e epic. A reuşit să facă din Şahtar o echipă care a speriat Europa. Vitrina echipei “minerilor” e strălucitoare datorită românului care a adus pînă acum 21 de trofee şi are şansa, la ultimul meci, să îl obţină pe cel cu numărul 22.

Şahtar în era Lucescu:

8 Campionate (2004–05, 2005–06, 2007–08, 2009–10, 2010–11, 2011–12, 2012–13, 2013–14)

5 Cupe (2003–04, 2007–08, 2010–11, 2011–12, 2012–13)

7 Supercupe ale Ucrainei (2005, 2008, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015)

1 Cupă UEFA (2009)

Şlefuitorul de talente: A vîndut de 100 de milioane în ultimul an

Performanţele românului în Ucraina sînt susţinute nu doar de numărul de trofee. Dar pe lîngă gloria de pe teren, “Il Luce” a creat la Şahtar adevărate staruri.

Jucători brazilieni care au devenit vedete ale fotbalului european la cele mai mari cluburi ale continentului. Doar în ultimul sezon, Şahtar a vîndut jucători de 100 de milioane de euro, toţi fiind “inventaţi” de Luce.

Alex Teixeira, vîndut cu 50 de milioane de euro la Jiangsu Suning

Douglas Costa, vîndut cu 30 de milioane de euro la Bayern

Luiz Adriano, vîndut cu 10 milioane de euro la AC Milan

Fernando, vîndut cu 10 milioane de euro la Sampdoria

De-a lungul timpului, Şahtar a reprezentat o rampă de lansare pentru zeci de jucători, cei mai importanţi dintre ei fiind: Cigrinski, Willian, Fernandinho, Mhitarian, Timoşciuk.

ADIO cu un trofeu?

Ultimul meci a lui Mircea Lucescu va fi cel din finala Cupei Ucrainei cu Zoria Lugansk, sîmbătă, de la ora 19:30. Românul a plîns la ultimul antrenament alături de “mineri” şi indiferent de rezultat, pleacă legendă din Ucraina.

Dar “Il Luce” vrea să îşi ia adio cu încă un trofeu. Moştenirea pe care o lasă Mircea Lucescu este una grea pentru cine va avea curajul de a continua treaba magistrală a românului. Climatul nu e unul favorabil, războiul civil din Ucraina şi faptul că echipa joacă meciurile de acasă la Lvov afectează această formaţie care a ţinut prim planul Europei în ultimul deceniu.

Pentru Lucescu urmează un alt proiect. E asaltat de oferte şi din ultimele informaţii Zenit ar fi următoarea echipă. La 71 de ani, pe care-i face în luna iulie, Mircea Lucescu are puterea să o ia de la capăt.

CV Mircea Lucescu:

Născut: 29 iulie 1945

Locul naşterii: Bucureşti

Cariera de jucător: Dinamo, Ştiinţa Bucureşti, Corvinul, Dinamo.

Echipa naţională: 70 de selecţii şi 9 goluri

Cariera de antrenor: Corvinul, Dinamo, Pisa, Brescia, Reggiana, Rapid, Inter, Galatasaray, Beşiktaş, Şahtar

România (1981-1986)

Trofee ca jucător: 

7 titluri în România

1 cupă a României

Trofee ca antrenor:

2 titluri în România (1 Dinamo, 1 Rapid)

3 cupe ale României (2 Dinamo, 1 Rapid)

1 Supercupă a României (1 Rapid)

1 cupă Anglo-Italiană (Brescia)

2 campionate ale Turciei (1 Galatasaray, 1 Beşiktaş)

1 Supercupa Europei (Galatasaray 2000)

1 Cupă UEFA (Şahtar)

8 campionate ale Ucrainei (Şahtar)

5 cupe ale Ucrainei (Şahtar)

7 Supercupe ale Ucrainei (Şahtar)

De 7 ori antrenorul anului în Ucraina

************************************************************

ADVERTISEMENT