Life

Finalul vieții lui Arsenie Boca: „Singur, semi-paralizat, într-o garsonieră pârâtă. Nu-l primeau nici la mănăstire”

Florian Bichir a explicat cum a arătat, de fapt, sfârșitul părintelui Arsenie Boca. Cine i-a fost acestuia alături până în ultimele clipe de viață și ce s-a întâmplat după aceea?
26.07.2022 | 12:25
Finalul vietii lui Arsenie Boca Singur semiparalizat intro garsoniera parata Nul primeau nici la manastire
Istoricul Florian Bechir a vorbit despre moartea părintelui Arsenie Boca. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Florian Bichir a dezvăluit detalii neștiute din viața lui Arsenie Boca. Teolog, istoric, profesor universitar și doctorand, acesta a scris 35 de cărți și a studiat Arhivele Securității, astfel că deține informații prețioase.

Controversele morții lui Arsenie Boca. Cum și-a găsit sfârșitul Sfântul Ardealului

Moartea părintelui Arsenie Boca a trezit multe controverse, unii au spus că a fost torturat de Securitate până în ultimele clipe de viață, iar alții că sfârșitul a venit natural, la Mănăstirea Sinaia. Florian Bichir, cel care a studiat peste 1.500 de pagini din Arhivele Securității, a dezvăluit cum au stat, de fapt, lucrurile.

ADVERTISEMENT

În realitate, Arsenie Boca ar fi decedat în condiții grele, îngrijit de o singură maică și de un angajat al Securității. Mai mult, acesta nu mai purtase haine monahale încă din anul 1956 și nu mai era primit la Mănăstire.

„Părintele Arsenie Boca a murit civil, să spunem așa, într-o garsonieră, semi-paralizat, îngrijit de o maică care, din nefericire, îl turna și la Securitate.

ADVERTISEMENT

N-a apucat să prindă decembrie, l-au luat părinții de la mănăstire, l-au îngropat în veșminte monahale, pentru că el mult timp nu a mai fost primit în Biserică, și a fost îngropat ca un monah. Omul a murit singur, într-o garsonieră pârâtă, în Sinaia, nu-l primeau nici la mănăstire”, a declarat Florian Bechir în cadrul podcast-ului Vreau să știu, găzduit de Cătălin Oprișan pe YouTube.

Adevărul din spatele miracolelor săvârșite de Arsenie Boca. S-au întâmplat sau nu?

Sfântul Ardealului a lăsat în urmă o serie de miracole. Se spune că era clarvăzător și putea să prevestească viitorul, a știut că va muri, dar și că regimul comunist va cădea. Cu toate că există sceptici care nu cred aceste informații, Florian Bichir le confirmă.

ADVERTISEMENT

De departe, cel mai mare miracol făcut de Arsenie Boca este faptul că a reușit să fie simultan în două locuri, în colonia de muncă unde era închis, dar și la înmormântarea mamei lui.

Misterul din spatele acestei întâmplări nu a fost elucidat niciodată și chiar și în timp ce se afla pe patul de moarte, reprezentanții Securității au încercat să afle de la Sfântul Ardealului adevărul.

ADVERTISEMENT

„Părintele era închis într-o colonie de muncă, la Canal, și i-a murit mama. Ei bine, au fost săteni care au participat la înmormântare și care l-au turnat la Securitate că a fost fizic acolo.

Și în ’89, pe patul de moarte, Căpitanul de Securitate: ‘Spune, mă, cum ai evadat? Cum ai ieșit din trup și ai ajuns acolo și noi nu știm?’. Nici noi nu avem probă, de asta sunt miracole”, a povestit Florian Bechir.

„Era teribil de onest, mulți l-au urât pentru asta”

Unul dintre motivele pentru care Arsenie Boca a fost luat în vizor de Securitate, dar și pentru care nu ar fi fost tocmai apreciat de unii dintre Oamenii Bisericii, era sinceritatea acestuia. În plus, părintele refuza să ofere Sfânta Împărtășanie celor despre considera că nu sunt demni.

„Era teribil de onest, mulți l-au urât pentru asta. Îți spunea adevărul în față, nu avea ocoliș. Mulți nu l-au înțeles datorită francheții sale extraordinare.

Era extrem de precaut cu Sfintele Taine. Dacă te știa păcătos, puteai să faci orice, să-l ameninți cu orice, nu-ți dădea Sfânta Împărtășanie. Nu făcea rabat de la credință”, a dezvăluit Florian Bechir.

Un episcop s-a opus canonizării părintelui Arsenie Boca

Mormântul părintelui Arsenie Boca a devenit loc de pelerinaj și sute de mii de credincioși îl vizitează anual. Este considerat Sfântul Ardealului, dar au existat reprezentanți ai Bisericii care s-au opus canonizării lui.

„Înaltpreasfințitul Pimen, care a murit de COVID, a zis ‘Niciodată, că a fost un c****r’ și că el nu va fi niciodată de acord”, a susținut Florian Bechir.

În consecință, istoricul a studiat din nou sute de documente, pentru a demonstra că afirmațiile nu erau adevărate, ba chiar erau născociri ale părintelui, pentru a fi lăsat în pace și a se crede despre el că este un om de rând.

ADVERTISEMENT
Tags: